Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Hoe vlak je je slijpstenen?

Slijpstenen moeten op den duur gevlakt worden. Onderhoud is immers essentieel om zaken in topconditie te houden. Dat geldt ook voor je kostbare slijpstenen. Na verloop van tijd zul je namelijk de impact van je messen op de stenen gaan merken: ze worden in het midden hol. Dat is het moment om ze bij te slijpen.

Er zijn meerdere manieren om je slijpsteen weer vlak te maken. Sommigen bevelen schuurpapier aan, maar het werkt beter en sneller om een andere slijpsteen of een egaliseersteen te gebruiken. Van belang hierbij is dat het materiaal dat je gebruikt grover is dan de slijpsteen die je wilt vlakken. Dit wil zeggen: gebruik een steen met een lagere korrelgrootte dan de te vlakken steen. Ook een vlaktableau met speciaal vlakpoeder is zeer geschikt. We leggen je uit hoe het vlakken met deze verschillende middelen in zijn werk gaat.

Gediamanteerde slijpsteen

Een gediamanteerde slijpsteen is bij uitstek geschikt om wetstenen (van ander materiaal dan diamant) bij te slijpen. Diamant is namelijk harder dan welk ander slijpmiddel dan ook. Dit maakt dat een gediamanteerde slijpsteen zelf niet slijt, wanneer je deze als vlaksteen gebruikt. Gebruik je een niet-gediamanteerde steen, dan zul je zien dat deze zelf ook korrels verliest. In dat geval ben je dus eigenlijk aan het dweilen met de kraan open.

Egaliseersteen

Verder zijn er - zoals gezegd - ook stenen te verkrijgen die specifiek bedoeld zijn voor het egaal maken van slijpstenen. Ze worden om deze reden egaliseerstenen genoemd. Deze zijn doorgaans gemaakt van carbide of diamant (althans, de toplaag). Vaak hebben ze schuinlopende groeven in het slijpoppervlak. Hierdoor kunnen de afgeslepen slijpdeeltjes worden afgevoerd tijdens het slijpen.

Beide stenen gebruik je op dezelfde wijze. Je legt de te vlakken slijpsteen op zijn rug op een platte ondergrond, met de slijpkant naar boven dus. Om te kunnen controleren of de steen vlak wordt, markeer je het te slijpen oppervlak, door er zowel horizontale als verticale lijnen op te maken. Waarschijnlijk zal de slijpsteen na een bepaalde gebruiksperiode in het midden hol zijn geworden. De lijnen aan de buitenkanten zullen daardoor normaliter eerder verdwijnen tijdens het egaliseren.

Nadat je de steen hebt gemarkeerd, dien je deze nat te maken. Het best is een constante watertoevoer te hebben. Vervolgens kun je beginnen met vlakken. Beweeg de egaliseersteen (of de diamantslijpsteen) in een diagonale beweging over de slijpsteen. Door alle hoeken als begin- en eindpunt te gebruiken, zorg je ervoor dat je het gehele oppervlak vlakt.

Vlaktableau

Een derde optie voor het vlak maken van je slijpstenen is het gebruik van egaliseerpoederen een vlaktableau. Een vlaktableau is een ronde glazen plaat. Hierover sprenkel je wat water en slijpmiddel, zoals het zeer harde siliciumcarbide- of aluminiumoxidepoeder. Door je slijpsteen - die je ook nu eerst gemarkeerd hebt - in een roterende beweging over het mengsel te bewegen, bereik je hetzelfde effect als met een egaliseersteen. Slechts een klein beetje egaliseerpoeder is voldoende. Deze korrels zijn overigens ook uitstekend te gebruiken in combinatie met de vlakstenen van Naniwa.

Door één van bovenstaande methoden regelmatig te gebruiken, vergroot je de houdbaarheid van je slijpstenen. Voorkom dus dat de slijpsteen hol wordt. Bij iedere slijpbeurt zal je mes dan meer schade aanrichten aan de slijpsteen en bovendien zal het slijpen moeizamer gaan. Houd dit dus scherp in de gaten!

Behalve materialen om je slijpstenen te onderhouden, hebben we nog veel meer andere accessoires voor slijpstenen. Zo zijn er slijpsteenhouders, vijlen, wetsteenhulpjes en nog veel meer te verkrijgen. Bekijk hier alle slijpsteenaccessoires!

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland