Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Eden ED verrekijker | Expert Review door Paul Böhre

Kijkermerk Eden heeft recent een nieuwe set 42 kijkers op de markt gebracht met ED glas, wat resulteert in een kraakhelder en kleurecht beeld. Bijzonder aan de 8x vergrotende versie is het ultra brede gezichtsveld: 133 meter op 1.000 meter afstand. Maar ook de 10x verrekijker is met een gezichtsveld van 104 meter op 1.000 meter prima. Ik nam laatstgenoemde verrekijker een dagje mee om vogels te kijken langs de kust bij Camperduin.

Verrekijker ED glas

Comfortabele nekband

Wat meteen opvalt bij het omdoen van de kijker is de bijzonder prettig aanvoelende elastische nekband. Deze is gemaakt van een enigszins verend neopreen materiaal en extra breed, wat bijdraagt aan het comfortabel dragen van deze kijker. Iets dat vaak wordt onderschat door vogelaars, maar mensen die veel en vaak meerdere per uren op een dag een kijker omhebben, zullen beamen dat dit bij veel kijkermerken een ondergeschoven kindje is. De kijker zelf ziet er stoer uit: het rubberen omhulsel van het kijkerhuis is voorzien van dikke ribbels, wat de grip verhoogd. Het rubber is bovendien vrijwel geurloos, erg prettig want je houdt een verrekijker toch vaak vlak bij je neus. De kijker is intern voorzien van een magnesium behuizing en daardoor opmerkelijk licht en handzaam.

BAK4 lenzen

De optiek zelf is voorzien van BAK4 lenzen met ED glas, wat zorgt voor een lekker helder en kleurecht beeld. Het scherpstelwiel is robuust geribbeld en stelt soepel scherp. De 10x vergroting is vooral fijn als je je focust op vogels kijken. Je krijgt ze iets groter in beeld dan bij de 8x, wat het op naam brengen van de soort net even wat makkelijker maakt. Handig bijvoorbeeld bij meeuwen op het strand of vogels wat verder op zee. Een 8x vergrotende kijker is daarentegen vaak weer net iets geschikter voor de wat meer algemeen georiënteerde natuurliefhebber, omdat het beeld wat rustiger is door de minder sterke vergroting. Beide kijkers stellen dichtbij scherp op 2 meter, wat deze kijkers ook zeer geschikt maakt voor het observeren van vlinders. De zacht aanvoelende uitschroefbare oogschelpen zijn zowel prettig voor brildragers als niet brildragers.

Prima prijs/kwaliteitverhouding

De prijs/kwaliteitverhouding is prima. Je krijgt veel waar voor je geld, voor minder dan € 400,-. Het is gewoon een kijker met een heerlijke handligging, helder beeld en prima uiterlijk. Prijs is inclusief een zeer praktische paraattas. Extra prettig bij aankoop is de garantieperiode: Knivesandtools heeft tot 25 jaar na aankoop garantie op materiaal en constructiefouten op deze Eden kijker.

Paul Böhre

Paul Böhre (1961) is fulltime vogelaar en redacteur bij Roots natuurmagazine en samensteller van Roots Vogelmagazine. Hij test met enige regelmaat zowel verrekijkers als telescopen.

Paul Böhre Roots Magazine