Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Informatie Keuzehulp vleesmessen: welk vleesmes heb ik nodig?

Informatie

Keuzehulp vleesmessen: welk vleesmes heb ik nodig?

Je zou denken dat je voor het snijden van vlees aan één mes genoeg hebt. Maar niets is minder waar, er zijn diverse vleesmessen met verschillende toepassingen. Zo kan je met een trancheermes beter geen vlees met botten snijden en is het met een hakmes onmogelijk om dunne plakjes af te snijden. Hieronder een overzicht van alle messen om vlees mee te verwerken.

Victorinox Fibrox uitbeenmes

Uitbeenmes: om vlees van botten te halen

Een uitbeenmes gebruik je om vlees te verwerken van karkassen tot panklaar vlees. Om vlees van botten te halen, voor het onthuiden van vlees en voor het verwijderen van pezen. De slijphoek van het uitbeenmes is klein. Hierdoor is het lemmet vlijmscherp. Vaak is het raken van het puntje al voldoende om te snijden. Niet voor niets hebben professionele uitbeners een beschermende handschoen aan om verwondingen te voorkomen.

Wüsthof Classic hakmes

Hakmes: voor het doorhakken van botten en pezen

Eigenlijk zijn alle messen gemaakt om te snijden. Het hakmes is daarop de uitzondering. Als er botten en/of pezen doorgehakt moeten worden, bijvoorbeeld bij het snijden van spareribs, dan doe je dat het beste met een hakmes. Door het dikke lemmet loopt je snede geen beschadigingen op. Het hoge gewicht zorgt voor de kracht die nodig is bij het doorhakken van botten. Naast vlees kunnen ook harde groenten gehakt worden met een hakmes.

Wüsthof Ikon fileermes

Fileermes: voor het flinterdun snijden van rauw of gebraden vlees

Fileermessen lijken in de regel sterk op uitbeenmessen. Alleen heeft een fileermes een flexibeler lemmet. Door de flexibiliteit is het snijden van flinterdunne plakjes eenvoudig. De extra smalle vorm maakt het makkelijk om het mes te sturen en daardoor zo dicht mogelijk langs botten te kunnen snijden.

Eden Classic Damast vleesmes

Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten

Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je  gebruikt het vleesmes dus voor het ‘aansnijden’ van vlees. Let op: gebruik dit mes alleen voor het aansnijden van gegaard vlees zonder botten of pezen.

Lion Sabatier Idéal hammes

Hammes: voor het snijden van dunne plakken rauwe ham of (zalm)carpaccio

Een hammes heeft een lang, dun en enigszins flexibel lemmet. Door de flexibiliteit is het lemmet goed te sturen en de lengte heeft als voordeel dat je in één beweging een plak af kan snijden. Dat is prettig bij het snijden van bijvoorbeeld (zalm)carpaccio of rauwe ham. Anders gaat de plak scheuren.

Wüsthof Gourmet worstmes

Worstmes: voor het snijden van harde en zachte worst op de borrelplank

Worstmessen hebben een grof gekartelde snede om makkelijk door de harde buitenkant van bijvoorbeeld droge worst heen te snijden. Maar ook het snijden van zachte worst zoals leverworst gaat probleemloos met dit mes. Natuurlijk kan je met dit mes ook een blokje kaas of een klein broodje snijden. Een onmisbaar mes op de borrelplank.

Kai Wasabi Black steakmes

Steakmes: voor het snijden van gebraden vlees aan tafel

Steakmessen zijn een uitbreiding van je bestek op de dinertafel. Gemaakt om gemakkelijk door een steak, biefstuk of ander stuk vlees te snijden zonder het te scheuren. Daarom hebben deze messen ook geen grove kartels. Je hebt de keuze uit een glad lemmet of een fijne kartel. En natuurlijk verkrijgbaar in mooie sets.


Lees meer