Keukenmessen & Snijden
Kaasmes kopen: voor elke kaas het juiste mes
Kaasmessen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Voor elke kaassoort is er wel een kaasmes. De hardheid en structuur van de kazen verschilt namelijk enorm van elkaar. Welk kaasmes je nodig hebt, hangt dus af van deze hardheid. Zeker bij het serveren van een kaasplankje zijn meerdere kaasmessen dan ook geen overbodige luxe.
Kaasmessen voor verse en zachte kaas
Bij het kopen van een kaasmes is het belangrijk om te kijken voor welke kaas dit mes geschikt is. Zo zijn er smeermessen speciaal voor verse kazen. Deze messen hebben over het algemeen geen geslepen snede en zijn dus puur bedoeld voor het uitsmeren van de kaas. Voor zachte kazen zijn er zowel briemessen als messen met gaten in het lemmet. Deze hebben beiden zo min mogelijk lemmetoppervlak, zodat de kaas veel minder kans krijgt om hieraan te blijven plakken.
Kaasmessen voor halfharde en harde kaas
Voor de halfharde en harde kazen zijn er verschillende kaasmessen, kaasbijlen en Hollandse kaasmessen. Soms zelfs voorzien van een gevorkte punt, zodat je de gesneden kaas gemakkelijk aanprikt en serveert. Daarnaast zijn er messen speciaal voor het breken, splijten en schaven van complete Parmezaanse kaaswielen. Kortom, voor elke kaas is er wel een kaasmes!