Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe ga je met een verrekijker om?

Een goede verrekijker is een prachtig en fijn instrument. Om het beste uit je verrekijker te halen is het goed om te weten wat je wel en niet moet doen. Zo wordt het niet alleen fijner om je kijker te gebruiken, je hebt er ook nog eens langer plezier van.

Houd de lenzen schoon

Om een helder beeld te garanderen is het belangrijk zowel de frontlens, als de lens waar je met je oog dicht op zit, goed schoon te houden. Verwijder stof, vuil, olie en vetten meteen, voor ze aankoeken. Zo voorkom je in een later stadium dat je een grotere hoeveelheid vuil over je lenzen weg moet vegen, waardoor het risico op krassen groter wordt. Wen jezelf aan om telkens wanneer je na gebruik de beschermkappen plaatst, de lenzen even na te lopen met een lenspen en/of een microvezeldoekje.

Laat hem niet vallen

Verrekijkers worden gebouwd om stevig te zijn en lang mee te gaan, maar ze zijn zeker niet onverwoestbaar. Wanneer je de kijker ruw behandelt of laat vallen loop je het risico op interne schade. Hierdoor kan de collimnatievan de kijker verstoord worden. Ook je oogkappen kunnen beschadigd raken, om over de cosmetische schade nog maar te zwijgen. Een verrekijker is een draagbaar precisie-instrument en verdient daarom een beetje liefde en aandacht.

Vocht en zonlicht

Veel verrekijkers zijn waterdicht. Nu heb je er onder water niet zo veel aan. Maar het maakt ze zeker bestand tegen een flinke plensbui, of een onfortuinlijke duik in het water. Het is echter niet nodig het lot te tarten natuurlijk.

Mocht je kijker nat zijn geworden, dan kun je hem met een doekje deppen om het meeste water er af te krijgen. Laat hem daarna op kamertemperatuur rustig drogen. Leg hem niet in direct zonlicht! Dit kan condens veroorzaken, dat wil je niet. Geef de kijker rustig een paar dagen de tijd om op te drogen.

Kijk nooit rechtstreeks naar de zon door een verrekijker! Je brengt je ogen onherstelbare schade aan en kunt zelfs blind worden!

Laat je kijker ook in droge toestand niet (langdurig) in de zon liggen. Ook niet op het dashboard van de auto bijvoorbeeld. De rubberen behuizing kan (haar)scheurtjes gaan vertonen en ook condensvorming in de kijker is niet uit te sluiten. Zeker op het dashboard van de auto kan de temperatuur grote hoogte bereiken. 40 tot 50 graden Celsius is in de zomer achter het glas niet uit te sluiten.

Kijk niet door de kijker tijdens het lopen

Lopen terwijl je door een verrekijker kijkt, kan erg gevaarlijk zijn. Afstanden zijn moeilijk in te schatten en je loopt het risico obstakels over het hoofd te zien.

Gebruik eens een statief

Wanneer je jouw kijker langdurig gebruikt kun je merken dat je sneller vermoeid raakt. Ook het stilhouden wordt lastiger. Veel verrekijkers zijn echter ook met een statief te gebruiken. Afhankelijk van het type kijker heb je hier een adapter voor nodig. Met een statief kun je langdurig naar 1 object kijken, zonder vermoeidheid aan de armen. Ook handig wanneer je bijvoorbeeld notities wilt maken van hetgeen je ziet.

Verrekijker woordenboek

Wanneer je deze tips volgt kun je lang plezier houden van jouw verrekijker. Wil je meer weten over de technische eigenschappen en termen omtrent verrekijkers? Bekijk dan eens ons verrekijker woordenboek.