Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Wat is een goede verrekijker voor vogels spotten?

Als je vogels gaat spotten wil je de vogels in de lucht goed blijven volgen. Daarom hebben deze kijkers vaak een vergroting van 8x tot maximaal 10x. Een verrekijker met een vergroting kleiner dan 8 haalt het beeld niet dichtbij genoeg. Een verrekijker met een vergroting van 8 geeft een rustig beeld en een groot gezichtsveld. Hierdoor kan je de vogels goed volgen. Een vergroting van meer dan 10 laat je wel meer details zien maar zorgt ook voor een minder stabiel beeld. Ga je tijdens de schemering of misschien wel in de nacht vogels spotten? Let dan goed op het schemergetal. Hoe hoger het getal, hoe meer details je ziet bij weinig licht. Ga voor het spotten van vogels in het donker voor een schemergetal van ten minste 20.

 1. Eden verrekijker XP 8x42
  1

  Eden verrekijker XP 8x42

  • Beste prijs-kwaliteit vogel-verrekijker
  • Vergroting: 8x
  • Diameter frontlens: 42 mm
  • Gewicht: 660 gram
  • Schemergetal: 18,3
  € 289,00
  Op voorraad
 2. Swarovski EL 10x42 W B Swarovision verrekijker
  2

  Swarovski EL 10x42 W B Swarovision verrekijker

  • Beste high-end vogel-verrekijker
  • Vergroting: 10x
  • Diameter frontlens: 42 mm
  • Gewicht: 876 gram
  • Schemergetal: 20,5
  € 1.870,00
  € 2.600,00
  ± 3 weken

Bekijk alle vogelkijkers

Waarop moet je letten als je een verrekijker gaat kopen voor ornithologie?

Vergroting van de kijker

Voor het waarnemen van vogels wordt vaak een verrekijker met een vergroting van 8 of 10 keer gekozen. (We hebben het hier even niet over spotting scopes want dat is een verhaal apart. Een vergroting groter dan 10x levert een erg smal blikveld op en een beeld dat moeilijker stabiel te houden is. Hierbij is het lastiger vogels in de lucht te volgen. Een kijker met een vergroting kleiner dan 8x haalt het beeld niet dichtbij genoeg.

Objectiefdiameter

De diameter van het objectief is belangrijk om dat hij enerzijds de lichtopbrengst en de kijkervaring van de kijker bepaalt (groter is hier beter) en anderzijds het gewicht en de afmeting van de kijker bepaalt. Het is dus een compromis tussen beeldkwaliteit en gewicht en afmeting.

Kijkers met een diameter van 42mm zijn erg populair in de ornithologie. Deze maat wordt gezien als een goed compromis tussen beeldkwaliteit en afmeting / gewicht.

Breedte van het gezichtsveld

Voor observatie van een vogel in de lucht is een breed gezichtsveld nodig, anders verlies je de vogel snel uit beeld.

Het gezichtsveld is afhankelijk van de de vergroting, maar ook van de bouw van de kijker. Let hier dus op. Voor een 8x42 kijker geldt dat een gezichtsveld van zo'n 130 meter op 1000 meter afstand goed is en een gezichtsveld van ca. 140 meter heel erg goed is.

Bij een 10x42 kijker is een gezichtsveld van zo'n 115 meter op 1000 meter afstand een prima waarde.

Kleurechtheid, scherpte en andere optische eigenschappen

Wil je van de natuur genieten dan is een goede beeld kwaliteit natuurlijk belangrijk. Kleurechtheid en scherpte zijn belangrijke optische eigenschappen voor een verrekijker die voor ornithologie gebruikt wordt.

Vaak wordt over randscherpte gesproken als kwaliteitskenmerk van een verrekijker. Hiermee moet je echter oppassen. Randscherpte moet je altijd beoordelen in relatie tot de breedte van het gezichtsveld. Bij een verrekijker met een smal gezichtsveld is het niet moeilijk om een hoge randscherpte te bereiken en er zijn zelfs fabrikanten die een rand inbouwen die domweg een stuk beeld wegsnijdt om randscherpte te bereiken. Het maken van een verrekijker met een breedgezichtsveld en een goede randscherpte is een echte uitdaging.

Snelle scherpstelling

Voor een vogelaar is het erg belangrijk dat de kijker snel scherpstelt om zo een vogel in de vlucht scherp te kunnen houden. Bij sommige verrekijkers moet de scherpstelknop meerdere slagen worden gedraaid om van dichtbij naar verweg scherp te stellen terwijl bij andere kijkers, zoals bijvoorbeeld bij onze Eden Quality ED en HD 8x42 kijkers één slag genoeg is.

Het kan in het begin even wennen zijn maar als je eenmaal aan gewend bent aan de snelle scherpstelling wil je niet meer anders.

Naar de verrekijker keuzehulp

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland