Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Vergrotingsfactor - Verrekijker

Iedere kijker heeft een aanduiding als 8x42. Het eerste getal (8 in dit voorbeeld) geeft de vergroting aan. Het onderwerp wordt in dit geval 8 keer dichterbij gehaald. Staat een onderwerp op 80 meter afstand, dan zie je het alsof het op 10 meter afstand staat.

Het tweede getal geeft de diameter van de frontlens in mm aan. Hoe groter dit getal is, hoe meer licht door de kijker opgevangen zal worden en hoe lichter het beeld zal zijn. Dit is dus erg belangrijk bij kijkers die onder slechte lichtomstandigheden gebruikt worden (zie ook 'uittredepupil', 'helderheid' en 'schemergetal').

Bepalen van de vergrotingsfactor

Het lijkt aantrekkelijk om een zo'n sterk mogelijk vergrotende kijker aan te schaffen. Immers, hoe sterker de vergroting, hoe beter je je onderwerp kan bekijken. Toch is dit niet het geval. Ten eerste heeft de vergrotingsfactor direct invloed op de uittredepupil, schemerwaarde en de relatieve helderheid.

Maar ook de stabiliteit van de kijker wordt een probleem. Niet alleen je onderwerp wordt uitvergroot, maar ook de bewegingen van de verrekijker. Vergelijk het met een fototoestel. Met een groothoekobjectief kan je met langere sluitertijden foto's maken zonder bewegingsonscherpte dan met een telelens. Bij vergrotingsfactoren vanaf zo'n 10x wordt het moeilijk om een kijker zo stabiel vast te houden dat het beeld niet teveel beweegt. Gebruik van een statief of een beeldstabilisatiesysteem wordt noodzakelijk.

Verder is een kijker met een sterke vergrotingsfactor over het algemeen zwaar en daarmee lastiger te vervoeren en te gebruiken. En een kijker kan nog zo mooi zijn, als hij thuis op de kast ligt omdat hij te zwaar is, dan voldoet hij toch niet goed. En een paar honderd gram ga je voelen na een dag lopen. Dan maar wat concessies doen!

Ook wordt over het algemeen de kortst mogelijke afstand waarmee je nog kan scherpstellen langer bij kijkers met een grote vergrotingsfactor. Ook iets om rekening mee te houden. Tot slot zijn de grote jongens onder de kijkers ook vaak de dure jongens. Gelukkig voel je die pijn maar één keer!

Gemiddelde vergroting: 7-10x, allround gebruik

Lage vergroting: 4-6x,

Sterke vergroting: >10x