Nu besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Glassoorten - Verrekijker

Het optische systeem van een verrekijker wordt opgebouwd uit lenzen gemaakt van glas en eventueel kunststof. Er zijn veel verschillende glassoorten waar een fabrikant uit kan kiezen. Alle glassoorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

ED-glas heeft een lage dispersie waardoor de problemen veroorzaakt door chromatische aberratie makkelijker verholpen kunnen worden.

De prisma's in een verrekijker kunnen gemaakt worden van BK7 glas. Dit is gewoon kroonglas waarmee een uitstekend prisma gemaakt kan worden. Maar een veel betere kwaliteit prisma kan gemaakt worden van het veel duurdere BAK-4 bariumkroonglas.

De keus voor het gebruikte glas in een verrekijker wordt dus deels bepaald door de optische eisen die gesteld worden, maar ook aan de prijsklasse waarin de verrekijker moet vallen. Het maken van een verrekijker blijft een compromis! Maar het verschil in kwaliteit tussen verrekijkers met optiek van mindere kwaliteit en een topkijker met topglas is echt goed zichtbaar. Contrast en detailweergave kunnen een wereld van verschil zijn.