Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Eden HD en XP 8x42 | Expert Review door Fabien Gréban

Als professionele dierenfotograaf gebruik ik regelmatig een verrekijker om wilde dieren te spotten. Tot nu toe gebruikte ik de Hawke Naturtrek 8x32 verrekijker. Deze verrekijker vind ik erg aangenaam, vanwege het gewicht en de compacte vorm. Het was mijn favoriet, totdat ik via Knivesandtools kennismaakte met de Eden HD 8x42 en Eden XP 8x42. Mijn bevindingen over deze verrekijkers lees je in deze review.

Het was een fantastische dag in november toen ik de eden HD 8x42 verrekijker voor het eerst gebruikte. Ik begaf me op de kliffen van de Mont d’Or in het Jura massief en was op zoek naar gemzen. Het weer was prachtig en helder.

Vanaf de eerste test merkte ik de hoge lichtdoorlaatbaarheid van de verrekijker op. Zelfs nog vóór zonsopgang had ik een fantastisch beeld. De uitstekende scherpte maakte het gemakkelijk om dieren te vinden, zelfs op grote afstand. De focus is zeer eenvoudig aan te passen.

Bij het vallen van de avond zag ik een silhouet in het hoge gras. Niet moeilijk met het brede gezichtsveld van 128 bij 1000 meter. Na eenvoudig in te zoomen kon ik al snel een boskat identificeren.

De volgende dag was het tijd om de Eden XP 8x42 verrekijker te testen op de top van de Soliat (nog steeds in het Jura-massief). De wind was echter vrij sterk en de dikke mist maakte het een stuk moeilijker om steenbokken te vinden. De mist trok gelukkig langzaam op en meteen zag ik waar ik naar op zoek was! Een steenbok. Weer was ik aangenaam verrast door de kwaliteit van het beeld dat de Eden XP verrekijker levert.

Inderdaad, de diëlektrische lenscoatings zorgen voor een ongelooflijke helderheid en een zeer goede kleurweergave. De fasecorrectie op de prisma's geeft een zeer goed contrast dat ik als fotograaf bijzonder waardeer. Net als het HD-model is de XP-verrekijker zeer comfortabel in het gebruik: hoge helderheid, superieure scherpte en eenvoudige scherpstelling.

Sinds ik deze verrekijkers op de proef heb gesteld, gebruik ik ze elke dag. Het verbaasde me dat de XP's, dankzij de polyfenyleensulfide behuizing, bijna 110 gram minder wegen dan de HD's. Goed om te weten als je de verrekijker lang wilt gebruiken, tijdens een lange wandeling bijvoorbeeld. Vogels spotten en op zoek gaan naar zoogdieren is daarom nog gemakkelijker met de Eden verrekijkers.

Observaties vanuit het gras zijn ook zeker geen probleem! Het natte gras zal namelijk nooit het zicht belemmeren als het in contact komt met de lenzen. Het beeld bleef helder! Normaal gesproken gebruik ik mijn camera voor close-up observaties, maar tijdens deze test, merkte ik dat het scherpstellen tot 1,2 meter geweldig is voor het observeren van insecten. Ik hoef mijn camera hier niet meer voor te gebruiken.

Ik ben als fotograaf bekend met de high-end merken. De kwaliteit van deze verrekijkers heeft mij er echter van overtuigd dat Eden ook zeker beschouwd kan worden als een high-end merk. De Eden XP verrekijker is mijn dagelijkse werkinstrument geworden.

Fabien Gréban

Fabien Gréban is een natuurfotograaf die graag de schoonheid van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving vastlegt. Je vindt hem vooral in het Jura-massief in Frankrijk om deze regio op haar mooist te fotograferen.