Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Santokumessen: iconische Japanse keukenmessen

Een santokumes is een iconisch Japans keukenmes. Het is de Japanse uitvoering van het koksmes. Het woord Santoku betekent: 3 kwaliteiten. Volgens sommige gaat het hier om het snijden, pletten en scheppen waar de santoku zo geschikt voor is. Volgens anderen staat het voor vlees, vis en groenten. De 3 ingrediënten die uitstekend te bewerken zijn door een santokumes. De santoku is een uitermate veelzijdig keukenmes dat ideaal is voor het snijden, pletten én het scheppen van vlees, vis en groenten.

Lees meer

161 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 16.000 producten

Goede santoku kopen?

De handgreep van een santoku

De handgreep van een santokumes bevindt zich vaak op dezelfde hoogte als de rug van het lemmet. Hierdoor heeft de hand waarmee je het mes vasthoudt, veel ruimte tijdens het snijden. Daarnaast hebben sommige santoku’s regelmatig, net als veel andere Japanse messen, D-vormige handgrepen. Hierdoor kan het voorkomen dat het mes bedoeld is voor links- óf rechtshandigen. Let hier dus goed op tijdens de aankoop van een santoku of ander Japans keukenmes.

Santoku staalsoort

Een ander belangrijk aandachtspunt is de staalsoort van een Santoku. Veel traditionele Japanse Santoku’s hebben een lemmet van koolstofstaal. Bijvoorbeeld Aogami (Blue Paper Steel). Dit betekent dat het staal enorm hard is, maar heel eenvoudig vlijmscherp te slijpen. Het betekent echter ook dat het lemmet dan niet roestvast is. Er zal patina vormen, en als je niet tijdig afwast vormt er roest.

Veelgestelde vragen over santoku messen