Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

Aangebrande pannen zijn behoorlijk frustrerend om mee te werken. Vooral als het gaat om stalen en roestvrijstalen pannen. De zwarte, hardnekkige resten lijken soms onmogelijk te verwijderen, waardoor je je afvraagt of de pan nog wel te redden is. Wees gerust! In dit artikel behandelen we meerdere effectieve methoden om zowel de binnen- als buitenkant van pannen schoon te maken. Aangebrand, aangekoekt of aangebakken: met deze technieken weet jij hoe je je pan weer naar zijn oude glorie herstelt. Klaar voor nog vele jaren kookplezier!

Het schoonmaken van de binnenkant van pannen

Tijdens het koken ontstaan de meest hardnekkige vlekken aan de binnenkant van de pan. Met deze volgende methoden is het schoonmaken van de binnenkant van de pan een eitje!

Pan schoonmaken met baking soda en azijn:

Begin door een ruime hoeveelheid baking soda op de verbrande gebieden van de pan te strooien. Giet vervolgens azijn over de baking soda. Laat het mengsel enkele minuten intrekken, zodat het bruisende effect kan inwerken op de verbrande resten. Gebruik een schrobborstel of een niet-schurende spons om voorzichtig de verbrande gebieden te schrobben. Spoel de pan grondig af met warm water en droog hem af.

Pan schoonmaken met zout en citroen

Strooi een laag zout over de verbrande gebieden van de pan. Snijd een citroen doormidden en knijp het sap over het zout. Gebruik de helften van de citroen om de verbrande gebieden te schrobben met lichte druk. Laat het mengsel enkele minuten intrekken, zodat het zuur in de citroen de verbrande resten afbreekt. Spoel de pan grondig af met warm water en droog hem af.

Pan schoonmaken met kokend water en afwasmiddel

Vul de verbrande pan met water, genoeg om de verbrande gebieden volledig te bedekken. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan het water. Plaats de pan op het fornuis en breng het water aan de kook. Laat het water enkele minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen. Gebruik een schrobborstel of spons om de pan schoon te maken en de losgekomen resten te verwijderen. Spoel de pan grondig af met warm water en droog hem af.

Het schoonmaken van de buitenkant van pannen

Vooral bij koken op gas of open vuur kan de pan vies en zwart worden. Met de volgende methoden maak je de buitenkan van de pan weer mooi schoon.

Buitenkant pan schoonmaken met een pasta van baking soda-pasta:

Maak een pasta door baking soda te mengen met een kleine hoeveelheid water. Breng de pasta aan op de buitenkant van de pan, vooral op de verbrande gebieden. Gebruik een zachte doek of spons om de pasta in de vlekken te wrijven. Spoel de pan af met warm water en droog hem af.

Buitenkant pan schoonmaken met azijn en olijfolie

Meng gelijke delen azijn en olijfolie in een kom. Dompel een schone doek in het mengsel en wrijf het op de verbrande gebieden van de pan. Blijf wrijven totdat de vlekken beginnen te vervagen. Spoel de pan af met warm water en droog hem af.

Het schoonmaken van de onderkant van een pan

Het reinigen van de onderkant van pannen met baking soda is een eenvoudige en effectieve methode. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op het verbrande of bevlekte gebied van de pan. Voeg een paar druppels water toe om een pasta te maken. Laat het een paar minuten intrekken zodat de baking soda zijn werk kan doen. Gebruik vervolgens een schrobborstel of spons om voorzichtig de bodem van de pan in cirkelvormige bewegingen te schrobben. De baking soda functioneert als een natuurlijk schuurmiddel en helpt hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel de pan grondig af met water en droog deze af om een schone en glanzende bodem te onthullen.

Het schoonmaken van een koolstofstalen pan

Direct na gebruik

Laat je koolstofstalen pan, ook wel plaatstalen pan genoemd, niet staan na het koken! Vul hem in plaats daarvan met warm water en laat hem weken om voedselresten los te weken. Gebruik geen afwasmiddel! Gebruik een afwasborstel, spons of doek om de pan voorzichtig schoon te vegen. Spoel de pan grondig af met warm water en droog hem volledig af met een schone doek.

Verwijderen van hardnekkige vlekken

Als er hardnekkige vlekken of aangekoekte resten op je pan zitten, vul dan de pan met water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Breng het water aan de kook en laat het enkele minuten sudderen. Gebruik een zachte schrobborstel of spons om de vlekken voorzichtig weg te poetsen. Spoel de pan grondig af met warm water en droog hem af. Laat de pan weken als de verbrande resten bijzonder hardnekkig zijn. Laat de pan dan enkele uren of een nacht weken in warm water met wat afwasmiddel. Dit helpt om de hardnekkige vlekken los te maken en ze gemakkelijker te verwijderen.

Aanpakken van roest

Als er roestvlekken op je koolstofstalen pan verschijnen, schrob ze dan weg met een staalborstel of een fijn schuurpapier. Spoel de pan grondig af met warm water om alle roestdeeltjes te verwijderen. Breng een dun laagje olie aan op de pan om deze te beschermen tegen verdere roestvorming.

Koolstofstalen pan inbranden

Om je koolstofstalen pan in optimale conditie te houden, moet je deze af en toe opnieuw inbranden. Verwarm de pan op middelhoog vuur en voeg een dun laagje olie toe aan de binnenkant van de pan. Wrijf de olie gelijkmatig uit met een papieren handdoek of een hittebestendige borstel. Verwarm de pan gedurende enkele minuten, zodat de beschermende laag wordt gevormd. Laat de pan afkoelen en veeg overtollige olie af voordat je hem opbergt. Het schoonmaken van een koolstofstalen pan vereist wat extra zorg, maar met deze eenvoudige technieken kun je ervoor zorgen dat de pan zijn natuurlijke anti-aanbakeigenschappen behoudt en een lange levensduur heeft. Regelmatig onderhoud en zorg zullen ervoor zorgen dat je koolstofstalen pan altijd klaar is om heerlijke gerechten te bereiden.

Aan de slag!

Het onderhouden van je pannen is essentieel voor een langdurig gebruik en optimale prestaties. Door regelmatig schoon te maken en goed te zorgen voor je pannen, blijven ze er als nieuw uit zien en behouden ze hun kookkwaliteit. Of het nu gaat om het reinigen van verbrande resten, het verwijderen van vlekken of het verzorgen van de onderkant. De juiste schoonmaaktechnieken maken het eenvoudig en effectief. Vergeet niet om altijd de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en voorzichtig te zijn met schurende materialen om krassen te voorkomen. Met deze tips en de juiste zorg bereid je nog vele jaren heerlijke gerechten met je pannen!