Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud je een houten handgreep?

Om zo lang mogelijk van je messen te kunnen genieten, moet je ze onderhouden. Dit geldt niet alleen voor het lemmet en de bewegende delen, maar ook zeker voor houten handgrepen. Doe je dit niet, dan kunnen er barstjes in het hout ontstaan. Een mes met houten handgreep onderhouden is overigens helemaal niet zo moeilijk. Wij leren je hoe je verschillende houten handgrepen kunt onderhouden. Dit geldt voor outdoormessen met een houten handgreep, maar ook voor keukenmessen en zelfs ander gereedschap met een houten greep.

Waarom is het belangrijk houten handgrepen te onderhouden?

Hout droogt uit. Of je het nu gebruikt of niet. Sommige houtsoorten hebben er meer last van dan andere, maar over het algemeen genomen knapt een houten handgreep op van een paar druppels olie op zijn tijd. Het voorkomt barsten doordat het te droog wordt en verhoogt de bestendigheid tegen wisselingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Bovendien ziet een goed geoliede handgreep er veel mooier uit omdat de tekening van het hout er veel beter uit komt. Knivesandtools biedt verschillende soorten onderhoudsolie en -doekjes.

Welke houtsoorten moet je van olie voorzien?

In principe kan iedere houten handgreep af en toe wel wat olie gebruiken. Maar er zijn uitzonderingen: houten handgrepen waar al lak of verf op zit nemen natuurlijk geen olie op. Ook hebben gestabiliseerde houtsoorten, dat is hout dat is volgezogen met stabilisatiehars, veel minder olie nodig dan de niet-gestabiliseerde soorten.

Het is belangrijk te weten dat er veel verschillende manieren en inzichten zijn over het behandelen van houten handgrepen. De een zweert bij Deense olie, de ander pakt alleen minerale olie. Sommige mensen schuren de olie licht in met zeer fijn schuurpapier en anderen laten een houten handgreep weken in een potje olie. Genoeg om over na te denken dus.

Hoe breng je olie aan op de handgreep?

Wij brengen de olie graag aan met een schone poetsdoek. Niet te veel: een paar druppels is vaak al genoeg. Vervolgens laten we deze een kwartiertje intrekken en poetsen we de greep daarna op met een andere schone poetsdoek. Dit herhalen we tot het hout verzadigd is. Wanneer dit is merk je vanzelf omdat het hout dan geen olie meer opneemt.

Welke olie gebruik je voor houten handgrepen?

Er zijn veel verschillende soorten olie die gebruikt worden voor het behandelen van houten handgrepen. Iedere olie heeft zijn eigen eigenschappen en zal anders reageren op verschillende houtsoorten. Ook zijn sommige soorten olie voor meerdere doeleinden inzetbaar waardoor je met één flesje meer verschillende dingen kunt doen.

Ballistol

In ons assortiment is Ballistol een van de meest populaire soorten olie. Oorspronkelijk ontwikkeld als wapenolie, maar inmiddels alom geroemd om zijn extreme veelzijdigheid. Het is een olie op minerale basis die droog hout weer nieuw leven inblaast. Ballistol kun je eigenlijk op alle soorten hout gebruiken, met uitzondering van grepen die gelakt zijn. Wel heeft Ballistol een apart luchtje: een soort dennenbos in een potje. De een vindt het verschrikkelijk, de ander gebruikt het haast als eau de cologne.

Handig aan Ballistol is dat je het ook op het lemmet kunt smeren om roest te voorkomen. Daarnaast werkt Ballistol ook voor het verwijderen van tape- en plakbandresten op het staal. Verder wordt Ballistol ook gebruikt voor het soepel houden van leer. Handig dus ook voor je lederen schede. Hoewel Ballistol het niet expliciet vermeldt weten wij dat Ballistol gewoon voedselveilig is. Ook goed voor je keukenmessen dus.

Eden Essentials minerale olie voor houten snijplanken

Eden Essentials snijplankolie is een dikke paraffinehoudende olie. Het sealt het hout lichtjes en zorgt ervoor dat er een mooie glans naar boven komt. Zoals de naam al doet vermoeden is het ook geschikt voor het behandelen van houten snijplanken.

Robert Herder onderhoudsolie voor houten handgrepen

De Robert Herder onderhoudsolie voor houten handgrepen is ook erg geschikt. De macadamia-olie verzorgt de greep goed en de lichte citroengeur laat het mes ook weer heerlijk ruiken.

Deense olie

Onder houtbewerkers is de werking van Deense olie al jarenlang bekend. Deze mix op basis van Tung-olie dringt diep door in het hout. Na het aanbrengen en licht indrogen is het erg belangrijk de handgreep op te wrijven met een droge doek. Zo komt de natuurlijke tekening van het hout beter tot zijn recht, maar belangrijker nog is dat je de overtollige Deense olie moet wegpoetsen. Als je het op het oppervlak laat aandrogen vormt zich namelijk een soort laklaag, en dat is niet de bedoeling. Het voordeel van Deense olie is dan weer dat het hout na het aanbrengen minder snel weer uitdroogt.

Lijnzaadolie

Nog zo’n middel uit vervlogen tijden. Je gebruikt dit eigenlijk exact hetzelfde als de Deense olie. Dun opbrengen, laten intrekken en daarna goed opwrijven om overtollige olie te verwijderen. Het is belangrijk het niet op het lemmet te laten opdrogen! Dan kan het soms als een soort lak erop blijven zitten, en dat wil je niet.

Waarom zou je geen olijfolie gebruiken?

Net als bij snijplanken wordt soms gezegd dat je een houten handgreep ook met olijfolie kunt verzorgen. En op korte termijn is dat ook zo. Het nadeel van olijfolie is echter dat het op termijn een muffe geur kan krijgen. Vandaar dat we de hierboven genoemde producten aanbevelen.