Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Tomatenmessen: snij makkelijk en snel door die harde huid

Het woord ‘tomatenmes’ zegt eigenlijk al wat voor soort het mes het is. Het is speciaal ontworpen voor het snijden van tomaten in dunne, gelijke plakken. Het mes kan daarnaast ook gebruikt worden om andere zachte vruchten of fruit met een delicate huid te snijden.

Lees meer

23 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 16.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Hoe kies je het beste tomatenmes

Een tomatenmes is een klein mes met een lemmetlengte van 12 tot 15 cm. Het lemmet is gekarteld om door de harde huid van een tomaat te snijden zonder veel druk uit te hoeven oefenen. Hierdoor blijft de tomaat onbeschadigd. Door de lengte van het lemmet heb je precies genoeg controle en precisie op een tomaat goed te snijden.

Een tomaat is prima met een glad lemmet te snijden. Maar dan moet het mes wel vlijmscherp zijn. In de praktijk is dit (helaas!) vaak niet het geval. Een gekarteld mes is dan beter geschikt voor tomaten.

Het vorkje aan het uiteinde van lemmet

Veel tomatenmessen zijn voorzien van een vorkje om schijfjes tomaat op te kunnen pakken. Ook kan het vorkje gebruikt worden om zaden uit de tomaat te halen.

Onderhoud het tomatenmes voor een langere levensduur

Om te voorkomen dat je om de haverklap een nieuw tomatenmes moet kopen is het aan te raden om wat tijd te steken in het afwassen en schoonmaken van je mes, direct na het gebruik ervan. Wij raden altijd aan om de bij ons gekochte messen áltijd met de hand af te wassen, ook al zeggen de specificaties soms wat anders. De extreme hitte en agressieve schoonmaakmiddelen in een vaatwasser kan jouw tomatenmes beschadigen en dat is eeuwig zonde.

Geef zuur geen kans

Daarnaast is het slim als je het mes direct na gebruik schoonmaakt. Zo voorkom je dat het zuur van de tomaten in het mes kan bijten en voor beschadigingen kan zorgen. Maak je mes na het schoonmaken altijd grondig droog. Een nat mes kan gaan roesten.

Het slijpen van een tomatenmes

Hou goed in gedachten bij het slijpen van dit mes dat een gekarteld mes altijd lastiger is dan een glad mes. Toch zijn er een paar opties die je kan proberen: Zo heb je een messenslijper die speciaal is ontworpen voor gekartelde lemmeten. Daarnaast kan je speciale tools gebruiken om een gekarteld lemmet te slijpen.

Veelgestelde vragen over tomatenmessen