Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Haal meer uit je Leatherman Charge!

Dus jij hebt een Leatherman Charge (Plus) of bent van plan er een aan te schaffen. Mooi! Goede keuze! Maar hoe haal je meer uit je multitool? Welke accessoires zijn onmisbaar en wist je dat er verborgen functies op de Leatherman Charge zitten? Wij laten het je allemaal zien.

Leatherman Charge Plus vs Charge vs TTi

Dit artikel gaat over de Leatherman Charge, dus komt automatisch de vraag op: hoe zit het dan met de Charge TTi, ALX en de Plus-modellen?

Gelukkig verschillen deze tools niet heel veel van elkaar als we het over deze tips hebben. Bij de Charge Plus beschik je over verwisselbare draadknippers zodat je die kunt omwisselen of slijpen wanneer ze bot zijn. Verder maken de functies en het formaat van de tool niet zo veel uit voor de tips uit dit artikel. Voor het gemak hebben we het dan ook gewoon over de Charge.

Must-have accessoires voor de Leatherman Charge

Je haalt pas echt meer uit je Leatherman Charge met de juiste accessoires. Daarin blinkt Leatherman echt uit. Je kunt de verschillende accessoires opdelen in een aantal categorieën: schroefaccesoires, foedralen en reserveonderdelen.

Schroefaccessoires voor de Leatherman Charge

Standaard is de Leatherman Charge (Plus) uitgerust met een medium platte schroevendraaier, een grote bithouder en een kleine bithouder. Het kleine schroefbitje uit de kleine bithouder is het onderdeel van de Leatherman Charge dat het vaakst afbreekt of zoek raakt. Gelukkig is deze Minischroevendraaier voor o.a. Leatherman Charge gewoon los verkrijgbaar.

In de grote bithouder zit een tweezijdig bitje met een kruiskop-kant en een platte schroevendraaier. Dit bitje is los verkrijgbaar. Maar wat de Leatherman Charge pas echt veelzijdig maakt is de Leatherman Bit Kit. Hierin zitten 21 dubbelzijdige bitjes in vele verschillende vattingen. Plat, kruiskop, PoziDriv, Torx, inbus, Robinson en dat in vele verschillende maten. Eén van die bitjes is de eerder genoemde minischroevendraaier. Alle bitjes zitten in twee handige kunststof houders. Wij vinden het handig om één strip met je meest gebruikte bitjes samen te stellen, en die bij de Leatherman in de foedraal te steken. Zo blijft het een compact pakketje.

Een voor ons onmisbare accessoire is de Leatherman Bit Driver Extender. Hiermee maak je je schroevendraaier in één klap veel veelzijdiger. Normaal heeft de bit driver namelijk als handicap dat je de grote, dikke tool als handgreep hebt. Hiermee is het soms lastig om op moeilijk bereikbare plaatsen te geraken. De Bit Driver Extender is dan een uitkomst. Die steek je simpelweg in de bithouder en je hebt ineens 8 cm extra bereik tot je beschikking, net als met een ‘normale’ schroevendraaier. Bijkomend voordeel is dat je in de Bit Driver Extender niet alleen de platte bitjes van Leatherman kunt gebruiken, ook reguliere 6mm-bitjes zoals je die kent uit de bouwmarkt passen gewoon in deze handige accessoire. Dat opent een hele boel nieuwe mogelijkheden.

Een andere geweldige accessoire is de Leatherman Ratchet Driver. Deze past op iedere Leatherman met een bitdriver. En hij werkt als een ratel, waarmee je met kleine lagen een schroef aandraait. De Ratchet Driver is instelbaar om zowel links- als rechtsom te draaien, maar is ook vast te zetten zodat hij als gewone schroevendraaier werkt. Hij werkt met de Leatherman-bitjes, maar kan ook overweg met standaard 6 mm bitjes. Ideaal!

Foedralen en andere draagoplossingen

Je hebt weinig aan je Leatherman Charge als je hem niet bij je draagt. Daarom is een goede foedraal onmisbaar. Voor de Leatherman Charge zijn verschillende foedralen beschikbaar. Onze favoriet? De Leatherman Nylon 4 Pockets Medium-foedraal. Deze is namelijk net iets ruimer bemeten, waardoor er één strip van de Bit Kit bij in kan. Met de extra lusjes aan de zijkant kun je ook de Bit Driver Extender en een klein zaklampje in de foedraal kwijt.

Reserveonderdelen voor de Leatherman Charge (Plus)

Voor de Leatherman Charge zijn voornamelijk de schroefbitjes en de foedraal onderhevig aan verlies en slijtage. Die onderdelen hebben we hierboven al behandeld. Wat dan overblijft zijn de draadknippers van de Leatherman Charge Plus. Deze variant van de Leatherman Charge heeft namelijk draadknippers die je kunt verwisselen. Dit betekent dat je ze eventueel kunt slijpen. In ons assortiment vind je ook nieuwe draadknippers voor de Leatherman Charge Plus. Hier zit het torx-sleuteltje al bij zodat je ze meteen kunt verwisselen.

Tips & Tricks voor de Leatherman Charge

Onze belangrijkste tip voor iedereen die een Leatherman Charge heeft is de volgende: houd hem netjes schoon, voorzie hem tijdig van olie en houd hem scherp. Met goed onderhoud heb jij het langst plezier van de Leatherman Charge. Zonder dat zijn alle andere tips en adviezen overbodig.

Het verborgen koordoogje

Misschien ken je hem al, maar we kennen ook mensen die al 5 jaar dagelijks een Leatherman Charge gebruiken, en die hem nog niet gevonden hebben. In de Leatherman Charge zit namelijk een verborgen koordoogje. Je hebt even een hard stukje gereedschap nodig om hem uit te schuiven. Wij pakken dan even het schroefbitje uit de bithouder.

Je vindt hem bij de uitsparing aan de buitenkant, bij de plek waar je de zaag naar buiten kunt duwen. Open de zaag en dan kun je daar het platte oogje zien zitten. Met wat moeite schuif je die naar buiten en je hebt ineens een koordoog. Handig om de multitool aan een ketting te hangen, of om hem van een lanyard te voorzien.

Gebruik het kartelmes

Dit klinkt misschien als een open deur, maar we merken dat veel mensen niet precies weten waarom de Leatherman Charge een kartelmes heeft. Het kartelmes gebruik je met name voor vezelrijke materialen. Touw en karton bijvoorbeeld. Met name voor karton is zo’n kartelmes ideaal. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren is dat in karton allemaal toevoegingen zitten die funest zijn voor de scherpte van je mes. De gedachte: ‘karton is eigenlijk papier, dus daar kan zo’n mes toch tegen?’ kan bijna niet minder waar zijn. Er zit vaak bijvoorbeeld kiezelzuur in. Dat is een bindmiddel dat gemaakt wordt van zand. Hoe slecht wil je het hebben voor de scherpte van de snede?

Gebruik daarom netjes het kartelmes voor dat soort ‘slechte’ materialen. Je spaart zo het normale lemmet voor preciezer werk. De kartels zijn overigens zelf te slijpen met onze Skerper slijp-pen.

Gebruik de snijhaak

Vaak pak je meteen het mes wanneer er iets te snijden is. Logisch ook! Maar in veel gevallen kun je net zo handig even de snijhaak gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het doorsnijden van tie-rips. Zeker wanneer ze om bijvoorbeeld kabels zitten is het niet zo fijn om daar met een mes tussen de prikken. De snijhaak kan dan soms uitkomst bieden. Die haak je ertussen en je trekt de tie-rip zo door.

Het slijpen van de snijhaak doe je overigens ook met de Skerper slijp-pen.

Conclusie

We hopen dat je zo een paar extra ideeën hebt om nog meer uit je Leatherman Charge te halen. Zorg goed voor je Leatherman, dan is hij altijd klaar om voor jou te zorgen. Bekijk hieronder ook onze top 5 accessoires voor jouw Leatherman Charge.