Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Keuzehulp vleesmessen: welk vleesmes heb ik nodig?

Je zou denken dat je voor het snijden van vlees aan één mes genoeg hebt. Maar niets is minder waar, er zijn diverse vleesmessen met verschillende toepassingen. Zo kan je met een trancheermes beter geen vlees met botten snijden en is het met een hakmes onmogelijk om dunne plakjes af te snijden.

Wat is een vleesmes?

Een vleesmes is een verzamelnaam van allerlei verschillende messen met een gezamenlijke functie. Namelijk het snijden van vlees. Ieder vleesmes heeft zijn eigen specialisatie. Vaak is het duidelijk te zien waar ieder mes voor gebruikt wordt. Zo is het grote lemmet van een hakmes perfect voor het doorhakken van botten en pezen. Hieronder een overzicht van alle onze vleesmessen en hun specialisaties.

Uitbeenmes: om vlees van botten te halen

Een uitbeenmes gebruik je om vlees te verwerken van karkassen tot panklaar vlees. Om vlees van botten te halen, voor het onthuiden van vlees en voor het verwijderen van pezen. De slijphoek van het uitbeenmes is klein. Hierdoor is het lemmet vlijmscherp. Vaak is het raken van het puntje al voldoende om te snijden. Niet voor niets hebben professionele uitbeners een beschermende handschoen aan om verwondingen te voorkomen.


Hakmes: voor het doorhakken van botten en pezen

Eigenlijk zijn alle messen gemaakt om te snijden. Het hakmes is daarop de uitzondering. Als er botten en/of pezen doorgehakt moeten worden, bijvoorbeeld bij het snijden van spareribs, dan doe je dat het beste met een hakmes. Door het dikke lemmet loopt je snede geen beschadigingen op. Het hoge gewicht zorgt voor de kracht die nodig is bij het doorhakken van botten. Naast vlees kunnen ook harde groenten gehakt worden met een hakmes.


Fileermes: voor het flinterdun snijden van rauw of gebraden vlees

Fileermessen lijken in de regel sterk op uitbeenmessen. Alleen heeft een fileermes een flexibeler lemmet. Door de flexibiliteit is het snijden van flinterdunne plakjes eenvoudig. De extra smalle vorm maakt het makkelijk om het mes te sturen en daardoor zo dicht mogelijk langs botten te kunnen snijden.


Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten

Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je  gebruikt het vleesmes dus voor het ‘aansnijden’ van vlees. Let op: gebruik dit mes alleen voor het aansnijden van gegaard vlees zonder botten of pezen.


Hammes: voor het snijden van dunne plakken rauwe ham of (zalm)carpaccio

Een hammes heeft een lang, dun en enigszins flexibel lemmet. Door de flexibiliteit is het lemmet goed te sturen en de lengte heeft als voordeel dat je in één beweging een plak af kan snijden. Dat is prettig bij het snijden van bijvoorbeeld (zalm)carpaccio of rauwe ham. Anders gaat de plak scheuren.


Worstmes: voor het snijden van harde en zachte worst op de borrelplank

Worstmessen hebben een grof gekartelde snede om makkelijk door de harde buitenkant van bijvoorbeeld droge worst heen te snijden. Maar ook het snijden van zachte worst zoals leverworst gaat probleemloos met dit mes. Natuurlijk kan je met dit mes ook een blokje kaas of een klein broodje snijden. Een onmisbaar mes op de borrelplank.


Steakmes: voor het snijden van gebraden vlees aan tafel

Steakmessen zijn een uitbreiding van je bestek op de dinertafel. Gemaakt om gemakkelijk door een steak, biefstuk of ander stuk vlees te snijden zonder het te scheuren. Daarom hebben deze messen ook geen grove kartels. Je hebt de keuze uit een glad lemmet of een fijne kartel. En natuurlijk verkrijgbaar in mooie sets.