Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Verrekijker test: welke is de beste?

Het uitkiezen van de juiste verrekijker is best een lastige opgave. Want waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een verrekijker? En welke verrekijker is nou echt de beste? Ook het budget speelt natuurlijk een belangrijke rol. Wij vroegen Folkert de Boer om 6 van onze populaire verrekijkers te testen. De 8x42 is het meest gekozen type verrekijker door het brede beeldveld en hoge schemergetal. Daarom hebben we Folkert gevraagd om kijkers met deze vergroting te testen van de merken Swarovski, Kahles, Steiner, Eden, Leica en Bushnell.

Folkert is een verrekijkerexpert en bekend gezicht in de vogelaarswereld. Zo werkt hij voor Waarneming.nl, werkt hij mee aan de Batumi Raptor Count en was hij op NPO1 te zien in het televisieprogramma 'In de Ban van de Condor'. Folkert vertelt het volgende over de zoektocht naar een fijne verrekijker: "Ik lees eerst goed de reviews en bedenk waarvoor ik de verrekijker ga gebruiken wanneer ik een nieuwe verrekijker ga kopen. Ik heb mijn kijker altijd bij me, dus hij moet licht zijn."

Met de verrekijkers de natuur in

Om de verrekijkers te testen is Folkert met iedere model in getrokken om verschillende soorten vogels te bekijken, van grote watervogels tot kleine musjes. Naast een uitgebreide omschrijving geeft hij per model een beoordeling op de criteria die voor hem het belangrijkst zijn: beeldscherpte, rust in het beeld, contrast, randscherpte, kleurweergave, het scherpstellingsmechanisme, de scharnieren, stof- en waterdichtheid, ergonomie van het design en prijs-kwaliteitverhouding.. Elk onderdeel is beoordeeld met een cijfer van 1 tot 10 waarbij 1 'slecht' betekent en '10' uitstekend.

Verrekijker expert

1. Swarovski NL Pure 8x42

Niet geheel onverwachts is de Swarovski Pure de absolute winnaar van deze test. Deze kijker heeft echt het “WOW”-effect. Van werkelijk iedereen die ik er doorheen heb laten kijken, was de eerste reactie: “Wow, wat een beeld!” Het beeld is dan ook fantastisch: rustig en scherp van rand tot rand waardoor het lijkt alsof het beeld door de kijker scherper en mooier is dan de werkelijkheid. Het contrast is goed en zelfs in de schemering zijn details nog zeer goed te onderscheiden. De kijker ligt erg goed in de hand en de balans is lekker. Bediening en scherpstellen werkt goed, tot behoorlijk dichtbij, dus ook voor het bekijken van insecten interessant. Voor mijn smaak is de kijker ietwat aan de grote kant, maar door het design is daar in het gebruik eigenlijk weinig van te merken. De kijker oogt en voelt robuust aan en kan tegen een stootje.

Ik moet goed zoeken naar een negatief punt, maar als ik er een zou moeten noemen is het de bevestiging van de beschermdoppen, die ik niet lekker vind werken. Verder zijn de accessoires zoals je mag verwachten bij een Swarovski: degelijk en goed over nagedacht.

Er hangt een fiks prijskaartje aan de Swarovski Pure 8x42, maar dat is hij dubbel en dwars waard, want het is een sublieme kijker.

Beoordeling:

Bekijk alle verrekijkers uit de Swarovski NL Pure serie

2. Leica Trinovid 8x42

Fijne compacte kijker met zeer goede beeld kwaliteit. De kijker voelt robuust en stevig aan en is door het formaat praktisch en prettig in gebruik.

Grappig genoeg komt deze kijker, als kleinste van deze test, in de grootste doos. De accessoires zijn goed verzorgd en er zit een prettige, lichte en kleine bescherm-etui bij. De eerste indruk is van een basic kijker, maar toch straalt de kijker ook degelijkheid en kwaliteit uit. In gebruik komt de echte kracht pas naar voren.

De kijker ligt lekker in de hand, en door het kleine formaat is de balans goed, wat het mogelijk maakt om er zonder problemen lang achter elkaar doorheen te blijven kijken. De scherpte, rust en contrast zijn indrukwekkend over het hele beeld. Ook in de schemering is deze kijker nog goed te gebruiken.

De scharnieren zijn een beetje stroef, wat niet per se een nadeel is, omdat hij goed in de positie blijft tijdens het gebruik. Scherpstellen gaat erg soepel, al is het van helemaal in- tot helemaal uitgezoomd wel flink draaien. Fijn is ook dat deze kijker goed dichtbij kan kijken zodat hij ook goed voor het bekijken vna insecten gebruikt kan worden.

Al met al een hele goede kijker in het topsegment, die ik zeker zou aanraden, zeker gezien het relatief milde prijskaartje wat er aan hangt.

Beoordeling:

Bekijk alle verrekijkers uit de Leica Trinovid serie

3. Bushnell Forge 8x42

De Bushnell Forge is voor mij de grote verrassing van deze test. En niet alleen omdat het een opvallende verschijning is. Bij uitpakken van de goed verzorgde verpakking vallen de meegeleverde accessoires op. Er zit een stevige opberg-case bij, nekriem en een lenzendoekje in een klein opbergzakje met clip.

Er wordt ook standaard een harnas meegeleverd, wat ik zeer kan waarderen, aangezien ik praktisch altijd een harnas gebruik. Een harnas is op zich ook geen overbodige luxe bij deze kijker, want het enige negatieve punt is dat hij behoorlijk groot is en vrij lomp oogt. Dat laatste is natuurlijk nogal subjectief en ik kan me voorstellen dat anderen het juist als stoer zouden omschrijven. De kijker ligt ondanks, of misschien wel door, de grootte, lekker in de hand en voelt stevig en robuust aan. Scherpstellen gaat wat stroef, maar dat kan misschien komen omdat hij net uit de doos komt. Ik heb hem niet lang genoeg kunnen gebruiken om te kunnen vaststellen of dit minder werd.

Het beeld is duidelijk en lekker rustig. De kleuren ogen natuurlijk en het contrast is goed en ook in de schemering is de kijker goed te gebruiken. Al met al is de beeldkwaliteit van de Bushnell Forge 8×42 verrekijker uitstekend, zeker gelet op de prijs die behoort bij het middensegment.

Beoordeling:

Bekijk alle Bushnell verrekijkers

4. Kahles Helia 8X42

Kahles was voor mij een onbekend merk. De oranje witte verpakking springt behoorlijk in het oog. De uitstraling van de kijker valt mij dan ook wat tegen. Ik had de geheel bruine versie en die vind ik er persoonlijk wat saai en weinig verfijnd uitzien. Op internet zag ik ook een versie met een oranje streep, dat vind ik meteen een passender ontwerp bij de kwaliteit (en prijs) van deze kijker. De accessoires daarentegen zien er verzorgd uit en maken veel goed. Of benadrukken ze juist extra dat het uiterlijk van de kijker een gemiste kans is? Er zit een hele mooie nekband bij en een dubbele bescherming voor de lenzen van bruin vilt. Dit geeft een eigenzinnige uitstraling die mijn inziens goed past bij een kwalitatief hoge, degelijke kijker.

De kijker houdt prettig vast en heeft het juiste gewicht en balans. De scharnieren zijn ietwat stroef, wat ik niet storend vind, maar het scherpstellen gaat mijns inziens wel echt te zwaar. Dit kan uiteraard soepeler worden bij meer gebruik, maar voor de duur van deze test werd het niet significant lichter.

Het beeld is erg goed: lekker rustig, scherp en natuurlijke kleuren. Ook in de schemering nog goed te gebruiken. Als je door deze kijker kijkt, voel je dat het een kwaliteitskijker is. Het prijskaartje vind ik pittig, maar al met al maakt hij het wel waar.

Beoordeling:

Bekijk alle Kahles verrekijkers

5. Eden XP 8x42

De Eden XP is voor mij een oude bekende, aangezien ik deze lange tijd als tweede kijker heb gehad. Gezien de zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding is dit ook de kijker die ik vaak aanraad aan mensen die advies bij me vragen voor een eerste kijker.

Qua ontwerp en uitstraling sprint de Eden XP er niet echt uit met zijn basic ontwerp, maar hij oogt degelijk, is vrij compact en niet al te zwaar. Hij ligt lekker in de hand en de bediening is prettig. De scharnieren zijn goed en scherpstellen gaat soepel. De kijker kan ook nog eens tot zeer dichtbij scherpstellen, wat prettig is voor bijvoorbeeld vlinders en libellen. Het beeld is zeer goed te noemen, zeker gezien het prijskaartje: helder, contrastrijk en rustig. Uiteraard niet helemaal zoveel licht als de kijkers uit het hoogste segment, maar eigenlijk valt dat pas op als je ze naast elkaar gebruikt voor een directe vergelijking. Zelfs in de schemering is hij nog goed te gebruiken.

Al met al doet de kijker in deze test niet onder voor de kijkers die 2 à 3 keer zo duur zijn. Het blijft een echte aanrader in mijn optiek. Je krijgt waar voor je geld en uit eigen ervaring weet ik dat de service ook nog eens uitstekend is.

Beoordeling:

Bekijk alle verrekijkers uit de Eden XP serie

6. Steiner Skyhawk 4.0 8x42

De Steiner SkyHawk 4.0 viel mij wat tegen, maar dat kan ook door de hoge verwachtingen komen. Het is een prima kijker, maar net niet helemaal naar mijn smaak.

De optische kwaliteit is behoorlijk goed, het beeld is scherp en fijn rustig met goed contrast. Scherpstellen vind ik een minpunt bij deze kijker. Het zou een kwestie van gewenning kunnen zijn, maar de scherptediepte is zodanig klein dat het lastig is om een vogel direct goed in focus te krijgen, zeker als deze naar je toe of van je af vliegt. Voordeel is dat je wel heel snel tussen de uitersten kan scherpstellen. Hij kan redelijk dichtbij scherpstellen. De rand van beeld als twee in elkaar geschoven cirkels, valt mij bij deze kijker echter meer op dan bij de andere modellen.

Wat ik wel erg prettig vind, zijn de “winged” eyecups, die ervoor zorgen dat er geen licht van de zijkant op je ogen komt als je door de kijker kijkt. Dit maakt het beeld veel rustiger, en in zonnige omstandigheden ook scherper. De kijker oogt verder enigszins goedkoop en plastic. Hij is wat aan de zware kant, maar ligt lekker in de hand en voelt stevig aan. De accessoires zoals het tasje en de nekband vind ik ook wat goedkoop aandoen. Dat de beschermkapjes voor de lenzen makkelijk aan- en afgekoppeld kunnen worden is wel prettig.

Beoordeling:

Bekijk alle Steiner verrekijkers

Ben je er na het lezen van deze verrekijker test nog niet helemaal uit? Kijk dan eens tussen alle verrekijkers in ons assortiment, of lees de expert reviews over Eden verrekijkers. Voor alles wat je wilt weten over verrekijkers kun je terecht in ons verrekijkerwoordenboek.

Folkert de Boer

Folkert is een bekend gezicht in de Nederlandse vogelaarswereld. Hij is nauw betrokken bij Batumi Raptor Count, leidt vogelexcursies voor oa. BirdingBreaks en heeft lang voor Waarneming.nl gewerkt . Al van kinds af aan was Folkert geïnteresseerd in vogels en je zal hem niet vaak zonder verrekijker treffen. Hij zegt: "Vogels kijken is mijn passie. Je kijkt met meer aandacht naar je omgeving waardoor je de natuur meer waardeert. Mijn vader had op vakantie altijd een verrekijker bij zich en heeft zo bij mij de vlam ook aangewakkerd. Ik ben vaak in Georgië voor Batumi Raptor Count, waar elk najaar miljoenen roofvogels overvliegen. Die migreren vanuit hun broedgebieden in het hoge noorden richting het zuiden om te overwinteren. Door ze te tellen krijgen we een beeld van hoe het met de roofvogels gaat."

Expert verrekijker