Nu besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
ACTIE

Kapmessen en machetes

Tot 37% korting

Zakmessen & multitools

Kapmessen en machetes: van de jungle naar je achtertuin

Machetes en kapmessen zijn gereedschap dat wat grootte betreft ongeveer tussen een groot mes en een klein zwaard inzit (zo rond de 30–50 cm lang). Een machete of kapmes wordt veel gebruikt in de landbouw en dan vooral in de tropen. 

Machetes zijn ideale kapmessen om jezelf een weg te banen door de jungle of om suikerriet te kappen. Het is in de eerste instantie dus een werktuig dat veelvuldig en over de hele wereld gebruikt wordt.

De afkomst van de machete

De naam is van oorsprong Spaans en betekent ‘kleine voorhamer’. Dit zegt iets over de degelijkheid waarmee ze normaalgesproken gebouwd zijn. Een kokosnoot kraken mag geen probleem zijn voor een goede machete. De vorm van kapmessen of machetes kan variëren. Dit heeft onder andere met de oorsprong van de betreffende soort te maken. Een Kukri is van oorsprong een Nepalees kapmes met een sterk gecurvde vorm terwijl de Maleisische Parang en de Indonesische Golok een veel rechter blad heeft. Veel strijders maakten ook gebruik van een kapmes, aangezien dit het scherpste instrument tot hun beschikking was. De kapmessen en machetes zijn junglemessen bij uitstek, doordat er eenvoudig mee om je heengekapt kan worden.

Het staal en de scherpte van kapmessen en machetes

De staalsoorten waar machetes of kapmessen van gemaakt worden kan variëren. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van een goedkopere staalsoort om de prijs laag te houden en soms zijn de gebruikte materialen heel hoogwaardig. In alle gevallen is een machete of kapmes erg sterk en bestand tegen stevig hakken. Als er gebruik gemaakt wordt van koolstofstaal dan is het staal niet roestbestendig. Niet alle machetes worden vlijmscherp geleverd. Dat is in veel gevallen geen enkel probleem omdat ze niet gebruikt worden om een appeltje te schillen maar om mee te hakken. Maar uiteraard is ook een machete prima te slijpen op een Japanse watersteen. Door de grote lengte van het snijvlak kost dit wel enige tijd.