Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hammessen: nooit meer te dikke plakken!

Met een hammes snijd je eenvoudig een stuk ham of ander vlees af. Ze lijken met hun dunne en enigszins flexibele lemmet op een fileer- of uitbeenmes, maar de lemmethoogte bij een hammes is meestal wat hoger. De lemmetlengte varieert tussen de 20 en 35 cm. Een kleiner mes is wat handzamer, terwijl je met een langer lemmet makkelijker in één beweging een plak afsnijdt. Je vindt hier hammessen van o.a. Due Cigni, Kai en Zwilling.

Lees meer

13 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten

Hammes eigenschappen

Een hammes heeft een dun en licht flexibel lemmet. Die flexibiliteit heb je nodig om het mes goed te kunnen sturen tijdens het snijden. Je kunt een hammes ook prima gebruiken voor zalm of andere vis. Hammessen lijken met hun dunne, lage lemmeten een beetje op uitbeenmessen en fileermessen. Maar hammessen hebben vaak een minder scherpe punt en een iets hoger lemmet.

Hoe kies je het beste hammes?

Je kunt bij het kiezen van een hammes kijken naar de lengte van het lemmet. Met een lang lemmet snijd je makkelijk in één keer een plak af en ben je een groter stuk ham de baas. Maar een kort lemmet is een stuk handzamer. Verder is er keus in met en zonder kuiltjes en in handgreepmaterialen.

Hammessen met en zonder kuiltjes

Sommige hammessen hebben kuiltjes in het lemmet. Deze zorgen ervoor dat er wat lucht tussen het lemmet en het vlees komt, waardoor ingrediënten niet aan het mes blijven plakken. Dit gebeurt overigens sowieso al minder snel bij een hammes, omdat het lemmet relatief laag is. Zo is er minder contact met het vlees. Een goed geslepen lemmet zorgt ervoor dat het mes nauwkeurig en glad door het vlees snijdt zonder het vlees te scheuren.

Handgrepen van hammessen

Er zijn hammessen met verschillende handgreepmaterialen. Van hout tot kunststofcomposieten. Het ene materiaal is onderhoudsvriendelijker dan het andere. Een houten handgreep is comfortabel en ziet er mooi uit, maar vereist wat onderhoud. Als het hout zijn kleur wat verliest, moet het bijvoorbeeld opnieuw geolied worden. Kunststof of POM handgrepen zijn onderhoudsvriendelijker, maar zien er (vaak) wat minder luxe uit. Welk materiaal je kiest, is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur!

Veelgestelde vragen over hammessen