Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Uittredepupil - Verrekijker

Het begrip uittredepupilis rechtstreeks af te leiden uit de vergrotingsfactoren de diameter van de frontlens van de kijker: de diameter gedeeld door de vergrotingsfactor. Bij bijvoorbeeld een 8x42 verrekijker is de uittredepupil dus 42/8=5,25 mm.

De uittredepupil is in feite het lichtcirkeltjedat door de kijker geproduceerd wordt en dat door het oog opgevangen moet worden. De pupil van het oog wordt groter als het donkerder wordt om meer licht op te vangen (vergelijk dit maar met het diafragma van een camera). Als de uittredepupil van de kijker groter is dan de pupil van het oog, dan is het gemakkelijk om het oog achter de kijker te positioneren. Is de uittredepupil kleiner, dan zal je merken dat het veel lastiger is om een goed beeld te krijgen. Je zit dan voortdurend te zoeken naar een goede positie van de verrekijker. En in het oog valt in feite minder licht dan het oog zou willen zien. Dus dit is zeker iets om rekening mee te houden!

Om enig idee te geven van de afmetingen van onze pupil. Bij goede ogen kan een pupil variëren tussen de 2 en 7 mm. Bij het ouder worden loopt de maximale pupilgrootte terug naar bijvoorbeeld zo'n 5 mm. De kijker uit bovenstaand voorbeeld is dus niet geschikt als echte nachtkijker, terwijl bijvoorbeeld een 7x50 kijker met een uittredepupil van 7,1 mm uitstekend geschikt is.

Om de uittredepupil niet alleen te berekenen, maar ook te kunnen zien kan je de kijker op een afstand van ongeveer 30 cm van je ogen houden. Er worden dan lichtcirkeltjes in de oculairen zichtbaar: de uittredepupil.

De uittredepupil is dus een goede indicatie over hoe plezierig een verrekijker zal zijn bij gebruik in matig licht. Andere getallen die hier ook veel informatie over geven en direct te vergelijken zijn, zijn het zogenaamde 'schemergetal' en de ' helderheid'.

Een belangrijke kanttekening bij het rekenen aan verrekijkers moet je ook maken. Alle getallen zijn prima indicaties over het toepassingsgebied van een kijker, maar een ontzettend belangrijke factor wordt niet meegewogen: de kwaliteit van de kijker. Een topkwaliteit kijker met misschien wat mindere waarden zal toch een veel beter beeld geven en plezieriger zijn om mee te werken dan een ramsjkijker met een hoge theoretische helderheid en een grote uittredepupil.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 2,95.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland