Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Eden XP 10x56 verrekijker | Expert Review door Erik Peeters

Als natuurgids op de Hoge Veluwe bestudeer ik graag het wild, met name de zintuigen. Doordat wild zich voornamelijk in de vroege ochtenduren en rond zonsondergang laat zien, heb je een verrekijker nodig die zoveel mogelijk licht toelaat. De verrekijker die ik hiervoor heb gekozen is de Eden XP 10x56. Dit is een wat zwaardere verrekijker vanwege het dikke 56mm glas. Ik hang hem dan ook niet snel om mijn hals, maar aan mijn schouder of aan de schouderband van mijn rugzak.

Als ik naar een wildhut ga neem ik vaak een monopod mee om de verrekijker op te bevestigen, dit zorgt ervoor dat mijn zicht het scherpst is in verband met trillingen. Voor de langere tochten over de Hoge Veluwe is het niet praktisch om een monopod mee te nemen. Als ik de verrekijker dan gebruik, steun ik tegen een boom om stabiel te blijven.

De Eden XP gaat altijd mee op pad

De Eden XP 10x56 verrekijker gaat altijd met mij mee. Regelmatig moet ik groepen begeleiden en hen vertellen over de aspecten van het wild. Nadat ik ben gestopt als psycholoog ben ik mij gaan verdiepen in dierpsychologie en wijs ik mensen meestal op de zintuigen, want daar is veel over te vertellen. Daar leer je dieren beter door kennen. Met hun ogen kunnen de dieren ons meestal maar gebrekkig zien. Zoals wij de geur van het avondeten opsnuiven als we in de keuken staan, snuiven de dieren juist uit om de geur te kunnen ruiken. Dit snuiven zie je niet van een afstand, wil je dit wel in beeld krijgen, heb je een hogere vergroting nodig. De Eden XP 10x56 heeft een 10x vergroting waardoor dit soort zintuigen al dichterbij komen dan de meeste verrekijkers met 8x42.

Ideaal voor het bestuderen van wild

Tijdens de bronst komen veel mensen naar de Hoge Veluwe om het geburl te aanschouwen van de grote geweidragers. Tijdens de bronsttijd zakt de ademsappel van de geweidrager tot op het. borstbeen, waardoor ze het typische geluid van het burlen kunnen maken. Overdag kan je zien hoe de mannetjes achter de vrouwtjes aangaan, als je goed kijkt zie je ook of de vrouwtjes het gedrag accepteren, ze zullen daar niet direct actie op ondernemen. Tweederde van de vrouwtjes gaat ’s nachts alsnog op zoek naar een ander mannetje. Terwijl ik aan het vertellen ben over de zintuigen en de gedragingen van het wild gaat mijn verrekijker door de groep heen. Ze zien dan goed waar je over aan het vertellen bent. Op die manier gaat er een heel andere wereld voor hen open. De Eden XP 10x56 is een geweldige verrekijker om mee te nemen op zoek naar wild. Wil je liever een verrekijker om vogels te kijken, dan zou ik je eerder adviseren om de Eden XP 8x42 te kiezen.

Conclusie

Ik ben erg tevreden over de verrekijker, hij gaat elke wandeltocht met mij mee, ondanks het gewicht. Nadat ik een paar keer op pad ben gegaan met de Eden XP 10x56 vielen meerdere keren de beschermkapjes eraf, op advies van Knivesandtools heb ik hier tiewraps voor gebruikt om de beschermkapjes vast te zetten. Niet erg innovatief, maar wel effectief.

Nog geen vierhonderd euro is natuurlijk veel geld, maar voor hetgeen wat je ervoor terug krijgt mag je absoluut niet klagen. Deze verrekijker koop je dan ook niet voor af en toe een bezoekje aan het bos, maar is een investering om de beleving van jouw wandeltochten en zoektochten naar het wild nog mooier te maken. Bij Knivesandtools kunnen ze goed advies geven op basis waar jij de verrekijker voornamelijk voor wilt gebruiken.

Erik Peeters

Als bioloog en natuurgids begeleidt Erik Peeters natuurtochten op de Hoge Veluwe. Zijn verrekijker neemt hij dan altijd mee. Hij heeft zich verdiept in de dierpsychologie en vertelt graag over de zintuigen van dieren.