Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Schilmessen: onmisbaar in iedere keuken

In iedere keukenuitrusting hoort een schilmes. Je gebruikt een schilmes voor het schillen van verschillende producten. Groenten en fruit heb je met een scherp schilmes zo uit hun jasje.

Lees meer

118 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 16.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 16.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 16.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Kenmerken voor een schilmes

Een schilmes is een kleiner keukenmes met een lemmetlengte van (grofweg) 7 tot 11 cm. De snede is recht en de rug van het lemmet loopt richting de punt naar beneden. Een klassieke “schaapsvoet”-lemmetvorm, eigenlijk net een kleine santoku. Er bestaat nogal eens onduidelijkheid omtrent de term schilmes. Hij wordt vaak verward met een officemes of een tourneermes. Een schilmes is dankzij zijn kleine formaat uitermate geschikt voor het fijne en nauwkeurige snijwerk. Denk hierbij aan het schillen en snijden van kleine groente en fruit. Met een officemes en tourneermes kan je ook gebruiken om fruit en groente te schillen, maar zijn ontworpen met andere kerntaken in gedachten.

Hoe kies je het beste schilmes?

Het scherpe lemmet van een schilmes

Het scherpe lemmet maakt het mes zeer geschikt voor het schillen van groenten en fruit met dunne of delicate schillen, zoals aardappelen, appels en kiwi's. Daarnaast is het superhandig voor het verwijderen van schillen, zaden en kernen uit bijvoorbeeld tomaten, peperoni of appels. Het smalle, scherpe lemmet stelt je in staat om dunne lagen schil van groenten en fruit te verwijderen zonder te veel vruchtvlees te verspillen. Het mes heeft vaak een scherpe punt die helpt bij het verwijderen van kleine oneffenheden en ogen in groenten en fruit.

Hoe kies je het beste schilmes?

Schilmesjes zijn te krijgen met verschillende lemmeten: roestvast staal, of koolstofstaal. Roestvast staal is makkelijk in het onderhoud. . Koolstofstaal is vaakscherper dan roestvast staal, maar het vereist regelmatig onderhoud om roest te voorkomen. Zo heeft ieder materiaal zijn voor- en nadelen. Kies datgene waar jij je prettig bij voelt.

Naast het materiaal zijn schilmesjes zijn er ook in verschillende lemmetvormen, zoals recht, gebogen of puntig. Kies een vorm die goed past bij de soorten groenten en fruit die je vaak schilt.

Kijk niet alleen naar het lemmet, maar ook naar de handgreep. Ga je voor een onderhoud intensieve houten of onderhoudsarme kunststof handgreep? Kies een mes met een handgreep die fijn en comfortabel in je hand ligt en een goede grip biedt. Zo kan je het mes veilig en langdurig gebruiken zonder vermoeidheid.

Onderhoud schilmes

Om je schilmes goed te onderhouden is het van belang dat je het na elk gebruik goed afspoelt en met de hand schoonmaakt door gebruik van een milde zeep. Naast schoonmaken moet je het mes ook regelmatig slijpen. Hoe vaak je het moet slijpen ligt aan de mate van gebruik.

Veelgestelde vragen over een schilmes