Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Schemergetal - Verrekijker

Het 'schemergetal' is te berekenen door de wortel te trekken uit vergroting x diameter. Bij een verrekijker 8x42 is dit dus de wortel uit 8x42: de wortel uit 336=18,3. Bij het schemergetal geldt: hoe hoger hoe beter.

Hoe hoger het schemergetal is hoe meer details je ziet. Hiernaast bestaat nog een getal die maatstaf is voor de helderheid van de kijker. Dit is de lichtsterkte. De lichtsterkte is te berekenen door de diameter van de uittredepupil (42/8=5,25 mm) te kwadrateren (met zichzelf vermenigvuldigen). In ons voorbeeld betekent dat de relatieve helderheid 5,25x5,25=27,6 is. Voor deze waarde geldt hoe hoger hoe beter. Bij een waarde onder de 15 is een kijker vooral geschikt om hem overdag te gebruiken. Kijkers met een relatieve helderheid boven de 50 mag je nachtkijkers noemen. Maar uiteraard zijn de grenzen vaag. Een hoog schemergetal gecombineerd met een lage helderheid (een 12x40 kijker heeft een schemergetal van 21,9 maar een lichtsterkte van 11,1) zal toch lastig te hanteren zijn.

In een land als Nederland met een relatief lange schemertijd is het vaak beter om te kiezen voor een verrekijker met een hoog schemergetal. In bijvoorbeeld de tropen waar de schemertijd heel kort is, is de lichtsterkte of helderheid belangrijker.

Zie ook uittredepupil.