Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe begin je met vogels kijken

Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om vogels te kijken. Je hoeft echt geen vogelexpert te zijn om lekker de natuur in te trekken met je verrekijker en te oefenen om verschillende vogelsoorten te herkennen.

Wanneer je begint met vogels kijken dan is geen wandeling meer hetzelfde. Je hoort en ziet ineens overal vogels en krijgt een nieuwe waardering voor de natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van dat roodborstje die een nest bouwt in je achtertuin of die merel die zo mooi kan zingen? Wij geven je een aantal praktische tips om je op weg te helpen als beginnende vogelaar.

8 tips voor de beginnende vogelaar

Begin dichtbij huis

Bijvoorbeeld in je achtertuin of in het park om de hoek. Daar zijn genoeg vogels te zien. Denk aan de koolmeesjes, merels en houtduiven die bijna overal te vinden zijn. Wanneer je in een park of bos vogels gaat kijken dan is het handig om te beginnen met grotere vogels zoals een zwaan of een reiger. Focus je eerst op de algemene soorten, zodra je die kan herkennen zal je steeds meer zien.

Kies de juiste locatie

Ga je de natuur in om vogels te kijken? Bedenk dan: hoe groener de omgeving, hoe lastiger het is om de vogels te ontdekken. Gebruik daarom goed je oren om te luisteren waar de vogel zit. Ga ook eens met je verrekijker naar een vogelkijkhut. Daar kun je de vogels goed bekijken zonder dat ze jou opmerken.

Neem een verrekijker en een vogelgids mee

Je hoeft niet meteen allerlei dure apparatuur aan te schaffen. Wel is het handig om een verrekijker en een vogelgids of app bij de hand te hebben. Zo identificeer je de vogels die je ziet veel gemakkelijker. Blader geregeld door de vogelgids om de verschillende vogelsoorten te leren kennen.

De vogel in beeld krijgen

Heb je een vogel gezien? Zoek dan een positie waar je de vogel met het blote oog goed kunt bekijken en plaats je verrekijker in je blikveld.

Stoor de vogels niet

Wanneer je te dichtbij komt of teveel geluid maakt dan vlucht de vogel weg. Vluchten kost vogels kostbare energie die ze nodig hebben om nesten te bouwen en voedsel te zoeken voor hun jongen.

Houd rekening met het jaargetijde

In het voor- en najaar vindt de vogeltrek plaats. Dit levert spectaculaire vogelsoorten op op onverwachte plekken. Het voorjaar is natuurlijk hét vogelseizoen omdat vogels dan broeden en luidkeels van zich laten horen. In de winter komen er veel vogels uit het hoge noorden bij ons overwinteren. Denk aan ganzen, zwanen en lijsters. In de zomer houden vogels zich rustig om bij te komen van het broedseizoen. Dat is het moment dat veel vogelaars zich richten op de libelles en vlinders.

Wees een vroege vogel

Ga eens vroeg in de ochtend op pad. Rond zonsopgang zijn vogels het meest actief en dat is, vooral in het voorjaar, een waar spektakel.

Last but not least...

De belangrijkste tip: gebruik niet de term "vogels spotten”. Naar vogels kijk je!