Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Tijd voor een nieuwe verrekijker - waar moet je op letten?

Bij het kopen van een verrekijker moet je op verschillende punten letten. Want hoe weet je nou welke verrekijker voor jou geschikt is? Met een goede verrekijker wordt je buitenervaring nog mooier. Op sommige dingen moet je wel even letten als je een verrekijker gaat kiezen. Wij zetten wat handige tips voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen van een verrekijker.

De belangrijkste verrekijker termen

Wanneer je je gaat verdiepen in verrekijkers, dan kom je een heleboel termen tegen die je misschien nog niet kende. Het is handig om te weten wat deze termen inhouden. Zo heeft iedere verrekijker een aanduiding zoals ‘8x42’. Dit eerste getal geeft de vergrotingsfactor aan. Dat wil zeggen dat een je onderwerp in dit geval 8 keer dichterbij wordt gehaald. Het tweede cijfer is de diameter van de frontlens. In dit voorbeeld heeft de voorste lens een diameter van 42 mm. Hoe groter dit getal, hoe meer licht er in de kijker valt en hoe lichter het beeld dus zal zijn. Houd er wel rekening mee dat een verrekijker met een grotere frontlens over het algemeen ook zwaarder is.

Wil je meer weten over de belangrijkste termen op het gebied van verrekijkers? In ons 11 dingen die je moet weten over verrekijkers komen de belangrijkste begrippen allemaal voorbij. Een uitgebreide lijst met alle begrippen vind je in ons verrekijker woordenboek.

Bepaal waar je de verrekijker voor gaat gebruiken

Een verrekijker meenemen naar buiten is één ding, de juiste kijker kiezen een tweede. Begin met bepalen waar je verrekijker voor gaat gebruiken. Zo is het bij verrekijkers voor vogelaars belangrijk dat deze een breed gezichtsveld heeft, zodat je de vogel niet snel uit beeld verliest. Dit is overigens handig voor iedereen die bewegende objecten met zijn verrekijker wil gaan bekijken. Ben je van plan om je verrekijker vaak mee op pad te nemen? Bijvoorbeeld tijdens het wandelen? Dan is een compacte verrekijker het meest geschikt. Deze zijn niet te zwaar, waardoor je ze zonder problemen de hele dag bij je draagt.

Een waterdichte verrekijker is niet alleen handig in de watersport. Je kunt immers altijd zomaar in een flinke plensbui terecht komen. Voor het bekijken van insecten is het belangrijk dat de verrekijker een korte instelafstand heeft. Voor een sterrenkijker is een grote uittredepupil van belang omdat je dit meestal in het donker doet.

Tips verrekijker kopen

Draag je een bril?

Wanneer je een bril draagt moet je bij de aanschaf van een verrekijker goed letten op de zogenaamde eye-relief of oogafstand. Dit is de afstand van je oog tot het objectief. Wanneer je brildrager bent kies dan voor een kijker met een minimale oogafstand van 15 mm. Bij een kleinere afstand kun je met bril niet optimaal door de verrekijker kijken. Veel verrekijkers laten je dit zelf instellen.

Houd rekening met de vergroting

Het lijkt soms zo simpel: hoe groter de vergroting, hoe meer je kunt zien. Helaas werkt dat bij verrekijkers toch iets anders. Het zichtbare beeld wordt namelijk niet alleen vergroot, de trillingen (die je vaak zelf veroorzaakt) vergroten mee. Wanneer je een vergroting boven de 8 kiest zijn je hersenen slechter in staat de trilling in het beeld te compenseren. Je hebt dus óf en hele vaste hand, óf een statief nodig. Niet altijd even handig als je de verrekijker mee wilt nemen de bossen in.

Wij krijgen vaak de vraag: “Wat is beter, een 8x42 of een 10x42 verrekijker?” Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, dit hangt namelijk heel erg af van je persoonlijke voorkeuren. Een verrekijker met een 8x vergroting geeft meer overzicht, terwijl een kijker met een 10x vergroting verder inzoomt. Dit is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel. Wil je een vogel in de vlucht bekijken? Dan is een 8x verrekijker waarschijnlijk meer geschikt. Met een 10x vergroting is het belangrijker dat je je handen heel stilt kunt houden.

Wat is een goed merk verrekijker?

In het assortiment van Knivesandtools vind je verrekijker in alle soorten en maten en van allerlei verschillende merken. De meest bekende verrekijker merken zijn Swarovski, Kahles, Steiner, Leica en Bushnell. Stuk voor stuk merken van topkwaliteit, daarom zitten deze kijkers wel in een wat hoger prijssegment.

Daarnaast verkopen we verrekijkers van ons eigen merk Eden. Dit zijn kijkers met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. We hebben goed geluisterd naar de wensen van onze klanten en de verrekijkers laten produceren door een fabrikant die ook voor veel andere bekende kijker-merken produceert.

Om de verschillen tussen de verrekijkers uiteen te zetten, vroegen wij verrekijkerexpert Folkert de Boer om 6 kijkers van onze populairste verrekijker merken met elkaar te vergelijken. Hij ging met deze verrekijkers de natuur in en gaf deze een beoordeling op de punten die voor hem het meest belangrijk zijn.

Je verrekijker kopen bij Knivesandtools

Dit waren de belangrijkste tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een verrekijker. Vind je het nog lastig om je keuze te maken? Kijk dan eens tussen alle verrekijkers op onze website of lees de verrekijker keuzehulp. Ook kan het helpen om verrekijker reviews te lezen en/of om de verrekijker zelf uit te testen. Zo kun je de afmetingen, gewicht en instelmogelijkheden zelf ervaren. Bij Knivesandtools heb je 30 dagen bedenktijd en kun je je verrekijker dus rustig thuis uitproberen. Ook laten we je de verschillende modellen graag zien in onze showroom. Wij geven je bij het kopen graag advies.