Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Review Review: Mixxar Q250 Flashlight-zaklamp

Review

Review: Mixxar Q250 Flashlight-zaklamp

De laatste tijd komen we steeds vaker de Mixxar Q250-zaklamp tegen. Onze klanten vragen er naar en op verschillende websites wordt de lamp aangeprezen als “Military Grade Flashlight”. Dan zijn wij van Knivesandtools natuurlijk meteen geïnteresseerd. Is het misschien iets voor ons eigen assortiment? Maakt de lamp de hoge claims waar? Daarom namen wij de proef op de som en testten wij de Mixxar Q250.

De Mixxar Q250 zaklamp specificaties

Op de website van Mixxar en in de handleiding bij de lamp komen we de volgende specificaties tegen:

  • Materiaal: Aluminium
  • Werkt op: 3 x AAA batterijen (niet meegeleverd)
  • Maximale helderheid: 2000 Lumen
  • Reikwijdte lichtstraal: 1000 meter
  • Waterdicht (IPX8): 5de graad
  • Schokbestendig: Tot ongeveer 20 meter
  • Lengte: 13,8 centimeter tot 16,1 centimeter
  • Diameter voorkant: 3,9 centimeter
  • Diameter onderkant: 2,9 centimeter
  • Gewicht: 138 gram

Deze specificaties zijn op z’n zachtst gezegd “indrukwekkend”. Wij kennen absoluut geen enkele lamp die 2000 lumen levert op drie AAA-batterijen. Sterker nog: dat is gewoon onmogelijk. Als het al zou kunnen, dan zou het de batterijen zo hard overbelasten dat je onmiddellijk last krijgt van batterijlekkage. 

Buiten dat kan de XM-L T6-led die in deze lamp zit niet eens 2000 lumen leveren. Afhankelijk van de aansturing strandt deze led bij een lumen of 1000. En met slechts drie AAA-batterijen ga je dat al niet eens redden.

Daarnaast is de reikwijdte van 1000 meter er één die we alleen kennen van bijvoorbeeld de NiteCore TM36. Alleen heeft deze er een flinke li-ion-accu voor nodig, gecombineerd met een sterke led en een diepe reflector.

Specificaties die plotseling veranderen

Bovenstaande specificaties zijn overgenomen van de Mixxar-website op 25 augustus 2016. Echter: toen we een maandje eerder op dezelfde website keken, zagen we nog heel andere specificaties. Toen gaf men namelijk een lichtsterkte van 4000 lumen op, met een bereik van 3000 meter. Heel bijzonder hoe de lamp in prijs niet veranderd is, maar toch gehalveerd is in lichtsterkte en 2/3 van zijn bereik is verloren.

De lichtsterkte en het bereik getest

We zijn nu natuurlijk heel erg benieuwd of de Mixxar Q250 zijn specificaties waar maakt. Als ze bij Mixxar daadwerkelijk een manier hebben gevonden om zo veel meer bereik uit zo’n led te krijgen zou dat een primeur zijn. Daarom testen we hem volgens de methode van onze Sterkste zaklamptest.

Mixxar Q250 lichtbereik

Niet geheel tegen de verwachting in zijn de resultaten teleurstellend. Het bereik zou volgens de ANSI-norm neerkomen op 184 meter, wanneer de bundel is ingezoomd (grootste bereik). Behoorlijk teleurstellend, gezien de opgave van 1000 meter. Volgens onze eigen norm blijft hij steken op een effectief bereik van 65 meter. Nogal droevig voor een lamp die ontwikkeld zou zijn voor militair gebruik door het Amerikaanse leger. Dat claimen ze ten minste in de handleiding. 

Focuseerbare bundel: redt dit de Mixxar?

De bundel van de Mixxar Q250 is focuseerbaar. Zo kies je op korte afstand een brede bundel waarmee je groot gebied beschijnt en op lange afstand “zoom je in” om verder te komen. De bundel van de Mixxar Q250 is ingezoomd een vierkantje. Precies de projectie van de vierkante led in de lampkop. Niet erg mooi, maar ook niet onoverkomelijk. Uitgezoomd is de bundel groot en rond, zonder echte hotspot. Hieronder hebben we beide standen even vergeleken met een Fenix TK16, een lamp met “maar” 1000 lumen.

Alle foto's in bovenstaand overzicht zijn met exact dezelfde camerainstellingen gemaakt. De omgeving rond de bundel van de TK16 is lichter door het licht dat terugkaatst van de hotspot.

Zoals je ziet valt de bundel van de Mixxar Q250 in het niet bij de Fenix TK16. Sterker nog: volgens onze zaklamptest kun je een willekeurige lamp uit de Fenix TK-serie nemen, ze zijn allemaal krachtiger dan de Mixxar. Bovendien valt de blauwe bundel van de Mixxar op. De Fenix TK16 heeft een veel neutralere, warmere kleurtemperatuur. Het zoomen maakt op deze manier ook weinig uit: zowel op lange als op korte afstand wint de Fenix TK16 ruimschoots.

Stroboscoopstand: verblindend of lachwekkend?

Mixxar zegt in zijn handleiding dat de Q250 over een stroboscoopstand beschikt. In hun eigen woorden:

speciaal ontworpen om overvallers te verblinden. U kunt recht in hun ogen schijnen en ze zijn direct uitgeschakeld voor minuten. U heeft dan rustig de tijd om afstand te nemen of te vluchten. Denk hierbij ook aan kinderen die in de avond op de fiets zitten of uw echtgenoot, echtgenoote

Uit ervaring weten we dat stroboscoopstanden inderdaad erg goed gebruikt kunnen worden voor zelfverdediging. We hebben er namelijk behoorlijk wat onderzoek naar gedaan voor onze eigen Eden TDL-zaklampen. We zijn daarom erg benieuwd naar de prestaties van de Mixxar Q250 als het om de stroboscoopstand gaat.

LCHdxuEB9hc

Om maar met de deur in huis te vallen: teleurstellend. De Mixxar Q250 knippert de helft trager dan de Fenix TK16 en heeft niet voldoende intensiteit om iemand daadwerkelijk goed te verblinden. Prettig is het niet om door de Mixxar in het gezicht te worden geschenen. Maar vergeleken met de Fenix TK16 valt het alleszins mee. Bovenstaande video is gemaakt met een iPhone 6s op 240fps. Je ziet hier dat de stroboscoop van de Fenix TK16 wel 2x vaker knippert dan de Mixxar Q250. Bovendien weten wij uit onderzoek voor onze eigen zaklamp dat een warmere kleurtemperatuur beter verblindt dan een koelere kleurtemperatuur. De Fenix TK16 wint hier dus op alle vlakken.

Bediening van de Mixxar Q250 zaklamp

De bediening van de Mixxar Q250 werkt als volgt: je drukt de tactische schakelaar op de achterkant volledig in. De lamp springt aan en door de schakelaar half in te drukken schakel je door de verschillende standen heen. Hier zit meteen het probleem: in een stressvolle situatie waarin je graag de stroboscoop gebruikt beschik je niet over de motoriek of de tijd om dat klopje drie keer precies ver genoeg in te drukken. Een omslachtige methode voor een "militaire" zaklamp. De Fenix TK16 heeft een dubbele tactische schakelaar: één van de twee knoppen schakelt altijd de stroboscoopstand in. Zo kun je niet misgrijpen en heb je daadwerkelijk iets aan je tactische zaklamp. Onze inschatting is dat je bij een aanval beter met de Mixxar Q250 kunt gooien dan schijnen.

Valbestendigheid: redt hij de 20 meter?

In de specificaties vinden we dat de Mixxar Q250 schokbestendig is tot ongeveer 20 meter. Of dat is bij een val van 20 meter hoogte weten we niet door de summiere beschrijving. We besluiten de lamp te testen op valbestendigheid. We laten hem uit het raam vallen vanaf ongeveer 5 meter. Ruim onder de 20 meter uit de specificaties van Mixxar.

lXDeKnBzrUI

De lamp blijft het na twee keer vallen doen. Hij rammelt wat, maar hij brandt nog wel. De derde val blijkt fataal. Door de lamp licht te schudden wisselt hij van stand. Leuke feature, maar niet zoals we hem uit de verpakking haalden. We schroeven hem open en zien aan de binnenkant dat de batterijhouder van zijn contactpunt is ontdaan. We konden ons al niet voorstellen dat dit flinterdunne stukje metaal zich goed zou houden bij belasting.

Conclusie: is het wat?

Onderaan de streep stelt de Mixxar Q250 ons op alle fronten teleur. De lichtopbrengst, bouwkwaliteit, bediening en functionaliteit zijn allemaal niet wat wij ervan verwachtten na de lyrische beschrijving van de lamp door Mixxar zelf. De specificaties zijn uit de duim gezogen en wij kunnen ons niet voorstellen dat er militairen, beveiligers of politiemensen zijn die hun leven wagen met enkel deze lamp.

Is de lamp dan echt slecht?

Heel slecht zouden we hem niet noemen. Hij geeft licht en is beter dan de lampjes die je voor een paar euro bij de bouwmarkt haalt. Maar voor dit geld mag je zeker meer verwachten. Voegen we hem toe aan ons assortiment? Absoluut niet. Wij verkopen graag alleen producten waar we achter staan en een lamp waarover zo ontzettend veel onwaarheden worden verkondigd kunnen wij niet met een gerust hart op onze site plaatsen. We hebben inmiddels vele zaklampen die stukken krachtiger en betrouwbaarder zijn. Zo raden we de eerder genoemde Fenix TK16 aan. Of de Fenix UC30. Ook ~1000 lumen en dan nog oplaadbaar ook. Bovendien zit hier al een li-ion-accu bij de prijs inbegrepen.

Wat vinden jullie van deze lamp? Zijn er nog andere tests die we volgens jullie moeten doen?