Vandaag besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Messen slijpen & onderhoud

Diamantslijpsteen: snel een briljant resultaat

Een diamantslijpsteen leent zich uitstekend voor het slijpen van botte messen. Dit komt doordat je er veel materiaal mee kunt wegnemen. Ideaal om de vouw van je lemmet te herstellen. Diamant is namelijk een zeer hard materiaal, hetgeen meerdere voordelen met zich meebrengt. In de eerste plaats kun je met een diamantslijpsteen de hardste staalsoorten slijpen. Dit gaat bovendien ook nog eens behoorlijk snel. Daarbij zal een diamantslijpsteen niet uithollen, zoals wetstenen dat wel doen. Daarom hebben deze stenen een extreem lange levensduur.

We spreken bij voorkeur niet van "diamanten slijpstenen", maar van diamantslijpstenen of gediamanteerde slijpstenen. Het eerste zou namelijk impliceren dat de steen geheel gemaakt is van diamant en dat zou hem wel érg kostbaar maken. Een diamantslijpsteen bestaat echter uit een stalen plaat waarop diamantdeeltjes als slijpmiddel aangebracht zijn. Doordat het materiaal niet slijt, volstaat een tamelijk dunne slijplaag van ongeveer een millimeter dik.

Gebruik van een diamantslijpsteen

Je hoeft maar weinig druk uit te oefenen om te kunnen slijpen op diamant. Slijp met beleid en laat de steen het werk doen. Een diamantslijpsteen kan zowel nat als droog gebruikt worden. Het voordeel van nat slijpen is dat de steen gesmeerd wordt en slijpresten afgevoerd worden. Gebruik hiervoor wel water en geen olie. Olie kan hinderlijk zijn bij het slijpen en het oppervlak beschadigen als het niet goed schoongemaakt wordt. Gebruik je een diamantslijpsteen droog, dan raden we aan om het oppervlak regelmatig schoon te maken. Zo verwijder je de slijpresten van de voorgaande slijpbeurt(en) en blijft de steen in optimale conditie.

Belangrijk om te weten is dat een diamantslijpsteen ingeslepen moet worden. De slijpsteen voelt daardoor in eerste instantie grover aan dat hij daadwerkelijk is. Pas na het slijpen van enkele messen bereikt de steen zijn optimale werking. De steen is minder geschikt om te polijsten, simpelweg omdat een diamantslijpsteen niet met een fijnere grit gemaakt kan worden. Hiervoor is een lederen strop echter perfect.

Diamantstenen voor elke slijpklus

In ons assortiment hebben we diamantslijpstenen in allerlei soorten en maten, van onder meer DMT, EZE-LAP, Lansky en natuurlijk Naniwa. Zo vind je altijd de gediamanteerde slijpsteen die past bij het materiaal en de toestand van jouw messen.