Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is een goede verrekijker voor vogels kijken?

Vraag jij je ook altijd af welke vogel daar nou op die tak zo mooi zit te zingen? Of wat er allemaal rondvliegt in je tuin? Met een goede verrekijker wordt vogels kijken veel makkelijker. Daarmee haal je de vogel enorm dichtbij en wordt de vogel determineren een eitje. Maar waar moet je nou op letten als je een verrekijker zoekt om vogels mee te kijken? We geven je tips.

De vergroting

Als je vogels gaat spotten wil je de vogels in de lucht goed blijven volgen. Daarom hebben deze kijkers vaak een vergroting van 8x tot maximaal 10x. Een verrekijker met een vergroting kleiner dan 8 haalt het beeld niet dichtbij genoeg. Een verrekijker met een vergroting van 8 geeft een rustig beeld en een groot gezichtsveld. Hierdoor kan je de vogels goed volgen. Een vergroting van meer dan 10 laat je wel meer details zien maar zorgt ook voor een minder stabiel beeld. Elke trilling wordt immers ook vergroot. Uiteindelijk komt de keuze voor de vergroting vooral neer op hoe stabiel je handen zijn en op persoonlijke voorkeur. Probeer vooral uit dus!

Objectiefdiameter

De diameter van het objectief is belangrijk om dat deze zowel de lichtopbrengst en de kijkervaring van de kijker bepaalt als het gewicht en de afmeting van de kijker bepaalt. Het getal achter de x bij elke verrekijker geeft de objectiefdiameter aan. Een verrekijker waar 8x42 bij staat, heeft dus een objectiefdiameter van 42 mm. Hoe groter dit getal is, hoe meer licht er in de kijker kan vallen. Dit zorgt voor betere kleuren en een helderder beeld. Maar naarmate dit getal groter wordt, wordt de verrekijker ook groter en zwaarder. Lastiger mee te nemen dus. Het is daarom altijd zoeken naar een compromis. Maar met een verrekijker met een objectiefdiameter van 42 mm zit je eigenlijk altijd goed voor vogels kijken. Dit is een mooi compromis tussen formaat en beeldkwaliteit.

Ga je tijdens de schemering of misschien wel in de nacht vogels spotten? Let dan ook even op het schemergetal. Hoe hoger het getal, hoe meer details je ziet bij weinig licht. Ga voor het spotten van vogels in het donker voor een schemergetal van ten minste 20.

Breedte van het gezichtsveld

Als je vogels kijkt in de lucht heb je een verrekijker nodig met een breed gezichtsveld. Anders verlies je de vogel snel uit beeld. Het gezichtsveld is afhankelijk van de vergroting en van de bouw van de kijker. Deze verschilt dus bij iedere verrekijker. Voor een 8x42 kijker geldt dat een gezichtsveld van zo'n 130 meter op 1000 meter afstand goed is en een gezichtsveld van ca. 140 meter heel erg goed is. Bij een 10x42 kijker is een gezichtsveld van zo'n 115 meter op 1000 meter afstand een prima waarde.

Snelle scherpstelling

Bij het vogels kijken is het erg belangrijk dat je kijker snel scherpstelt. Zo kun je een snel bewegende vogel goed scherp in beeld houden. Bij sommige verrekijkers moet de scherpstelknop meerdere slagen worden gedraaid om van dichtbij naar ver weg scherp te stellen terwijl bij andere kijkers, zoals bijvoorbeeld bij onze Eden Quality ED en HD 8x42 kijkers één slag genoeg is. Maar ook met een snelle scherpstelling is het in het begin altijd even oefenen. Maar geen zorgen, je wordt er vanzelf handig in!

Maar welke moet het worden?

Oke, goed, al deze termen en zaken waar je op moet letten voor je een verrekijker koopt. Maar wat is nou een goede verrekijker voor een beginnende vogelaar? En wat is een goede betaalbare verrekijker? We hebben hieronder een aantal opties voor je op een rij gezet, gesorteerd op budget. Al deze verrekijkers zijn sowieso goede keuzes om vogels mee te kijken!

Beste verrekijkerkeuzes onder €400,-

Beste verrekijkerkeuzes boven €400,-