Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Voordelen Japanse waterstenen

Met Japanse waterstenen slijp je je messen veel scherper dan met andere slijpgereedschappen, zoals elektrische slijpmachines en doortrekslijpers. Deze hebben natuurlijk ook zo hun voordelen: het slijpen gaat bijvoorbeeld doorgaans sneller dan op een wetsteen. Wil je echter het summum van scherpte bereiken? Dan kun je niet om 'ouderwetse' slijpstenen heen!

Bovendien is de scherpte door de fijne en juiste structuur van het geslepen mes van langere duur dan bij andere slijpmethoden! Daarnaast blijft je mes door het slijpen op een Japanse watersteen dun, wat voor de snijprestaties minstens zo belangrijk is als de scherpte van het mes.

Sneller slijpen op Japanse wetstenen

Japanse waterstenen werken sneller dan andere slijpstenen. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste zijn Japanse slijpstenen in een breed scala aan korrelgroottes te verkrijgen. Dit betekent dat je niet onnodig lang hoeft door te slijpen op een te fijne korrel, maar eerst enkele stenen met een lagere korrelgrootte kunt gebruiken. Verder kenmerken Japanse stenen zich door hun zelfreinigende karakter. Ze slibben niet dicht en blijven scherp. Hierdoor blijf je altijd het volledige slijpoppervlak gebruiken, hetgeen snelheid en precisie ten goede komt. Bovendien kun je het volledige slijpoppervlak gebruiken: what you see is what you get.

Altijd een scherp mes

Door de vele uiteenlopende korrelgroottes, van grof tot zeer fijn, hoef je niet te wachten met slijpen tot je mes volledig bot is. Met de fijne stenen, vanaf pakweg korrel 1000, kun je je mes af en toe even bijslijpen. Zo voorkom je dat je bij een "grote beurt" onnodig veel materiaal hoeft weg te nemen en bovendien dat je een poos snijdt met een mes dat niet optimaal scherp is. Dit werkt natuurlijk veel prettiger en is bovendien veiliger. Een bot mes is levensgevaarlijk!

Wil je graag meer weten over het slijpen op Japanse waterstenen? In 2008 verscheen er een uitgebreide handleiding, die nog steeds actueel is. Geen zin om te lezen? Bekijk dan eens onze videohandleiding!