Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Jaarlijkse internationale trekvogelteldag 2019

Begin oktober bereikt de vogeltrek zijn hoogtepunt. Miljoenen vogels trekken dan over Nederland. Op zaterdag 5 oktober 2019 vindt daarom de jaarlijkse internationale trekvogelteldag, Euro Birdwatching, plaats. Op telposten verspreid over het land (en heel Europa) worden er trekvogels geteld. Dit fantastische natuurverschijnsel wil je niet missen. Tel je mee?

Trekvogelteldag: hoe werkt het?

De trekvogelteldag staat in het teken van het gezamenlijk tellen van trekvogels. Het evenement heeft als doel om extra aandacht te creëren rondom trekvogels en hun leefgebieden. Bovendien is het vooral een leuke activiteit en een zeer goede reden om met je verrekijker weer op pad te gaan.

Alle (vogel)werkgroepen kunnen meedoen. Check ook de telposten die zijn aangesloten bij www.trektellen.nl. Ook zij doen hieraan mee. Je kunt de vogeltrek ook samen met IVN beleven. Op verschillende mooie locaties wordt er vanaf daar samen geteld. Neem een kijkje op de website van IVN of er een locatie vlakbij jou in de buurt is.

De juiste verrekijker voor de trekvogelteldag

Als je vogels gaat spotten, wil je de vogels in de lucht goed blijven volgen. Daarom hebben deze kijkers vaak een vergroting van 8x tot maximaal 10x. Een verrekijker met een vergroting kleiner dan 8 haalt het beeld niet dichtbij genoeg. Een verrekijker met een vergroting van 8 geeft een rustig beeld en een groot gezichtsveld. Hierdoor kan je de vogels goed volgen. Een vergroting van 10 laat je wel meer details zien, maar zorgt ook voor een minder stabiel beeld.

Ga je tijdens de schemering of misschien wel in de nacht vogels spotten? Let dan goed op het schemergetal. Hoe hoger het getal, hoe meer details je ziet bij weinig licht. Ga voor het spotten van vogels in het donker voor een schemergetal van minimaal 20. Lees meer over een goede verrekijker voor vogels spotten en bekijk alle verrekijkers voor vogelaars en vogelspotting.