Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Drie Fenix zaklampen getest: Expert Review door Koen van der Jagt

Je vindt bij Knivesandtools tal van Fenix zaklampen. Wij zijn fan! Maar het kan soms lastig zijn om de verschillen te zien. Koen van der Jagt is op pad gegaan met de LR40R, TK22 V2.0 en TK30 White Laser. Hij neemt je hier mee op testsessie!

v.l.n.r.: Fenix LR40R, Fenix TK22 V2.0 en Fenix TK30 White Laser

Tijd voor een praktijktest!

Wanneer we afscheid nemen van de zomer valt me ieder jaar weer op hoe snel het opeens donker wordt. Hoewel ik absoluut een liefhebber ben van lange zomeravonden kan ik dit ook wel waarderen. Niet in de laatste plaats omdat de zaklampen dan weer “onder het stof vandaan” kunnen! Ik kreeg het idee om jullie virtueel mee te nemen tijdens een van mijn testsessies. Mijn doel was dit keer om het bereik te testen. Dus, kort gezegd, welke afstand haalt de lamp werkelijk? Het leek me interessant om drie actuele, maar totaal verschillende lampen mee te nemen, die alle tactisch inzetbaar zijn. Ik ga je laten zien dat iedere lamp zijn unieke lichtbeeld heeft. Kijk met mij mee!

Broers, maar absoluut geen drieling

Hoewel in deze test het accent op de praktijk ligt, wil ik toch de drie hoofdpersonen uit deze test kort aan jullie voorstellen. Ze komen alledrie uit de grote Fenix-familie die tientallen leden bevat, variërend van zoeklichten tot sleutelhangerlampjes. Voor meer details over de modellen verwijs ik je naar de productpagina’s van Knivesandtools; hier vind je alles qua afmetingen, accessoires en batterijen.

De LR40R is het actuele topmodel van Fenix. Een grote, stoere lamp met een enorme lichtkracht en o.a. als powerbank te gebruiken. Dè bijzonderheid aan deze lamp is dat hij zowel een brede als een smalle lichtbundel heeft, die je ook nog eens kunt combineren. In deze test laat ik de brede bundel voor wat het is en gebruik is alleen de centrale LED.

De LR40R heeft een eigenlijk twee lampkoppen in één, de centrale XP-L HI V3-LED zorgt voor de zogenaamde “throw”

De TK30 White Laser is iets totaal nieuws, een soortgelijke lamp heeft Fenix nog niet eerder uitgebracht. Eigenlijk een kruising tussen een laser en een zaklamp, ook te zien aan de speciale lens die heel anders oogt dan zijn broers. Dus geen hoge lichtopbrengst maar daarentegen een enorm bereik. Absoluut uniek!

De TK30 White Laser valt niet direct op, maar is een wolf in schaapskleren

De TK22 V2.0 is een update van een model wat al jarenlang populair is. Deze nieuwste versie heeft bijna twee keer zoveel lichtkracht als het vorige model en ook het bereik ligt veel hoger. Dit soort lampen zijn geliefd bij o.a. beveiliging omdat je er in bijna alle situaties mee uit de voeten kunt. Al jaren een van de bestsellers uit het assortiment van Fenix.

De TK22 V2.0 in het midden; het concept bewijst zich al jarenlang

Qua degelijkheid en gebruiksgemak doen de lampen niet voor elkaar onder. Ze zijn van hoge bouwkwaliteit en de bediening werkt logisch en als vanzelf. Wie ooit een Fenix-lamp aangeschaft heeft, snapt wat ik bedoel.

De polder in!

Nu met de drie op stap! Omdat een bos niet echt geschikt is om het bereik van deze lampen te testen, blijven we dit keer letterlijk op de vlakte: de Hollandse polder.

De eerste locatie is een akkerrand en het doelwit zijn drie bomen die op zo’n 110 meter afstand staan. Kijkend naar de specificaties van de lampen moet deze afstand voor alle kandidaten “peanuts” zijn. Het volgende nog even ter verduidelijking: Ik gebruik bij de LR40R alleen de centrale LED, de zogenaamde spotlight-modus. De lamp moet zich dus eigenlijk “inhouden” dit keer qua lichtkracht om het vergelijk eerlijker te maken. In een eerdere review kun je teruglezen hoe de LR40R presteert op volle sterkte.

De TK22 V2.0 in actie op de hoogste lichtstand

Op deze afstand komt de TK22 V2.0 uitstekend uit de verf. Het grootste gedeelte van de bomen wordt in het zonnetje gezet en ook over de grond wordt de gehele afstand goed verlicht. Een mooie “all-round” beam om het zo maar eens te zeggen!

De LR40R op de hoogste stand in de spot-modus

De LR40R laat al duidelijk iets anders zien hier! Alleen een gedeelte van de middelste boom wordt fel verlicht. Op de grond worden slechts de eerste meters verlicht; dit is de zogenaamde “spill” van de lichtbundel. Met deze bundel kun je gericht iets verlichten zonder dat je een groot oppervlak beschijnt of verstoort.

De TK30WL op de hoogste van de totaal twee lichtstanden

De TK30 White Laser doet zijn naam eer aan! Relatief weinig lichtopbrengst, maar wat een strakke lichtbundel en een intens felle hotspot! Slechts een klein gedeelte van de middelste boom wordt verlicht en bundel creëert eigenlijk één grote hotspot. Op de grond zie je niets, de TK30 White Laser heeft geen spill in de bundel. Super geschikt om objecten of dieren gericht in het felle licht te zetten zonder daarbij de omgeving te verstoren.

Locatie 2:

We blijven in dezelfde polder maar gaan nu proberen een serieuze afstand te overbruggen. De lat gaat hoog dit keer: De dijk voor de rivier is ongeveer 200 meter verwijderd, maar de bomenrij erachter staat op 500 meter. Dit wordt serieus!

Nogmaals de TK22 V2.0 in actie, nu op de lange afstand

De dijk wordt keurig uitgelicht door de TK22 V2.0, maar de bomenrij erachter haalt de lamp bij lange na niet. Dit is absoluut geen schande, omdat de lamp deze afstand volgens de specificaties ook niet zou halen. Opnieuw valt op hoe de TK22 V2.0 vrijwel alles tot aan de dijk helder verlicht. Indrukwekkend voor een lamp van dit formaat.

De LR40R op de lange afstand in de spotlight-modus

De bundel van de LR40R gaat wel over de dijk en “toucheert” de bomenrij. Hij haalt dus de halve kilometer, maar het zal je soms moeite kosten om alle details op die afstand te kunnen zien. Het blijft alsnog een uitstekende prestatie, 500 meter is natuurlijk een heel eind weg. Wat ook opvalt ten opzichte van de TK22 V2.0 is dat je veel minder licht over de grond ziet; dit komt zowel door de lagere output (600 lumens minder) als de smallere bundel. Sowieso slaagt de LR40R erin om moeiteloos grote afstanden te overbruggen.

De TK30 White Laser voelt zich thuis op de grote afstanden

Wat de TK30 White Laser laat zien is duidelijk andere koek! De bundel tikt nog net de bovenkant van de dijk aan en zet vervolgens een boom op 500 meter afstand duidelijk in het licht. Ik heb nog nooit een zaklamp van dit formaat deze afstand zien halen.. ongelooflijk wat deze lamp presteert. Het beeld spreekt voor zich!

Conclusie

Alle lampen hebben hun bijzonderheden en leveren indrukwekkende prestaties. De TK22 V2.0 is de compacte allrounder van het stel: tot zo’n pakweg 200 meter zet je alles uitstekend in het licht. In de meeste situaties ruim voldoende. Deze lamp zal je niet snel teleurstellen. De LR40R schijnt al een stuk verder maar wel met minder lichtkracht. In deze spotlight-stand is hij een prima optie tijdens een nachtelijke zoektocht dankzij de smalle bundel. Bedenk daarbij dat je daarbovenop ook nog eens 11000 lumens extra in kunt zetten om er een ware schijnwerper van te maken. De TK30 White Laser is een klasse apart qua bereik. Je hebt “maar” 500 lumens maximaal, maar daarentegen een ware lichtsabel die echt zijn hand niet omdraait voor een halve kilometer èn verder.. Wanneer je dus echt ver wilt kunnen schijnen kun je niet om deze lamp heen!

Dank aan Knivesandtools voor het beschikbaar stellen van deze lampen en graag tot een volgende keer!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.