Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Morakniv Eldris vs Eldris LightDuty

Het populairste, kleine Morakniv-mes is de Eldris. Compact, lichtgewicht, betaalbaar en veelzijdig. Maar naast de reguliere Eldris is er ook de Eldris LightDuty. Ze lijken erg op elkaar, maar wat zijn de verschillen?

Overeenkomsten tussen de Morakniv Eldris en de Eldris LightDuty

Voor we in gaan op alle verschillen, lopen we ook even lost langs alle overeenkomsten. Zo zijn de staalsoorten, handgrepen en schedes gelijk. De lemmetlengte en lemmetdikte zijn ook gelijk. ‘LightDuty’ heeft dus stiekem niet zoveel te maken met de belastbaarheid van het mes.

Verschillen tussen de Morakniv Eldris en de Eldris LightDuty

Na al die overeenkomsten zou je je bijna afvragen wat dan het verschil is. Er zijn drie verschillen tussen deze twee versies van de Morakniv Eldris.

Lemmetafwerking

Waar de gewone Eldris gesatineerd is, heeft Morakniv de Eldris LightDuty gepolijst. Theoretisch gezien zou je kunnen stellen dat hij hierdoor wellicht een piepklein beetje roestbestendiger is. Al maakt dat in de praktijk bijna niks uit.

Slijping

Morakniv staat bekend om haar scandi-snedes. De normale Eldris heeft die ook, maar dan aangevuld met een uitgedunde punt. Een soort compound grind. Bij de Eldris LightDuty is die compound grind losgelaten: een complete scandi-snede siert het lemmet.

Scherpe rug

De rug van de normale Eldris is vlijmscherp. Ideaal voor het schrapen van tondel, of gebruik met een firesteel. Bij de LightDuty is de rug niet zo scherp geslepen. Hij is vergelijkbaar met die van de Companion-modellen. Net niet fijn genoeg als je hem met een firesteel gebruikt.

Conclusie

De verschillen zijn minimaal, maar ze zijn er wel. Is één van de twee echt beter? Niet echt. Je kunt stellen dat de normale Eldris net iets veelzijdiger is. Maar een groot verschil is het niet. Ben je van plan om hem te gebruiken om vuur te maken? Pak dan de normale Eldris. Maakt dat je niet uit? Dan kun je voor het prijsverschil net zo goed de LightDuty kiezen. Hier vind je alle Morakniv Eldris-messen.