Haal de Noord-Afrikaanse keuken in huis met een tajine van Le Creuset! De tajine is gemaakt van massief gietijzer, met een deksel van aardewerk. Met een diameter van 27 cm en een inhoud van 2 liter is de pan geschikt voor 4 tot 6 personen. Om je te helpen, heeft Le Creuset een nuttig instructieboekje met gebruikstips en recepten bijgevoegd. Zo maak je direct een vliegende start met de tajine!
De tajine is geschikt voor alle verschillende warmtebronnen, inclusief oven, inductie en alle elektrische kookplaten. Houd er wel rekening mee dat bij gebruik in een oven de condens niet terugslaat op het gerecht omdat de deksel dan ook warm wordt. Uiteraard kan de gietijzeren pan ook gebruikt worden voor andere gerechten dan tajine.
Wat is een tajine?
Vanuit de Noord-Afrikaanse keuken heeft de tajine de oversteek gemaakt naar onze eigen keuken. De tajine, ook wel tagine genoemd, is een kookpot met een heel hoog deksel. Dit deksel lijkt een beetje op een schoorsteentje. Condens valt voortdurend terug in de schaal tijdens de bereiding. De smaak van het eten blijft hierdoor optimaal. In een tajine kunnen zowel vlees, vis als groenten klaargemaakt worden. Het klaargemaakte gerecht dien je vervolgens gewoon op in de schaal. Een bijzondere wijze om het gerecht te presenteren!
Was de pan voor het eerste gebruik even goed af en droog hem goed. Kies altijd een passende warmtebron voor de bodemdiameter van de pan. Zorg bij een gaspit bijvoorbeeld dat de vlammen niet om de zijkant van de pan heen kunnen slaan. De vlam dient enkel de bodem te raken. Zet de pan na verhitting ook niet onder een koude kraan, dit kan schade veroorzaken. Laat hem eerst rustig afkoelen. Deze pan kan in de vaatwasser afgewassen worden. Bedenk wel dat dit bij veelvuldig gebruik kan leiden tot lichte mattering van het email.
Over Le Creuset
De basis voor het succes van de pannen van Le Creuset wordt al in 1924 gesmeed op de Beurs van Brussel. Armand Desaegher (specialist in gietijzer) en Octave Aubecq (specialist in email) slaan de handen ineen en besluiten samen een bedrijf te stichten. Dit blijkt een gouden combinatie. Met de geëmailleerde pannen van Le Creuset veroveren zij sinds 1925 de hele wereld.
Door de jaren heen is Le Creuset blijven vernieuwen. Telkens is men terug naar de tekentafel gegaan waar nieuwe ontwerpen, modellen en kleuren werden bedacht. De tajine is daar een voorbeeld van. Een fraaie, kwalitatief hoogstaande pan die je op een heerlijke manier kennis laat maken met de Noord-Afrikaanse keuken.