Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Eden ED 10x42 verrekijker | Expert Review door Folkert de Boer

Met toch wel flinke verwachting keek ik uit naar de nieuwe Eden ED. De huidige Eden XP is een kijker die ik aan veel mensen heb aangeraden. Wat mij betreft een topper qua prijs-kwaliteitsverhouding i.c.m. met de goede service. Ik was daarom zeer benieuwd of de nieuwe ED hieraan kon tippen.

Indrukken

Eerlijk gezegd was ik niet meteen onder de indruk van de Eden ED toen hij uit de doos kwam, maar mijn interesse werd wel extra aangewakkerd. De kijker is compact, met een opvallende groene achter-ring op het scherpstel wiel en het reliëf van de rubber behuizing is anders dan anders. Mijn vrouw beschreef het vrij pakkend als “Niet strak modern, maar mooie kleur groen.” Wat mij betreft is het een gevalletje “acquired taste”, ik ben het uiterlijk van de Eden steeds meer gaan waarderen . Aan de ene kant is het ontwerp vrij basic, aan de andere kant blijft het door de details toch intrigeren.

De bijpassende opbergtas is strak en degelijk, maar wat aan de grote kant, alsof die gemaakt is voor een grotere kijker. Maar een kijker hoort natuurlijk gewoon gebruikt te worden, dus bij mij zit hij nauwelijks in de tas. En tas past mooi onder de stoel in de auto om hem daar te kunnen opbergen.

Wanneer en hoe

De kijker is een echte allrounder. Ideaal voor in de vensterbank in de keuken om dat vogeltje in de tuin eens beter te bekijken, maar ook voor het tochten waar je er echt op uit trekt om vogels, (groot) wild of de natuur te bekijken, is hij een aanrader. Door het gewicht en formaat is hij minder geschikt om ergens in een broekzak weg te stoppen, dus voor tochten waar gewicht van belang is en je eigenlijk alleen een klein kijkertje mee wilt voor het geval je iets tegenkomt, zou ik hem niet aanraden. Aangezien ik gewend ben om altijd een kijker bij me te hebben, gaat dat voor mij niet op en ik was vrij snel gewend aan het gewicht. Het beeld is helder en ook onder lastige omstandigheden, bijv slecht weer, schemering etc. presteert hij nog goed en zijn de details nog steeds te onderscheiden.

Bediening en comfort

Het scherpstellen gaat soepel, maar er is genoeg weerstand waardoor het scherpstellen prettig is. Ik kan niet scherpstellen op mijn voeten (zo’n 190cm afstand), maar wel op 2 meter voor me, dus ook voor insecten etc. nog prima bruikbaar.

De kijker is redelijk aan de zware kant, maar hij ligt lekker in de hand en voelt ook goed gebalanceerd waardoor ik er in de praktijk geen last van heb ondervonden. Ook de brede nekband beviel mij goed. Waar ik in het verleden vaak snel last van mijn nek kreeg (ook met lichtere kijkers), heb ik dat bij de Eden niet gehad.

Pluspunten

  • Het beeld is zeer goed: rustig, helder en scherp.
  • Hij ligt lekker in de hand en voelt gebalanceerd.
  • Ondanks de basic eerste indruk toch een verfrissend uiterlijk wat mij niet snel gaat vervelen.

Minpunten

  • De kijker is relatief zwaar.
  • De rubberen omhulsing is geribbeld en heeft relief (soort koffieboontjes) voor de grip, hier kan makkelijk ook wat vuil (bijv modder) tussen gaan zitten.
  • Randscherpte kon beter

Waar voor je geld?

Met 380 euro valt de kijker mijn inziens net boven het goedkope segment, maar nog wel onderin het midden segment. Mede door de kwaliteit van zijn oudere broertje, de Eden XP (260 euro), heb ik vaak gezegd dat dit segment minder interessant is, maar daar moet ik nu wel een beetje op terug te komen. De ED is in mijn optiek een stuk beter dan de XP en doet eigenlijk niet onder voor kijkers bovenin het middensegment en ik denk zelfs dat hij zich kan meten aan sommige kijkers uit het topsegment. Misschien net wat te prijzig voor de beginner, maar gecombineerd met de service van Knivesandtools is deze kijker zeker een aanrader voor iedereen die in een serieuze, goede verrekijker wil investeren.

Dus je krijgt zeker waar voor je geld.

Conclusie

De verwachtingen voor de nieuwe Eden ED 10x42 waren hooggespannen. Het model dat ik getest heb in deze review viel eigenlijk buiten mijn “comfort-zone”, want ik liep praktisch altijd rond met een 8x32 met harnas ipv een nekband. Ik was dan ook zeer benieuwd of deze 10x42 met nekband mij kon overtuigen. En dat kon hij. In directe vergelijking met andere kijkers heeft hij een heel helder en rustig beeld. Ik heb tot nu toe ook altijd de voorkeur gehad voor 8x vergroting, omdat het in mijn optiek over het algemeen een iets rustiger beeld geeft, wat voor mij zwaarder weegt dan het kleine beetje extra vergroting. in directe vergelijking met de XP 8x42 vond ik het beeld minstens zo rustig, en was de 10x vergroting net dat beetje extra waardoor ik vooral onder slechtere omstandigheden op afstand de details, nodig om vogels te identificeren, net beter kon waarnemen.

En ik vind de kijker er ook nog steeds leuk uitzien, vooral door het groene dopje. Hij is niet te opvallend, maar toch viel hij blijkbaar genoeg op dat er in het veld verschillende mensen geïnteresseerd informeerden naar de kijker. Kortom, na een maand vrij intensief gebruik, kijk ik nog steeds graag naar (en door) de Eden ED.

Folkert de Boer

Folkert is een bekend gezicht in de Nederlandse vogelaarswereld. Hij is nauw betrokken bij Batumi Raptor Count, leidt vogelexcursies voor oa. BirdingBreaks en heeft lang voor Waarneming.nl gewerkt . Al van kinds af aan was Folkert geïnteresseerd in vogels en je zal hem niet vaak zonder verrekijker treffen. Hij zegt: "Vogels kijken is mijn passie. Je kijkt met meer aandacht naar je omgeving waardoor je de natuur meer waardeert. Mijn vader had op vakantie altijd een verrekijker bij zich en heeft zo bij mij de vlam ook aangewakkerd. Ik ben vaak in Georgië voor Batumi Raptor Count, waar elk najaar miljoenen roofvogels overvliegen. Die migreren vanuit hun broedgebieden in het hoge noorden richting het zuiden om te overwinteren. Door ze te tellen krijgen we een beeld van hoe het met de roofvogels gaat."

Expert verrekijker