Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Nu besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hobbyscharen: geknipt voor uiteenlopende hobby's

Hobbyscharen zijn kleine, veelzijdige scharen die zijn ontworpen voor knutsel- en vrijetijdsactiviteiten. Ideaal voor het knippen van papier, tape, folie en touw voor hobby’s zoals scrapbooking, kaarten maken of modelbouw. Hobbyscharen hebben niet één specifiek ontwerp. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Met scherpe punt of juist een ronde punt. Met symmetrische handgrepen of juist asymmetrische. Lang, klein, noem het maar op! Hierdoor kies je zelf welke voldoet aan je artistieke behoeften. Hobbyscharen zijn een populaire keuze voor hobbyisten, doe-het-zelvers en kunstenaars die precies en moeiteloos willen knippen!

Lees meer
6 Producten

Kenmerken van een Hobbyschaar

Hobbyscharen hebben doorgaans scherpe en spitse bladen, ergonomische handgrepen voor comfort en een compact formaat voor gebruiksgemak. Ze zijn te vinden met verschillende bladtypes, zoals recht, gekarteld of met decoratieve patronen, die voldoen aan verschillende knutselbehoeften. Bovendien hebben sommige modellen veiligheidsfuncties, zoals bladbeschermers of vergrendelingsmechanismen. Hobbyscharen lijken in veel aspecten op kleine huis-, tuin- en keukenscharen.

De beste hobbyschaar kiezen

Een hobbyschaar moet uiteraard voldoen aan je specifieke knutselbehoeften en een comfortabele knipervaring bieden. Hier een aantal tips om op te letten bij het zoeken van een hobbyschaar:

Doel en bladtype hobbyscharen

De meeste hobbyscharen zijn erg veelzijdig in wat ze kunnen knippen. Er zijn echter scharen die een speciale vorm hebben voor een bepaald doeleinde. Over het algemeen zijn rechte bladen veelzijdig in wat ze kunnen knippen en ideaal voor het recht knippen van bijvoorbeeld papier. Gekartelde bladen zijn ideaal voor het knippen van karton of om rafelen van stof te voorkomen. Deze scharen zijn ook vaak minder snel aan slijpen toe.

Handgreepontwerp en comfort

Bij de meeste hobbyscharen is hier wel rekening mee gehouden, maar let op de ergonomie van de handgreep. Kies scharen met zachte of gevormde handgrepen die comfortabel in je hand passen en de belasting tijdens langdurige knutselsessies verminderen.

Grootte hobbyschaar

Kies een schaargrootte die geschikt is voor je hand en het type werk dat je doet. Kleinere scharen zijn beter voor gedetailleerd knipwerk, terwijl grotere meer kracht bieden bij het knippen van dikkere materialen. Een compact formaat maakt de scharen ook gemakkelijk op te bergen. Zodat je ‘m in je etui kunt meenemen om onderweg te knutselen.

Gebruik en onderhoud hobbyschaar

Volg de richtlijnen van de fabrikant voor het juiste gebruik en onderhoud om de levensduur van je hobbyschaar te waarborgen. Gebruik ze niet op materialen waarvoor ze niet bedoeld zijn en houd de bladen schoon en droog om roest te voorkomen. Lees hier meer over het slijpen van scharen.

Veelgestelde vragen over hobbyscharen