Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Extra lange bedenktermijn t/m 31 januari 2019!
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Outdoor & gear

Dutch Ovens: traditionele gietijzeren pannen

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan waarmee je werkelijk alles kan. Dit geldt voor zowel de bereidingswijzen als voor de warmtebronnen waar deze pan geschikt voor is. Gebruik de pan in de oven, op de barbecue en zelfs op open vuur. Een Dutch Oven zonder pootjes kan ook prima op het fornuis gebruikt worden. Let op dat een Dutch Oven met pootjes niet werkt op bijvoorbeeld inductie. Je kan er mee bakken, braden, stoven, frituren en grillen. Een goede Dutch Oven heeft een deksel met opstaande rand zodat er kolen op gelegd kunnen worden. Dan gebruik je de pan als oven en maak je de lekkerste pizza’s, broden, taarten en ovenschotels. Allemaal met dezelfde pan.

Er zijn verschillende soorten modellen en maten van de Dutch Oven. Zo heb je bijvoorbeeld pannen met en zonder pootjes. Rond of ovaal. Variërend van 3 tot 21 liter.

Onderhoud Dutch Oven

Een Dutch Oven is perfect voor het koken op open vuur. Het gietijzer kan tegen hoge temperaturen zonder te beschadigen. De meeste pannen zijn geseasoned om roesten voor het eerste gebruik te voorkomen. Wanneer je de pan voor de eerste keer gaat gebruiken maak je de pan schoon en smeer je de pan opnieuw in met olie. De coating maak je bij voorkeur met plantaardige olie zoals zonnebloem- of arachideolie olie. Verwarm de pan vervolgens langzaam. Doordat de poriën van gietijzer open gaan staan als het heet is trekt de olie in het ijzer en sluit zo het poreuze gietijzer af. Dit voorkomt roesten en aanbranden. Geen paniek wanneer je wat roest op je gietijzer krijgt. Je kan het herstellen met een metalen borstel en vervolgens weer insmeren met olie en verwarmen. Herhaal dit proces eventueel meerdere keren. Laat een gietijzeren pan nooit snel afkoelen. Zet de pan direct na gebruik niet onder de koude kraan. Reinig de pan niet in de vaatwasser en ruim de pan nooit nat op. Bewaar en behandel de Dutch Ovens op de juiste manier, en je hebt er je leven lang plezier van.

Gebruik Dutch Oven

Er zijn verschillende manieren om een Dutch Oven te gebruiken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van welke uitvoering Dutch Oven je hebt. Indien er pootjes onder de pan zitten kan je de pan direct in het open vuur zetten. Dit kan natuurlijk met een pan zonder pootjes ook. Echter wordt de pan al snel te heet en is de kans op aanbranden groot. Een Dutch Oven zonder pootjes kan je beter op een pannendrager in het vuur zetten. Of middels het hengsel boven het vuur hangen. Een andere manier is met gloeiende kolen of briketten waarbij je de pan op de briketten zet en een aantal briketten op het deksel legt. Dan gebruik je de pan als een oven. Het voordeel van deze manier is dat je met de hoeveelheid briketten de temperatuur goed regelt.

Dutch Oven geschiedenis

De traditionele Dutch Oven is een gietijzeren kookpan met deksel en 3 poten. Het deksel is voorzien van een opstaande rand zodat er kolen op gelegd kunnen worden. De naam zou afkomstig zijn van een Nederlandse handelaar die het in de verenigde Staten importeerde. Met de Dutch Oven konden Nederlandse immigranten genieten van de Nederlandse keuken. In de loop der jaren werd de Dutch Oven populair onder reizigers. Dit komt omdat je met de pan zowel kan koken als bakken. Of je nu een maaltijd maakt met kip en rijst, stoofvlees en aardappelen, chili of zelfs brood en gebak: je kunt het in een Dutch Oven.