Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Verrekijker afstellen

Veel mensen hebben moeite met het kijken door een verrekijker. Ze zien zwarte randen, krijgen hem niet scherp of hebben andere problemen. Dat is niet raar want voor je een verrekijker gaat gebruiken moet je een paar zaken instellen. Volg daarom de volgende stappen:

Stap 1: Oogkappen afstellen.

Draag je een bril, of juist niet? Een verrekijker heeft vrijwel altijd oogkappen die je in en uit kan draaien of kan klappen. Deze kappen zorgen er voor dat de afstand tussen je oog en de kijker goed is. Dit is belangrijk omdat je anders geen volledig beeld hebt en helderheid mist. Draag je een bril, dan moet je de oogkappen indraaien of inklappen. Draag je geen bril, dan moet je ze uitdraaien of uittrekken / -klappen.

Stap 2: Juiste breedte instellen

Het is belangrijk om de breedte van de kijker (specifieker de afstand tussen de oculairs) aan te passen op de afstand tussen jouw ogen. Dit doe je door beide delen van de verrekijker dichter naar elkaar of verder uit elkaar te bewegen. Kijk naar een object op grote afstand en stel de breedte van de kijker zo in dat je met beide ogen afzonderlijk een volledig en rond beeld hebt. Als het goed is zie je met beide ogen exact het zelfde.

Controleer dit eventueel door afwisselend je linker- en rechteroog te sluiten zonder de kijker te verplaatsen.

Stap 3: Dioptrie-instelling

De dioptri-instelling is om een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren. De instelling zit meestal op het rechter oculair maar soms ook achter de centrale scherpstelling en soms kun je de dioptrie instellen door de centrale scherpstelknop uit te trekken.

Ga als volgt te werk: Kies een object op een redelijke afstand en stel met de centrale scherpstelling voor je linkeroog scherp (houd je rechteroog dus dicht, of beter houd je hand voor het rechter oculair).

Sluit vervolgens je linker oog of houd je hand voor het linker oculair en stel met de dioptrie-instelling je rechteroog scherp.

Stap 4: Je verrekijker scherpstellen

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is scherpstellen op het object dat je wilt zien. Doe dit zo dat je direct scherp ziet. Als je er iets naast zit zullen je ogen trachten dit te compenseren en zul je soms toch scherp zien, maar dat werkt vermoeiend.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 2,95.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland