Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Tourneermessen: handig voor het echt fijne werk

Stel: je bent in de keuken wat lekkers aan bereiden, maar je wilt ook nog dat het er mooi uitziet wanneer je het presenteert. Dan biedt een tourneermes de uitkomst. Van het tourneren van courgette tot het bijpunten van een wortel. De gekromde lemmetvorm maakt hem ook erg geschikt voor schilwerk. Met een goed tourneermes werk je een stuk sneller en fijner in de keuken!

Lees meer

45 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Wat is een tourneermes?

Een tourneermes is een kleiner keukenmes met een lemmetlengte van (grofweg) 6 tot 11 cm. Het lemmet is gekromd, waardoor het modelleren van ronde producten makkelijker gaat. Er bestaat nogal eens onduidelijkheid omtrent de term tourneermes. Hij wordt vaak verward met een schilmes of een officemes.

Hoe kies je het beste tourneermes?

Door het kleine formaat (6 tot 11 cm) is een tourneermes erg handig voor precisiewerk, want je hebt het mes goed onder controle en je kan er makkelijk mee bewegen.

Het lemmet van een tourneermes is krom en heeft iets weg van een snavel als je creativiteit groot genoeg is. Door de unieke vorm van dit mes kan je het perfect gebruiken voor schillen, vormgeven en lastige, moeilijke snijbewegingen. Let bij de keuze van een tourneermes goede op de kromming en os het lemmet dus goed genoeg is voor het werk wat je ermee wilt doen.

Het lemmet wordt gemaakt van roestvast of koolstofstaal. De een is makkelijk te onderhouden, terwijl de andere weer scherper kan worden geslepen.

Welke keuze je ook maakt: neem de tijd om verschillende messen te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Onderhoud het tourneermes voor een langere levensduur

Om lang te kunnen genieten van je tourneermes en de artistieke uitingen die je daarmee kunnen maken moet je aandacht besteden aan het afwassen en schoonmaken van je mes. Goed om je hiervan bewust te zijn is het feit dat je het mes zo snel mogelijk na het gebruik ervan moet schoonmaken. Zo voorkom je dat er etensresten een het lemmet en handgreep vastkoeken en in het staal van het lemmet bijten. Maak je mes na het schoonmaken altijd grondig droog. Een nat mes kan gaan roesten.

Met de hand afwassen

Wij raden altijd aan om de bij ons gekochte messen áltijd met de hand af te wassen, met milde zeep en een zachte spons of doek. De warmte en de agressieve schoonmaakmiddelen in een vaatwasser kan jouw visuele kunsten in de kiem smoren door jouw tourneermes te beschadigen.

Het slijpen van een tourneermes

Het lemmet van een tourneermes is gebogen, dus hier moet je rekening mee houden wanneer je het mes gaat slijpen. Gelukkig zijn er een aantal handige tools die je hierbij kunnen helpen. Je kan een tourneermes op drie verschillende manieren slijpen: met een slijpsteen, met een aanzetstaal of met en slijpsysteem speciaal voor gebogen messen. De frequentie van slijpen hangt natuurlijk af van de mate van het gebruik. Normaal raden we aan eens in de 3 tot 6 maanden. Een goede graadmeter is de scherpte van het mes. Heb je problemen met makkelijk snijden? Dan kan het mes weleens toe zijn aan een slijpbeurt.

Veelgestelde vragen over tourneermessen