Vandaag besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Zakmessen & Multitools

EDC-messen met superstaal: maken slijpen (bijna) overbodig

EDC-messen met superstaal bieden je optimaal scherptebehoud. Slechts sporadisch slijpen, dus. Nu hebben deze staalsoorten geen echte superkrachten, ze zijn er alleen voor geoptimaliseerd om hun scherpte zo goed mogelijk te behouden. Door enorm hoge hoeveelheden koolstof en chique toevoegingen als vanadium en silicon zijn de messen op deze pagina enorm goed in scherp blijven. Hoef je deze messen dan nooit te slijpen? Nou, dat dan ook net niet. Ze blijven heel lang scherp, maar zullen na veelvuldig gebruik evengoed botter worden. Het duurt alleen vaak langer dan bij andere staalsoorten.

Zijn alle superstaalsoorten hetzelfde?

Ook binnen de categorie superstaal heb je nog veel verschillen. Er is niet één heilig recept voor een staalsoort waarover iedereen op de markt het eens is. Zo zijn er gereedschapsstaalsoorten die idioot lang scherp blijven en goed naslijpbaar zijn, maar vervolgens niet helemaal roestvast. Daar tegenover staan roestvaste staalsoorten die ook superlang scherp blijven, maar dan weer lastiger te slijpen zijn.

Wij zijn de eersten om toe te geven dat de term superstaal geheel arbitrair is. Voor deze pagina hebben wij gekozen voor enkele staalsoorten waar wij bovengemiddeld goede ervaringen hebben, en staalsoorten die bekend staan om specifieke uitzonderlijke eigenschappen. Dit vind je ook vaak terug in de productteksten bij deze messen.

Waarom is superstaal zo duur?

Messen met dit soort superstaalsoorten zijn in de praktijk vaak een stukje duurder dan andere zakmessen. Zit hem dat in de kostprijs van het staal? Nou, deels. Sommige superstaalsoorten zijn wel drie tot vier keer duurder dan een conventionele staalsoort. Maar dat zorgt in de totaalprijs van het mes slechts voor een kleine verhoging van de prijs. Het verschil zit hem namelijk in het bewerken van het staal. Ook ongehard vergen deze staalsoorten heel erg veel van schuurbanden, freeskoppen en andere staalbewerkingsmachines. Tel daar bij op dat een goede hittebehandeling essentieel is om zo’n staalsoort goed tot zijn recht te laten komen en je begrijpt dat deze messen veel extra tijd en middelen vergen om optimaal te presteren.