Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Landelijke Sterrenkijkdagen

Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019 zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen. Tijdens deze dagen kan je op diverse locaties in Nederland de sterrenhemel bewonderen. Dit doe je meestal door een telescoop. Maar wil jij graag thuis naar de sterren kijken en heb jij geen telescoop? Lees dan snel verder. Wij hebben met een expert gesproken en gevraagd of dat mogelijk is.

Wij hebben contact gehad met expert Bas Grootenhuis van Volkssterrenwacht Bussloo. Hij weet alles over astronomie en wilde ons, en jullie lezers natuurlijk, graag wat tips geven. Wij bedanken Bas voor de tips en de prachtige foto's. 

Tip 1. Gebruik een verrekijker. Een verrekijker is makkelijk mee te nemen en je kan er veel mee zien. Kraters op de maan, neveltjes en sterrenhopen. Verrekijkers zijn ook geschikt om kometen waar te nemen. 

Tip 2. Ga naar een donkere omgeving. Lichtvervuiling zorgt ervoor dat je veel minder sterren kan zien. Dus ga de natuur in of het platteland op. 

Tip 3. Laat je ogen wennen aan het donker. Je ogen hebben ongeveer 15 tot 25 minuten nodig om te wennen. Je kan dan veel meer sterren zien. Gebruik dus geen licht en kijk niet naar je telefoon. Anders moeten je ogen opnieuw wennen aan het donker.

Tip 4. Kleed je warm aan. Als je gaat waarnemen zit of sta je lang stil. Zorg er dus voor dat je warme kleding draagt en een thermoskan met een warm drankje bij je hebt.

Tip 5. Leer de sterrenhemel kennen. Gebruik een app of een sterrenkaart om je kennis te verbreden. En blijf vooral lekker oefenen.

Melkweg (Bas Grootenhuis)
De maan (Bas Grootenhuis)

Conclusie: beginnende sterrenkijker? Gebruik een verrekijker!

Je hebt als beginner dus zeker geen dure telescoop nodig om van de sterrenhemel te genieten. Misschien is het zonder telescoop zelfs nog wel leuker. Want met je wendbare verrekijker heb je de sterren veel sneller gevonden. Dus kleed je warm aan, neem een thermoskan met warme chocolademelk mee, zoek een donkere plek op, pak je verrekijker en begin aan je ontdekkingsreis!

Naar de verrekijkers voor astronomie