Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Glassoorten - Verrekijker

Het optische systeem van een verrekijker wordt opgebouwd uit lenzen gemaakt van glas en eventueel kunststof. Er zijn veel verschillende glassoorten waar een fabrikant uit kan kiezen. Alle glassoorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

ED-glas heeft een lage dispersie waardoor de problemen veroorzaakt door chromatische aberratie makkelijker verholpen kunnen worden.

De prisma's in een verrekijker kunnen gemaakt worden van BK7 glas. Dit is gewoon kroonglas waarmee een uitstekend prisma gemaakt kan worden. Maar een veel betere kwaliteit prisma kan gemaakt worden van het veel duurdere BAK-4 bariumkroonglas.

De keus voor het gebruikte glas in een verrekijker wordt dus deels bepaald door de optische eisen die gesteld worden, maar ook aan de prijsklasse waarin de verrekijker moet vallen. Het maken van een verrekijker blijft een compromis! Maar het verschil in kwaliteit tussen verrekijkers met optiek van mindere kwaliteit en een topkijker met topglas is echt goed zichtbaar. Contrast en detailweergave kunnen een wereld van verschil zijn.