Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Pannen & Kookgerei

Tajines: de Noord-Afrikaanse keuken bij jou thuis

Vanuit Noord-Afrika heeft de tajine de oversteek gemaakt naar onze eigen keuken. In de tajine worden vooral stoofpotten van vlees, vis en/of groente klaargemaakt. De tajine, ook wel tagine genoemd, is een kookpot met een heel hoog deksel met een kegelachtige vorm. Dit zorgt ervoor dat condens voortdurend terug in de schaal loopt tijdens de bereiding. Hierdoor wordt het gerecht heerlijk smaakvol en sappig.

De tajine is geschikt voor alle verschillende warmtebronnen, inclusief oven, inductie en alle elektrische kookplaten. Bij gebruik in een oven (als dat past) zal de condens niet terugvloeien in het gerecht omdat het deksel dan ook warm wordt.

Koken met een tajine

Het koken met een tajine is echt een feestje. Het vraagt echter wel enige voorbereiding en geduld. Een tajine wordt gebruikt om stoofschotels en eenpansgerechten in te bereiden. Sloowcooking dus. Kook alles op laag of middelmatig vuur. Door je gerecht lang te laten sudderen wordt het vlees heel mals en worden alle specerijen maximaal opgenomen. Je kan een tajine ook gebruiken op open vuur. Het is dan wel lastig om de temperatuur constant te houden. Belangrijk is de hoeveelheid vocht. Gebruik niet te weinig vocht, maar zeker ook niet teveel. Het vocht zal verdampen, opstijgen in de kegelvorm en vervolgens weer terug keren in de schotel. Je hebt dus weinig vochtverlies. Serveer je gerecht ook in de tajine. Dit staat prachtig op tafel.

Vermijd temperatuursverschillen

Een tajine kan niet tegen grote temperatuursverschillen. Dit kan zowel de pan als de kegel laten barsten. Zet een hete pan dus niet direct onder een koude kraan. Leg ook geen ijskoude producten in een warme tajine. En belangrijker misschien nog wel: zet de schaal nooit in een voorverwarmde oven. Zet de schaal al in de oven terwijl de oven aan het opwarmen is. Zo kan de schaal ook langzaam opwarmen.