Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe maak je een verrekijker schoon?

Heb je een fijne verrekijker gevonden? Dan wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Een paar vette vingers of stof op de lenzen hebben direct een negatief effect op de lichtdoorlaatbaarheid van een verrekijker. Bovendien zorgt dit voor wazig beeld. Zandkorrels en grove restanten zijn de grote boosdoeners die de gevoelige coatinglagen kunnen beschadigen als je de lenzen op de verkeerde manier schoonmaakt. Door je verrekijker te reinigen behoud je dus de beeldkwaliteit en verleng je zijn levensduur.

Zelf je verrekijker schoonmaken

Stap 1: zand en stof verwijderen Wanneer je met je verrekijker naar het bos of het strand bent geweest, dan is er een grote kans dat er vuil- en stofdeeltjes op je kijker terecht zijn gekomen. Deze grovere vuildeeltjes verwijder je met een schone zachte kwast of een lenspen. Dit doe je door de lens naar beneden te draaien en de lens zachtjes te borstelen. Op deze manier vallen de korrels naar beneden en kunnen ze geen krassen maken op de lens.

Waterdichte kijkers mag je ook voorzichtig afspoelen met lauw water. Gebruik hierbij NOOIT een microvezeldoekje, zakdoek of papier. Daarmee wrijf je het vuil over de lenzen en kunnen er krassen in de coating ontstaan.

Stap 2: de lenzen reinigen Weet je zeker dat er geen zand of ander vuil meer op je kijker zit? Dan ga je verder met het verwijderen van vet en vingerafdrukken op de lenzen. Om de lenzen schoon te maken gebruik je speciale reinigingsproducten zoals die in de Swarovski CS cleaning set of de DESQ Pro cleaning kit.

Doe een druppel reinigingsvloeistof op de lens en gebruik een zacht microvezeldoekje om de lens voorzichtig te poetsen. Deze stap herhaal je drie keer tot de lens helemaal schoon en droog is. Gebruik iedere keer een schoon gedeelte van het microvezeldoekje. Heb je een kijker waar je de eyecups gemakkelijk af kunt schroeven? Schroef deze dan van de kijker af en reinig ze ook met het microvezeldoekje.

Tips om je verrekijker te reinigen

  1. Gebruik nooit papieren zakdoekjes of keukenpapier om je verrekijker schoon te maken! Deze bevatten ruwe houtvezels die de lenzen onherstelbaar beschadigen.

  2. Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals aceton, ether of afwasmiddel. Deze beschadigen de coating van de kijker.

  3. Gebruik zo vaak mogelijk de oogkappen en beschermdoppen om te voorkomen dat je verrekijker vies wordt. Ook is het verstandig om je verrekijker niet los in je rugzak mee te nemen. Je kunt hem beter opbergen in een speciale draagtas. Zo is je kijker goed beschermd tegen val- en stootschade.

  4. Reinig je verrekijker niet te vaak. Je loopt met poetsen het risico dat de lenzen beschadigen als er vuil over de lens wrijft.