Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Messen slijpen & onderhoud

Japanse slijpstenen: traditioneel gezien de scherpste keuze

Het slijpen van messen is in de Japanse cultuur haast tot kunst verheven. Daarom weten ze daar precies welk gereedschap je nodig hebt om je messen vlijmscherp te slijpen. De beste slijpstenen komen dan ook uit Japan.

Liefhebbers en meesterslijpers kunnen met Japanse slijpstenen hun messen optimaal scherp houden. Meer weten over Japanse slijpstenen? Lees de voordelen van Japanse wetstenen

Een slijpsteen is in de meeste gevallen een samenstelling van slijpkorrels en bindingsmiddel. De slijpkorrels hebben snijkanten waardoor ze kunnen slijpen. Zodra een slijpsteen gebruikt wordt, breken er kleine stukjes van de slijpkorrel af, waardoor weer een nieuwe snijkant ontstaat. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de korrel. Stenen met een grove korrel (tot korrel 400) gebruik je om de vouw (het echt snijdende deel van een mes) van een bot mes in model te brengen. De fijne afwerking doe je vervolgens met een steen met een kleiner korrel.

Een Japanse watersteen dien je altijd met water te gebruiken. Sommige stenen dienen voor gebruik enkel ondergedompeld te worden, andere moeten enkele minuten in een bak water worden gelegd. Tijdens het slijpen moet er altijd een laagje water op de steen blijven.