Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Morakniv Robust vs Companion

De Morakniv Robust en de Morakniv Companion kom je telkens tegen wanneer je je verdiept in budget bushcraftmessen. En terecht: beiden zijn het goede messen voor een zeer redelijke prijs. Maar hoe verschillen ze? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

De overeenkomsten tussen de Morakniv Robust en Morakniv Companion

Beiden worden natuurlijk door Morakniv gemaakt, in Mora, Zweden. De kwaliteit van beide messen staat dus buiten kijf. Ook qua prijs ontlopen ze elkaar niet veel.

De verschillen tussen de Morakniv Robust en Morakniv Companion

Verschillende uitvoeringen

De Morakniv Robust is gewoon één mes, in de Basic-serie. De Companion is een serie op zich, met verschillende uitvoeringen. Zo is de Robust er alleen in koolstofstaal, terwijl de Companion er in koolstofstaal, en in roestvast staal is. En dat nog in verschillende lemmetdikten ook. De Companion is er zelfs met kartels, of een firesteel in de handgreep. Al is die laatste wat prijziger.

Morakniv Robust vs Companion Heavy Duty

De standaard Companion heeft een lemmet van 2,1 mm dik. De Robust heeft een lemmet van 3,2 mm dik. Net zoals de Companion Heavy Duty. In die uitvoering zijn beide messen dus even sterk. Van de Companion in de ‘dunne’ uitvoering kun je stellen dat hij iets minder stevig is, al merk je daar bij normaal gebruik niks van.

Handgrepen

De Robust heeft de standaard handgreep uit de Basic-serie. Een harde kunststof kern, met rubberachtig materiaal eromheen. Kenmerkend is de royale uitstulping die voorkomt dat je met je hand op het lemmet schiet. Ook aan de achterkant van de greep vind je een dergelijke uitstulping, al is hij subtieler. De Robust is ontworpen als een werkmes, voor vakmensen. Niet specifiek voor outdoorgebruik.

Bij de Companion is het een iets ander verhaal. Daar is de greep wat hoger en langer. Hierdoor wordt de greep van de Companion door veel mensen voor bushcraftwerk als fijner gezien. Ook voor een ‘reverse grip’ vinden wij de Companion net iets fijner.

Lengte

De totale lengte van de Companion is 21,7 cm, met een lemmet van 10,2 cm. Bij de Robust is het een totale lengte van 20,5 cm met een lemmet van 8,9 cm. De Morakniv Companion voelt daarmee net iets meer als een compact bushcraftmes. Terwijl de Companion meer als een middenmaat voelt. Al zijn de verschillen op dit vlak klein.

Welk mes kies je? De Morakniv Robust of de Companion

Beide messen lijken enorm veel op elkaar. De Robust is van oorsprong niet echt als bushcraftmes ontworpen, al werkt hij daarvoor wel prima. Gebruik je je mes echt voor bushcraft? Dan kun je beter naar de Companion kijken. De normale als je een dunner lemmet wilt, de Heavy Duty voor meer stevigheid. Is roestbestendigheid echt belangrijk? Dan kom je ook op de Companion uit in de roestvaste staalsoort.