Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fällkniven F1 vs S1

De Fällkniven F1 en Fällkniven S1 behoren tot de populairste outdoormessen op de markt. Maar welke van de twee kies je? We zetten de overeenkomsten en verschillen voor je op een rijtje zodat je de voor jou beste keuze maakt.

De verschillende varianten van de F1 en S1

Los van de verschillen tussen specifiek de F1 en de S1 zijn er bij Fällkniven veel verschillende uitvoeringen van beide messen. Zo heb je de Pro-serie, de X-serie en zelfs van de ‘gewone’ F1 heb je nog talloze verschillende opties qua schedes en staalsoorten. In deze vergelijking focussen we met name op de verschillen tussen de F1 en S1 als model, niet op alle verschillende uitvoeringen.

Overeenkomsten tussen de Fällkniven F1 en S1

Beide series worden voor Fällkniven gemaakt in Japan. De afwerking is van uitmuntende kwaliteit. Zoals je van een vaststaand Fällkniven-mes verwacht zijn beide series convex geslepen. Een superfijne slijping die allround inzetbaar is. Of je nu aan houtbewerking, jacht of outdoor cooking doet.

Beide series zijn in grofweg dezelfde staalsoorten verkrijgbaar. Denk aan VG10 en CoS. Al zijn er van de F1 ook versies in 3G-staal. Maar daarop hoef je je keuze niet te baseren, de verschillen zijn klein.

Typisch is dat de handgrepen tussen beide messen nagenoeg niet verschillen. De lengte en dikte is tussen de verschillende uitvoeringen gelijk, ongeacht of je een F1 of S1 kiest.

Verschillen tussen de Fällkniven F1 en S1

Fällkniven F1: het pilotenmes

Wanneer de grepen gelijk zijn, moet het verschil hem wel in de lemmeten zitten. Van de twee is de F1 het meest compact. De Fällkniven F1 werd ontworpen als survivalmes voor straaljagerpiloten. Zij hadden een compact mes nodig dat ze op hun uitrusting konden dragen, mochten ze met de schietstoel het toestel moeten verlaten. Het lemmet van de standaard Fällkniven F1 meet 9,7 cm. Hiermee is hij groot genoeg voor kleine survivaltaken. Een One Stick Fire bijvoorbeeld. Maar ook voor voedselbereiding is hij erg geschikt, en zelfs jagers waarderen de F1 om zijn constructie. Qua lemmetvorm heeft de F1 een droppoint.

Fällkniven S1: Forest Knife

De Fällkniven S1 is niet ontworpen met de beperking van een pilotenuitrusting. Dat zie je terug in de lemmetlengte die 13,0 cm meet. Hiermee is hij een flink stukje groter dan de F1. Dit merk je terug wanneer je hem gebruikt. Bij de F1 heb je net iets meer controle over het fijne snijwerk rond de punt, bij de S1 is dat iets minder. Het voordeel van de S1 is dan weer dat je meer lengte hebt, waardoor je grotere stukken hout kunt batoneren. Qua lemmetvorm zit de S1 ergens tussen een clippoint en een droppoint in. Al neigt hij meer naar de droppoint.

Slijping van de messen

Beide messen zijn natuurlijk convex geslepen. Maar verschil is er wel degelijk. Zo is de convexe slijping bij de standaard S1 een stukje ‘lager’ op het lemmet dan bij de F1. Het verschil tussen een traditionele ‘saber grind’ en een ‘full flat grind’. Dit betekent dat het lemmet van de S1 net een tikje sterker is. Dat klopt ook wel bij de grotere lemmetlengte. Dat mes leent zich meer voor zwaarder gebruik.

Welke van de twee kies je?

Ze lijken erg op elkaar. Maar welke maat kies je nu? Dat komt neer op persoonlijke voorkeur, en op de manier waarop jij je uitrusting samenstelt voor een outdoor-trip. Verwacht je ook een bijl mee te nemen voor het grovere werk? Kies dan de Fällkniven F1. Ga je voor één tool? Dan kies je de Fällkniven S1, omdat je die door de grotere lemmetlengte ook voor batoneren en dergelijke kunt inzetten. Nu je weet welke maat je wilt kun je kijken of je dan voor een van de ‘standaard’ uitvoeringen van de S1 of F1 gaat, of dat je voor een mes uit de X-serie of Pro-serie gaat.