Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Chinees koksmes: een karakteristiek stuk gereedschap

Een mes koop je omdat het doet waar jij het specifiek voor nodig hebt, maar het oog wil ook wat. Een mes moet dus functioneel zijn én een aantrekkelijk uiterlijk hebben. Met een Chinees koksmes heb je allebei: het rechthoekige lemmet is zowel effectief als esthetisch.

Lees meer

18 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten

Het kenmerkende lemmet

Het Chinese koksmes is herkenbaar aan het rechthoekige lemmet. Het lemmet is ongeveer 18 tot 20 centimeter lang en 10 centimeter hoog. Maar vergis je niet, dit zijn geen hakmessen! Waar het lemmet van een hakmes robuust is, is het lemmet van een Chinees koksmes flinterdun en vlijmscherp. En dus niet geschikt om mee te hakken.

Het veelzijdige Chinese koksmes

In de Chinese keuken wordt dit koksmes veel gebruikt omdat je door de hoogte van het lemmet heel makkelijk je vingers kan gebruiken als geleiding bij het hakken. Dit werkt veilig, snel en handig. Je gebruikt een Chinees koksmes voor het fijnsnijden van kruiden en groenten, maar een Chinees koksmes kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld knoflook plat te slaan. En met het hoge lemmet schep je de gesneden groenten of kruiden zo in de pan.

Snijtechniek met een Chinees koksmes

Met een Chinees koksmes wordt een snijtechniek gehanteerd die afwijkt van een Europees koksmes. Het Chinese koksmes schommelt niet op het snijoppervlak maar het mes beweegt diagonaal van achter-boven naar voor-beneden. Het mes blijft tijdens het snijden constant in een horizontale positie.

Onderhoud het Chinees koksmes voor een langere levensduur

Om een Chinees koksmes een lange levensduur mee te geven is het verstandig om het mes met de hand te reinigen na elk gebruik, het mes regelmatig in te oliën en vooral te snijden op een houten of kunststof snijplank. Je kan het mes beschadigen door te snijden op een harde ondergrond dus je kan beter een snijplank van zachter materiaal pakken. Door het lemmet regelmatig in te oliën voorkom je de vorming van roest. En door het mes na elke beurt grondig schoon te maken verwijder je eventuele bijtende etensresten en blijft het lemmet langer onbeschadigd en scherp. Gebruik een milde zeep en een zachte spons of doek bij het schoonmaken. Maak je mes na het schoonmaken altijd grondig droog. Een nat mes kan gaan roesten.

Het slijpen van een Chinees koksmes

Verleng de levensduur van jouw Chinese koksmes door het regelmatig te slijpen. Hoe vaak je het mes slijpt hangt af van het aantal keer dat je het mes gebruikt. Gebruik je het sporadisch of juist vaak? We raden aan om eens in de 3 tot 6 maanden te slijpen. Een betrouwbare graadmeter is de scherpte van het mes. Heb je problemen met het verwijderen van pezen en botten? Dan kan het mes weleens toe zijn aan een slijpbeurt.

Veelgestelde vragen over Chinese koksmessen