Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Deba messen: Japanse keukenmessen voor het snijden van vis

Deba messen zijn essentieel voor serieuze chefs of enthousiaste hobby-koks die hun culinaire uitspattingen op het gebied van visbereiding willen upgraden. Deze traditionele Japanse messen zijn specifiek ontworpen voor precieze snijtaken en het fileren van vis. Wij hebben een brede selectie Deba messen van gerenommeerde merken.

Lees meer

28 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten

Eigenschappen van een Deba mes

Deba messen worden gekenmerkt door hun brede en dikke lemmeten, die aan slechts één zijde geslepen zijn. Hierdoor zijn ze ideaal voor het snijden en verwerken van hele vissen. Hun robuuste constructie maakt ze uitermate geschikt voor het afhakken van vissenkoppen en het doorhakken van kleine botjes. De extreme scherpte van een Deba maakt hem uitstekend voor het fileren en ontvellen van vis. Echter zijn ze door dit specifieke design minder geschikt voor het snijden van bijvoorbeeld vlees of groenten.

Hoe kies je een goed Deba mes?

Wanneer je een Deba-mes kiest zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden.

Lemmetlengte en gewicht

Deba’s zijn er in verschillende maten. De kleinste lemmetlengte begint bij ongeveer 10 cm, terwijl de grootste Deba’s wel 24 cm lemmetlengte kunnen hebben. Verwerk je alleen zeer kleine vissen, dan kun je met die 10 cm wel af. Maar pak jij ook wel eens een volledige zalm van groot formaat, dan kun je 24 cm lemmet goed gebruiken. Zo’n groot lemmet betekent echter ook dat hij behoorlijk zwaar is, en daardoor minder fijn is bij een kleine tot middelgrote vis.

Staalsoort van een Deba

Een ander punt om over na te denken is de staalsoort. Traditioneel Japans is koolstofstaal, ook wel carbonstaal genoemd, natuurlijk erg mooi. Het is gemakkelijk enorm scherp te slijpen. Echter, het vergt ook meer onderhoud, omdat koolstofstaal niet roestvast is, en gemakkelijk verkleurt of zelfs roest. Zeker met zoutwatervissen merk je dit heel erg snel. Daarom is het fijn dat ook Deba’s die uit Japan komen zijn gemaakt van roestvast staal. Wellicht een tikje minder traditioneel, maar wel lekker makkelijk.

Linkshandige en rechtshandige Deba messen

Het is van belang om als rechtshandige een rechtshandig Deba mes te kopen, en als linkshandige een linkshandig mes. Dit maakt tijdens het gebruik echt veel uit, omdat het mes maar aan één kant geslepen is. Ben je rechtshandig? Dan is de slijping ook aan de (voor jou) rechterzijde van het lemmet aangebracht. Voor linkshandigen is dit precies omgekeerd, natuurlijk.

Veelgestelde vragen over Deba messen