Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

messen slijpen & onderhoud

Egaliseerstenen: vlak voor het slijpen

Egaliseerstenen zijn speciaal ontworpen voor het vlakken van slijpstenen. Slijpstenen worden door gebruik langzaam hol in het midden. Op een hol geworden slijpsteen is het slijpen in een vaste hoek vrijwel onmogelijk. Dat is het moment om ze bij te slijpen. Na het vlakken is een slijpsteen weer recht en ziet een slijpsteen er weer als nieuw uit!

Er zijn meerdere manieren om je slijpsteen weer vlak te maken. Sommigen bevelen schuurpapier aan, maar het werkt beter en sneller om een andere slijpsteen of een egaliseersteen te gebruiken. Van belang hierbij is dat het materiaal dat je gebruikt grover is dan de slijpsteen die je wilt vlakken. Dit wil zeggen: gebruik een steen met een lagere korrelgrootte dan de te vlakken steen. Ook een vlaktableau met speciaal vlakpoeder is zeer geschikt. We leggen je uit hoe het vlakken met deze verschillende middelen in zijn werk gaat.

Egaliseersteen

Egaliseerstenen zijn specifiek bedoeld zijn voor het egaal maken van slijpstenen. Deze zijn doorgaans gemaakt van carbide of diamant (althans, de toplaag). Vaak hebben ze schuinlopende groeven in het slijpoppervlak. Hierdoor kunnen de afgeslepen slijpdeeltjes worden afgevoerd tijdens het slijpen.

Beide stenen gebruik je op dezelfde wijze. Je legt de te vlakken slijpsteen op zijn rug op een platte ondergrond, met de slijpkant naar boven dus. Om te kunnen controleren of de steen vlak wordt, markeer je het te slijpen oppervlak, door er zowel horizontale als verticale lijnen op te maken. Waarschijnlijk zal de slijpsteen na een bepaalde gebruiksperiode in het midden hol zijn geworden. De lijnen aan de buitenkanten zullen daardoor normaliter eerder verdwijnen tijdens het egaliseren.

Gediamanteerde slijpsteen/lapping plate

Een gediamanteerde slijpsteen is bij uitstek geschikt om wetstenen (van ander materiaal dan diamant) bij te slijpen. Diamant is namelijk harder dan welk ander slijpmiddel dan ook. Dit maakt dat een gediamanteerde slijpsteen zelf niet slijt, wanneer je deze als vlaksteen gebruikt. Gebruik je een niet-gediamanteerde steen, dan zul je zien dat deze zelf ook korrels verliest. In dat geval ben je dus eigenlijk aan het dweilen met de kraan open.

How-to

Hoe vlak je je slijpstenen?

Slijpstenen moeten op den duur gevlakt worden, hier ontkom je niet aan. Hiervoor kun je gediamanteerde slijpstenen, egaliseerstenen en egaliseerpoeder op een vlaktableau voor gebruiken. Houd je slijpstenen in topconditie!