Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Extra lange bedenktermijn t/m 31 januari 2019!
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers
Home Get smarter Informatie Waarop moet je letten als je een verrekijker wilt kopen voor het spotten van vogels?

Informatie

Waarop moet je letten als je een verrekijker wilt kopen voor het spotten van vogels?

Vergroting van de kijker

Voor het waarnemen van vogels wordt vaak een verrekijker met een vergroting van 8 of 10 keer gekozen. (We hebben het hier even niet over spotting scopes want dat is een verhaal apart. Een vergroting groter dan 10x levert een erg smal blikveld op en een beeld dat moeilijker stabiel te houden is. Hierbij is het lastiger vogels in de lucht te volgen. Een kijker met een vergroting kleiner dan 8x haalt het beeld niet dichtbij genoeg.

Objectiefdiameter

De diameter van het objectief is belangrijk om dat hij enerzijds de lichtopbrengst en de kijkervaring van de kijker bepaalt (groter is hier beter) en anderzijds het gewicht en de afmeting van de kijker bepaalt. Het is dus een compromis tussen beeldkwaliteit en gewicht en afmeting.

Kijkers met een diameter van 42mm zijn erg populair in de ornithologie. Deze maat wordt gezien als een goed compromis tussen beeldkwaliteit en afmeting / gewicht.

Breedte van het gezichtsveld

Voor observatie van een vogel in de lucht is een breed gezichtsveld nodig, anders verlies je de vogel snel uit beeld.

Het gezichtsveld is afhankelijk van de de vergroting, maar ook van de bouw van de kijker. Let hier dus op. Voor een 8x42 kijker geldt dat een gezichtsveld van zo'n 130 meter op 1000 meter afstand goed is en een gezichtsveld van ca. 140 meter heel erg goed is.

Bij een 10x42 kijker is een gezichtsveld van zo'n 115 meter op 1000 meter afstand een prima waarde.

Kleurechtheid, scherpte en andere optische eigenschappen

Wil je van de natuur genieten dan is een goede beeld kwaliteit natuurlijk belangrijk. Kleurechtheid en scherpte zijn belangrijke optische eigenschappen voor een verrekijker die voor ornithologie gebruikt wordt.

Vaak wordt over randscherpte gesproken als kwaliteitskenmerk van een verrekijker. Hiermee moet je echter oppassen. Randscherpte moet je altijd beoordelen in relatie tot de breedte van het gezichtsveld. Bij een verrekijker met een smal gezichtsveld is het niet moeilijk om een hoge randscherpte te bereiken en er zijn zelfs fabrikanten die een rand inbouwen die domweg een stuk beeld wegsnijdt om randscherpte te bereiken. Het maken van een verrekijker met een breedgezichtsveld en een goede randscherpte is een echte uitdaging.

Snelle scherpstelling

Voor een vogelaar is het erg belangrijk dat de kijker snel scherpstelt om zo een vogel in de vlucht scherp te kunnen houden. Bij sommige verrekijkers moet de scherpstelknop meerdere slagen worden gedraaid om van dichtbij naar verweg scherp te stellen terwijl bij andere kijkers, zoals bijvoorbeeld bij onze Eden Quality ED en HD 8x42 kijkers één slag genoeg is.

Het kan in het begin even wennen zijn maar als je eenmaal aan gewend bent aan de snelle scherpstelling wil je niet meer anders.

Bekijk alle vogelkijkers