Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

LEP zaklampen getest | Expert Review door Koen van der Jagt

De ontwikkelingen blijven elkaar opvolgen, ook in de zaklampenwereld. Al had iemand me tien jaar geleden verteld meer dan een kilometer effectief bereik te hebben met een zaklamp die in de jaszak past, dan had ik het niet geloofd. Dankzij de LEP-technologie (Laser Excited Phosphor) is dit inmiddels mogelijk en hebben zowel Fenix als Nitecore lampen uitgebracht waarvan de lichtbundel (fabrieksopgave) een afstand van anderhalve kilometer of zelfs meer kan halen. Hoogste tijd voor een kennismaking én een vergelijk tussen de drie laser-lampen die Knivesandtools op het moment van schrijven aanbiedt: de Fenix TK30 en HT30R en de Nitecore P35i. Ik zal per lamp de sterke en minder sterke punten benoemen en natuurlijk gaan we ook met het trio op stap in het donker om te zien wie daar de hoogste ogen gooit.

Inhoud

White laser-lampen: handzaam en met een enorm bundelbereik
ook tussen LEP-lampen zijn er duidelijk verschillen

Eerste indrukken

De omvang van de verpakking staat in verhouding tot het formaat van de lampen. De Fenix-broers worden geleverd in de vertrouwde kartonnen verpakking waarvan de inhoud sober maar toereikend is: Accu, laadkabel, lanyard en holster plus wat boekjes en een reserve o-ring. Bij de Nitecore wordt je wat meer verwend; de luxe box met magnetische sluiting ziet er goed uit. In de doos van de P35i zit alles netjes gerangschikt en vinden we nog diverse accessoires die we bij de Fenixen missen: afstandsbediening, een adapter voor CR123A-batterijen en een verstevigd holster. Het is duidelijk dat Nitecore meer zorg aan de verpakking heeft besteed.

eenvoudige Fenix-doosjes en een meer luxe box voor de Nitecore

De Fenix TK30 is duidelijk de kleinste van het stel en doet qua styling denken aan de PD-serie met een een diepere lampkop. Omdat de diameter van de kop niet veel verschilt van de body past deze lamp in vrijwel iedere broek- of jaszak. De lens heeft een speciale coating en de laser-module zit diep verstopt achter het dikke glas. Hoofdschakelaar op de achterzijde; metalen en koperkleurige met ingebouwde indicator op de zijkant van de lampkop. Verder het vertrouwde Fenix-gevoel: uitstekend gebouwd en afgewerkt.

De Fenix HT30R lijkt in heel veel op de TK30 maar is een stuk groter. Het meest opvallende is de lampkop die door zijn grotere diameter en meer diepte fors uitvalt ten opzichte van de kop van de TK30. Deze lamp heeft een ruimere (jas)zak nodig om hem comfortabel mee te nemen, voor een broekzak is hij te groot en is het meegeleverde holster aan je riem bevestigen een betere optie. De body is langer wat voornamelijk komt doordat de schakelaars beide op de achterkant geplaatst zijn. In de nek van de lampkop zitten zowel de laadpoort als de indicator verstopt. Wat afwerking en bouwkwaliteit betreft geldt hetzelfde als de Fenix TK30: prima op orde!

De Nitecore P35i heeft unieke looks: de lamp heeft duidelijk trekjes van de grote Nitecore-familie maar ziet er lekker eigenwijs uit. Een in verhouding kleine body en een zeer forse lampkop waarin de laser-lens niet in het midden zit omdat eromheen nog eens een zestal XP-G3-leds (die elk een eigen reflectortje hebben) geplaatst zijn. De P35i is met afstand de grootste van het trio en past niet in de meeste zakken; goed dat er een stevig holster meegeleverd wordt. Blikvanger op zijkant van de lampkop is het informatieve OLED-schermpje dat je voorziet van belangrijke informatie. Ook bij de P35i zit de hoofdschakelaar achterop en de standenschakelaar op de zijkant van de lampkop. Net als bij Fenix is bij Nitecore de bouwkwaliteit en afwerking van hoog niveau, al heb ik hierbij wel een opmerking over de rubberen afdekking van de laadpoort: die komt te gemakkelijk los tijdens het gebruik.

het grootste verschil zit hem voornamelijk in de lampkoppen
speciale lenzen zorgen voor goede bundeling van de lasermodules; de forse kop van de P35i herbergt ook nog zes XP G3-leds
jaszak-test: de TK30 past het beste, de P35i kun je niet onopvallend bij je dragen

Wanneer en hoe

De LEP-technologie wordt al langer gebruikt voor projectie en ook in de autowereld. Met deze techniek in een zaklamp krijg je een strakke en smalle bundel die vooral bij een hogere luchtvochtigheid een soort lichtzwaard van de lamp maakt. Met deze bundel kun je enorm ver en ook heel gericht schijnen en objecten op afstand heel precies aanwijzen, bijvoorbeeld in industriële gebieden. De laserstraal is ook ideaal voor zoeken op grote afstand, jacht en beveiliging. De P35i heeft nóg meer mogelijkheden dankzij de ook aanwezige brede bundel die ook nog eens te combineren valt met de laserstraal. Met deze lamp kun je eigenlijk in elke situatie uit de voeten, je kunt hem zelfs als oriëntatielamp gebruiken in huis! Heel bijzonder, dit ben ik nog niet eerder tegengekomen bij dit type lamp.

alledrie geschikt om enorme afstanden te halen

Bediening en comfort

Voor het eerste gebruik moet je zorgen voor een volle accu en dat werkt bij alledrie de lampen weer anders. De TK30 wordt geleverd inclusief een USB-oplaadbare 21700-accu, je moet de lamp dus openen om te laden. De lamp werkt overigens ook op een 18650-accu, je hebt daarvoor wel een optionele adapter nodig omdat deze voedingsbron kleiner van formaat is. In de zijschakelaar zit een indicator die (alleen enkele seconden na inschakelen) aangeeft hoeveel lading je nog over hebt. De HT30R is van de drie het meest eenkennig qua accu: je kunt er alleen een 21700-batterij in kwijt. Bij de HT30R zit de laadpoort verstopt in de lampkop, door middel van draaien komt hij tevoorschijn. Een goede en waterdichte optie dankzij de o-ring die de boel secuur afsluit. Nadeel vind ik dat de indicator van de accustatus ook verstopt zit, je moet dus altijd aan de lampkop draaien om je batterijspanning te checken. Ook is de weergave van de batterijspanning minder nauwkeurig dan die van de TK30 met alleen informatie over voldoende of lage spanning. De Nitecore P35i werkt naast de bijgeleverde modelspecifieke accu ook op twee stuks CR123A of oplaadbare RCR123A-accu’s. Deze accu’s zijn wel een soort “thuiskomertjes”: je hebt geen beschikking over de hoogste lichtstanden en de RCR123A’s mogen niet in de lamp opgeladen worden. De laadpoort van de P35i zit achterop naast de hoofdschakelaar; het vrij gemakkelijk loslatende rubber vind ik niet de fijnste oplossing. Daarentegen is de informatie betreft acculading en laadstatus buitengewoon goed op deze lamp dankzij het OLED-scherm.

De TK30 en de HT30R hebben een grotendeels dezelfde user interface en opties. Het verschil is dat de standenschakelaar bij de HT30R op de achterkant naast de powerknop geplaatst is. Dit blijkt vooral in het donker praktischer dan de schakelaar van de TK30 op de zijkant; deze is op de tast vrij lastig te vinden, zeker wanneer je handschoenen draagt. Wel brandt de indicator enkele seconden na het inschakelen wat weer helpt de schakelaar te vinden. Beide Fenix-lampen hebben twee lichtstanden plus een stroboscoopfunctie, die alleen bij de HT30R ook direct te activeren is wanneer de lamp uitgeschakeld is. Dit is een forse plus voor de HT30R, zeker bij tactisch gebruik. Beide lampen hebben momentary-on, dus licht totdat je de half ingedrukte hoofdschakelaar weer los laat.

de TK30 is lekker compact maar niet met één hand te bedienen
de iets grotere HT30R laat zich volledig met één hand bedienen
de accu van de TK30 moet uit de lamp gehaald worden om te laden
handige en waterdichte laadpoort bij de HT30R; maar de indicator zit ook verstopt

Wat opties betreft is de Nitecore P35i het andere uiterste van de sober uitgeruste Fenix-broers. Toch blijft het overzichtelijk en dat komt vooral door het OLED-scherm dat je precies laat zien welke lichtstand je gebruikt, hoeveel afstand je er mee bereikt en hoeveel minuten je nog met de accu vooruit kunt. De Nitecore heeft maar liefst vijf standen met de laser, ook vijf met de brede bundel en nog eens drie met beide lichtstanden gemixt.

De bediening wijkt van de P35i wijkt in grote lijnen niet veel af van de Fenix-lampen, al heeft de lamp een stuk meer opties. Vanuit stand-by kun je drie verschillende modi instellen: Spot (laser), Flood (de zes XP G3-leds) of Mixed (combinatie van beide lichtbronnen). Houd de mode-schakelaar ingedrukt terwijl je de lamp inschakelt net zolang tot je op het scherm de gewenste modus heeft bereikt. Daarna kun je de lamp inschakelen via half indrukken (momentary) of volledig doordrukken door middel van de schakelaar. Standen kiezen doe je via de de zijschakelaar, je hebt zowel in Spot als Flood vijf sterktes beschikbaar en in Mixed drie. In elke van de drie modi heb je beschikking over instant-turbo door de modeschakelaar ingedrukt te houden. Om de accu en de behuizing te beschermen schakelt turbo na een halve minuut zichzelf weer uit; je kunt dit zien op het scherm aan de hand van een statusbalk. Om de bediening nog wat meer gebruikersvriendelijk te maken heeft de P35i nog een optie met zogenaamde voorkeuzes: door de modeschakelaar meer dan vijf seconden ingedrukt te houden kun je er voor kiezen alleen de lumen of de afstand in het scherm te tonen. Makkelijker leesbaar en handiger voor diegenen waar het alleen om deze zaken draait tijdens het gebruik. Wanneer je de P35i met een hand wilt bedienen kun je de afstandsbediening aan de lamp koppelen. Via de remote kun je lamp in- en uitschakelen en switchen tussen de lichtstanden via de twee buttons. De extra functie die de afstandsbediening biedt is stroboscoop. Om deze te activeren moet je de bovenste button van de afstandsbediening ingedrukt houden. Deze zelfverdedigingsoptie werkt dus niet zonder de afstandsbediening en dat vind ik wel een missertje. Het scherm geeft informatie over de resterende accutijd, de actuele modus en level plus het aantal lumen en het bereik. Ook in stand-by kun je deze informatie oproepen door de mode-button kort in te drukken. Ik vind zo’n scherm zeker van meerwaarde, zeker bij een lamp met zoveel mogelijkheden. Je zult je nooit vergissen in de gekozen lichtstand of verrast worden door een opeens lege accu.

Nitecore levert een afstandsbediening bij de P35i die bedienen met één hand mogelijk maakt
de P35i wordt achterop de lamp geladen, het rubber laat vrij gemakkelijk los
op het handige scherm van de P35i krijg je alle relevante informatie
alleen de HT30R (midden) heeft beide bedieningsknoppen naast elkaar
het holster van de HT30R (midden) doet wat goedkoop aan

Dit vind ik goed

Het sterke punt van de TK30 is zijn handzame formaat. Desondanks doet de lamp qua prestaties in veel gevallen niet onder voor de anderen uit dit vergelijk.

De HT30R blinkt uit qua bedieningsgemak: je hebt de lamp met een hand volledig onder controle. Ook de verborgen en waterdichte USB-poort is een goede vondst van de fabrikant. Fenix heeft voor deze lamp veel praktische (optionele) accessoires beschikbaar. Bij mijn praktijktests blijkt de HT30R de hoogste afstand te halen.

De P35i is verreweg de meest complete lamp van het trio en daardoor breder inzetbaar dan de Fenix-broers. Het scala aan lichtmogelijkheden in combinatie met het informatieve OLED-scherm maken deze lamp uniek.

van compact naar fors: Fenix TK30, Fenix HT30R en Nitecore P35i

Dit kan anders

Hoewel de TK30 maar drie lichtstanden heeft in totaal (waaronder stroboscoop) is het wisselen van lichtstand in het donker niet altijd eenvoudig. De schakelaar is moeilijk op de tast te vinden; ik los dit op door de lamp opnieuw in te schakelen waardoor de ingebouwde powerindicator weer enkele seconden brandt. Zo vind je de zijschakelaar weer terug. Een wat grotere button of continu brandende indicator zou een goede oplossing zijn.

Bij de HT30R zit de powerindicator verstopt en dat vind ik lastig. Ook moet je de schakelaar indrukken om de accustatus te checken; ik vind dit niet echt praktisch. De kwaliteit van het meegeleverde holster is te mager voor een product uit deze prijsklasse.

De P35i mist een bevestigingsclip en het rubber dat de laadpoort afsluit laat te gemakkelijk los. Ook heeft deze lamp alleen stroboscoop in combinatie met een aangesloten afstandsbediening terwijl de Fenix-broers deze verdedigingsstand altijd beschikbaar hebben.

Waar voor je geld?

De prijs van deze lampen is echt wel even "schrikken"; reken op twee tot drie keer het bedrag van wat een gewone Fenix of Nitecore van dit formaat kost. Dit betekent, wanneer je van plan bent een White laser-lamp aan te schaffen, dat je goed moet overwegen waarvoor je de lamp gaat gebruiken. Anderzijds zijn de lampen hun geld weer dubbel en dwars waard omdat iets vergelijkbaars niet bestaat: een lamp van (broek)zakformaat die zulke afstanden haalt is er eenvoudigweg niet.

Mijn “rapport”

Alledrie de lampen zijn toffe producten, daar ben ik wel achter gekomen tijdens mijn testperiode. Omdat ze allen hun specifieke eigenschappen kan de keuze voor ieder weer anders zijn.

De TK30 is de enige lamp die ik wekenlang bij me gedragen heb zonder dat hij in de weg zat. Deze lamp heeft als enige een mooi "meeneemformaat" en laat zich goed bedienen al heb je daar wel twee handen voor nodig. Sober maar doeltreffend.

De HT30R past ook nog in de jaszak maar is forser dan zijn kleinere broer en dus wat minder handzaam. Ik vind de bediening beter werken dan bij de TK30 en de positie van laadpoort is goed gekozen. Net als zijn broer is de HT30R wat karig bedeeld: twee lichtstanden en een stroboscoopfunctie en dan heb je het al gehad. Wel heeft Fenix een behoorlijk arsenaal aan accessoires beschikbaar waaronder een afstandsbediening, filter, diffuser, wandbevestiging en geleiderails voor montage op een wapen. Deze lamp is een echt afstandskanon: de bundel reikt enorm ver!

De P35i past alleen in een grote (jas)zak wat komt door de grote lampkop. Minder handzaam dus dan de Fenix-broers maar veruit het meest compleet en met zoveel toffe mogelijkheden! Het twee-in-een concept maakt deze lamp uniek; ik kan geen alternatief opnoemen met zo’n bereik en tegelijkertijd een brede lichtbundel aan boord. Ook de liefhebbers van high-tech komen aan hun trekken dankzij het OLED-scherm wat ook nog eens praktisch blijkt tijdens het gebruik. De forse prijs van de lamp kan een belemmering zijn al koop je eigenlijk twee lampen in één behuizing.

Lichtbeeld en beamshots

Het meest belangrijke rest nog: praktijkvoorbeelden van het lichtbeeld. Kenmerkend en eigenlijk logisch voor een White laser-lamp is de bescheiden output, de lasers van het trio geven maximaal 500 lumen en dat is niet veel vergeleken met de gemiddelde hedendaagse zaklamp. De sterke bundeling zorgt juist weer voor een enorm bereik: bij een laser heb je amper hinder van strooilicht waardoor je volledig kunt focussen op de grote afstand. Dit zie je duidelijk terug in de beamshots hieronder die gemaakt zijn op een volledig donker bospad: de korte afstand wordt volledig overgeslagen en de strakke lichtbundel haalt met gemak het oplopende pad op enkele honderden meters afstand. Ook is mooi het verschil in bundels zichtbaar: de wat minder diepe reflector van de TK30 zorgt voor een bredere spot; met de P35i kun je de laser het best “ doseren” dankzij de vijf beschikbare sterktes.

Waar de Fenix-broers het bij twee lichtsterktes houden gaat de Nitecore P35i nog even verder. In flood is het lichtbeeld volledig anders: breed en zonder hotspot. Toch heeft de P35i ook in deze modus nog een behoorlijk bereik in de hogere standen en is de turbo indrukwekkend.

De mix-mode is heel speciaal: je ziet dat de laser gemakkelijk door de brede bundel heen schijnt. Op deze manier kan je maar weinig ontgaan, de P35i is een breedstraler en zoeklicht in een!

Nogmaals dezelfde locatie met de lampen in de hand. Zelf sta je volledig in het donker met een laser waardoor je enorm ver kunt kijken. Ook is het effect van de dubbele lichtstraal bij de P35i goed zichtbaar.

Op de volgende locatie proberen we een heideveld “over te steken” door met de lamp een boomkruin op zo’n driehonderd meter afstand aan te tikken. Uiteraard geen probleem voor alle kandidaten, al zie je wel verschil tussen de bundels. De TK30 heeft een wat bredere spot die wat minder intens is dan die van de HT30R. Ook de Nitecore P35i zit er qua bereik tussenin.

Om te kijken of de beloofde afstanden gehaald worden heb ik een totaal andere locatie gekozen: een rij windmolens in de polder. De afstand tot de turbine die beschenen wordt is ongeveer 1150 meter. Omdat het op het bewuste tijdstip iets nevelig was zie je wat meer reflectie bij de lichtbundels die zo nog meer op lichtzwaarden lijken. Het is duidelijk dat alledrie de lampen vrij eenvoudig een afstand van meer dan een kilometer halen. De bundel van de HT30R is het meest intens op de punt en is duidelijk in staat nog verder te reiken.

Bovenstaande beelden laten zien welke indrukwekkende prestaties deze LEP-lampen leveren! De HT30R is de winnaar qua bereik, de TK30 doet prima mee ondanks de derde plaats in de rangschikking “afstanden halen” en past altijd in je zak. De P35i is de meest bijzondere en is een breedstraler en afstandskanon tegelijk. Aan jou de keus!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.