Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix LR40R | Expert Review door Koen van der Jagt

Het is nog niet zo lang geleden dat een zaklamp met enkele duizenden lumens output als “indrukwekkend” werd bestempeld. Maar dankzij krachtigere lichtbronnen en accu’s gaan de ontwikkelingen razendsnel. De Fenix LR40R is de eerste Fenix-lamp die de grens van 10.000 lumen (ruim) doorbreekt. En dat is echt een bak met licht, iets wat ik je later in deze review zal laten zien. Zoals we van Fenix gewend zijn, heeft ook dit product weer iets bijzonders aan boord: twee lichtprofielen in één lamp. Eén voor dichterbij en eentje voor ver weg.

Omdat veel output doorgaans ten koste gaat van het bereik dat een lamp heeft, komt Fenix hiermee met een geweldige vondst. Nu kun je dus kiezen: enorm veel licht op kortere afstand of een geconcentreerde lichtbundel die honderden meters ver reikt. Maar je kunt de bundels ook combineren, dit maakt deze lichtkanon uniek! Daar bovenop is de LR40R nog eens een krachtige powerbank, die binnen afzienbare tijd, zonder moeite je smartphone of tablet oplaadt. Benieuwd naar mijn bevindingen en ervaringen met de nieuwe Fenix-koning? Lees dan snel verder!

Unboxing

De LR40R zit verpakt in een flinke en stevige kartonnen doos. De plastic case waarin bijvoorbeeld de TK75 zat, zien we niet meer terug. Ik vind het niet erg, zeker niet in een tijd waarin plastic zoveel mogelijk vermeden moet worden. Op de doos zien we enkele actiefoto’s waarbij de lamp gebruikt wordt en vinden we de meeste specificaties terug. In het oog springend is de afstand die lamp haalt, dit vond Fenix nog een keer het vermelden waard. Opvallend is dat deze 773 meter afstand nergens vermeld wordt in het runtime- en output-schema achterop de doos, dit is namelijk de afstand die de lamp haalt met alle leds op volle sterkte. De LR40R zit verpakt in het holster en de accu zit al in de lamp. Zodoende vinden we verder niet zoveel terug in de verpakking. Uiteraard wel een draagkoord, een oplaadkabel en de gebruikelijke documentatie. 

De verpakking laat zich prima openen en hersluiten, er hoeft gelukkig geen schaar aan te pas te komen. Eén minpuntje is dat er een lader ontbreekt; kennelijk wordt ervan uitgegaan dat iedereen een krachtige lader met zo’n 2A tot 3A heeft. Had er van mij wel bij gemogen… Verder ziet het er verzorgd uit. Hieronder wat plaatjes van de LR40R-box!

Ziet er weer gelikt uit: de verpakking van de LR40R
Veel informatie op de doos: details, output-schema en QR-codes

Indrukken

De LR40R ziet eruit als een echte Fenix-telg en sluit dus goed aan bij de rest van de grote familie. Het ontwerp doet me het meest denken aan de TK75, die ik eerder voor Knivesandtools getest heb. Ook trekjes van de RC40-2016 en de TK72R zie ik terug. In mijn ogen wederom een geslaagd ontwerp, ook de diepzwarte kleur staat de lamp erg goed. Een mooie ontwikkeling is ook dat lamp, ondanks de hogere output, niet gegroeid maar eerder compacter geworden is.

Fenix lichtkanonnen: TK72R, LR40R en RC40-2016

De LR40R is een flinke, wat zwaardere lamp die je niet zomaar in je broekzak laat glijden. Niet voor niets krijg je er een bijpassend holster bij, dat je eenvoudig aan je riem bevestigt. Dankzij dit accessoire heb je de lamp snel bij de hand en zit hij tijdens het dragen minimaal in de weg. Ook ligt hij lekker in de hand en kun je goed bij beide schakelaars. Door de afwisseling in de structuur van de body en de lampkop zal de lamp niet snel uit je hand glijden, ook niet wanneer je handschoenen draagt. 

Dankzij de grootte staat de LR40R erg stabiel, ook op een minder vlakke ondergrond blijft hij vrij makkelijk overeind. Met een (geïmproviseerde) diffuser kun je er dus ook een campinglamp van maken. Het typenummer zit gegraveerd onder de schakelaars, verder nog wat verplichte informatie her en der op de body; gelukkig niet erg opvallend, want de lamp wordt er in mijn ogen niet mooier op. Ook bij deze Fenix valt de hoge kwaliteit in afwerking weer op: de lamp zit keurig in de “lak” en alle onderdelen passen keurig in elkaar. 

Net onder de lampkop vinden we het “controlepaneel” met daarop de twee schakelaars waarmee de lamp bediend wordt. Deze maakt Fenix tegenwoordig van metaal, wat de duurzaamheid ten goede komt. De schakelaars zijn verschillend van vorm om te voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde in het donker pakt. 

Boven de schakelaars zitten vier kleine (blauwe) leds die de status van de accu aangeven. Je kunt zowel de accustatus checken in standby als met een ingeschakelde lamp. Gespiegeld op de schakelaars zitten de laadpoort en de usb-out. Deze worden afgedekt met een rubber dop, maar ook zonder deze bescherming zijn ze beveiligd tegen het binnendringen van water. De LR40R heeft de IP68 rating, wat zeker voor intensieve gebruikers in zware of vochtige omstandigheden zeer welkom zal zijn.

Enorm veel lichtkracht in een compacte behuizing
Prima grip dankzij de structuur van de body en lampkop

De lampkop is dé eyecatcher van de LR40R. We zien een behoorlijk diepe en gladde reflector in het midden en een randje met een structuurtje om de lichtbron. Zo wordt dit eigenlijk een aparte reflector in een reflector. Deze combinatie met de platte XP-L HI V3 led zorgt voor een smalle lichtbundel die een grote afstand haalt. In de rand tel ik maar liefst achttien leds van het type XP-G3 S4, met alle hun eigen ondiepe reflector. Deze combinatie van led en reflector geeft een gespreide lichtbundel en dan dat maal achttien. Dit creëert dus een enorm brede bundel! Bij mijn exemplaar zag ik dat niet alle leds precies gecentreerd waren, gelukkig kon ik er niets van ontdekken in het lichtprofiel. 

Wanneer we de lamp openen, valt het op dat de LR40R gevoed wordt door een accupack. Eigenlijk zijn dit gewoon vier 18650 accu’s die aan elkaar vastzitten middels een houder en beschermende folie. Het accupack valt over een metalen pool in de behuizing waardoor hij altijd goed zit en tijdens het gebruik niet rammelt. Omdat het gebruik van een accupack weleens kritiek oplevert, omdat je in geval van nood meestal geen reserve bij je hebt, heeft Fenix een zeer goede oplossing ingebouwd. De LR40R werkt namelijk ook op één tot vier 18650 Li-Ion-accu’s! Zo hoeft een veelgebruiker dus niet direct een passende reserveaccu mee te bestellen, maar kun je ook met één tot vier 18650-accu’s de lamp gebruiken. Uiteraard zal je bij minder accu’s niet de hoogste lichtstanden kunnen benutten, maar je kunt wel willekeurige (button-top) reserveaccu’s inzetten in geval van nood. Voor mij een hele geruststelling. 

Ik heb uiteraard de proef of de som genomen en de lamp getest met één enkele 18650 Li-Ion-accu van 3500mAh. De (enkele) XP-L HI V3 werkt met één accu in alle lichtstanden probleemloos, bij de achttien XP-G3 S4 leds (die veel meer stroom wegtrekken uit de accu) kwam ik maximaal tot de middelste stand van 3000 lumen. Je hebt in een noodgeval dus ruim voldoende licht op een reserveaccu beschikbaar. 

Verder kijkend valt me ook binnenin de lamp op hoe degelijk Fenix zijn producten in elkaar zet en hoe goed ze afgewerkt zijn. Het accupack zit stevig op zijn plek en wordt middels vergulde springveren beschermd tegen schokken. Ik raad gebruikers altijd aan de schroefdraden in te vetten, wat de levensduur van de lamp ten goede komt. Overigens zullen de meeste gebruikers de lamp niet vaak openen, de accu hoeft er namelijk niet uit om te laden. 

Conclusie van deze paragraaf: de LR40R is een oerdegelijke zaklamp die bestand is tegen zware omstandigheden. Check ook nog even mijn foto’s hieronder die een goed beeld geven van de LR40R en zijn bijzonderheden.

De LR40R is een flinke lamp
dat zie je goed wanneer je hem naast zijn kleine broer (de E16) legt!
De lamp wordt geleverd in bijpassend holster
zodat je hem snel paraat kunt hebben en toch je handen vrij hebt
Indrukwekkende specificaties dankzij deze lampkop
Een lamp met 19(!) leds is geen alledaagse verschijning
Meerdere bevestigingsopties voor een draagkoord/ lanyard op de achterkant
De grootte van de lus van de lanyard is aan te passen, zo hangt de lamp stevig aan je pols
Elk van de achttien XP-G3 S4 leds heeft zijn eigen reflector
De XP-L HI V3 heeft een vrij diepe reflector en is keurig gecentreerd
De binnenkant van de lampkop
Een fraai ontwerp en perfect afgewerkt

Bediening en mogelijkheden

De afmetingen en het gewicht van de LR40R zijn vergelijkbaar met de TK72R, al heeft de LR40R en duidelijk bredere lampkop. Een flinke lamp die ook best aan het gewicht is, maar desondanks prettig vasthoudt. Ten opzichte van de TK72R ligt hij, dankzij de structuur van de body, wat “vaster” in de hand. Tijdens lange trips is het raadzaam de lamp in de holster aan je broekriem te dragen, zo gaat het gewicht je niet tegenwerken.

De LR40R is wel wat zwaar, maar ligt prima in de hand

Het laden van de lamp spreekt voor zich en hoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Je gebruikt de bijgeleverde kabel of een willekeurige usb-c-lader, plugt hem in en de rest gaat vanzelf. Het laden van een lege accu duurt het pakweg zo’n drie tot vier uur. Zodat je tijdens het laden niet volledig zonder licht zit, kun je de twee laagste standen van de spotmodus blijven gebruiken. Een supergoed optie is dat Fenix het mogelijk maakt om de lamp ook met één tot vier 18650 Li-Ion-accu’s te laten werken. De LR40R heeft overigens een prima accu die bij het gemiddeld gebruik, bij mij tijdens de testperiode, gemakkelijk enkele weken volhield. Bij intensief gebruik moet hij uiteraard vaker aan de lader, vooral de floodmodus slurpt best wat energie uit de accu’s.

Wanneer je veel en lang de hoogste standen gaat gebruiken, moet de lamp dagelijks bijladen worden en zou je een reserveaccu kunnen overwegen. Op de lage en middelste standen (die in de meeste gevallen ruim voldoende moeten zijn) gaat de lamp beduidend langer mee. Het vaak bijladen van een accu is tegenwoordig eerder goed dan slecht, daarom zorg ik ervoor dat de lamp altijd zo goed als vol is. Wanneer je de batterijstatus wilt weten: een korte klik op één van de schakelaars geeft je een update hoe het er met de accu voorstaat. Bij vier lampjes is de accu op vol vermogen, wanneer er nog maar één lampje knippert, moet je snel laden want dan stopt de LR40R er bijna mee. Ook na het inschakelen van de lamp zie je direct hoe vol of leeg de accu is. 

Er is ook intelligentie in de lamp ingebouwd: wanneer de LR40R bijna leeg is, zal de lamp automatisch terugschakelen naar een lagere lichtstand. Zo zorgt die ervoor dat je de lamp zo lang mogelijk kunt gebruiken. Wanneer de laagste stand (Eco) bereikt is, gaat het linkse indicatie-lampje knipperen. Zo weet je dat er zo spoedig mogelijk bijgeladen moet worden. In de praktijk werkt dit prima, al zorg ik er liever voor dat de lamp op tijd geladen is. 

De LR40R zal ook terugschakelen wanneer hij te warm wordt. Dit is nodig omdat de vele ingebouwde leds op de hogere lichtstanden veel warmte ontwikkelen. Deze beveiliging, die gekoppeld is aan de floodmodus, is tijdgerelateerd. In de turbo-stand schakelt de lamp na twee minuten terug. In de op één na hoogste stand na vijf minuten. 

Ook wanneer de temperatuur van de LR40R boven de 65ºC komt, schakelt de lamp automatisch terug. Dit is ook om je handen en materiaal tegen de hitte te beschermen. De lamp schakelt dan direct een behoorlijke stap terug naar respectievelijk 1500 of 1000 lumen. Dit hangt ervan af of de spotmodus tegelijk ingeschakeld is of niet. 

Tijdens het testen werd de lamp op de maximale stand van 12.000 lumen inderdaad snel warm. Deze stand is echt bedoeld om voor kortere tijd alles in het zonnetje te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld de lamp op de (gecombineerde) stand van 4000 lumen gebruikt, maak je wel lang gebruik van een heldere lichtbundel. Het voordeel ten opzichte van kleinere lampen is dat de LR40R het op deze stand wel heel lang volhoudt, terwijl bijvoorbeeld de UC52 uit de middenklasse dit niet lukt. Hier zijn grote(re) lampen duidelijk in het voordeel.

Naast de standaard accu kun je als voeding ook 18650 Li-Ion-accu’s gebruiken
Het accupack zit stevig op zijn plaats, de schokken worden keurig opgevangen
Zo kan het dus ook in geval van nood!
Het afdekrubber zit vrij los, dit had strakker gemogen. Gelukkig zijn ook de usb-poorten waterdicht

De andere superhandige functie is de ingebouwde powerbank. Dit is niet zo’n “weggooiertje” uit een actiemarkt waar je vaak amper wat aan hebt, maar een krachtige laadbron die ook met gemak een grotere smartphone of tablet laadt. Ik heb hem getest met een Samsung S10 en deze was in ruim één uur weer opgeladen. Een volle LR40R heeft voldoende power om meerdere keren een telefoon op te laden en staat daarna gewoon weer als zaklamp voor je klaar.

Binnen anderhalf uur is het snelladen voltooid

De wat kleine schakelaars laten zich eenvoudig met je duim bedienen. Er staan icoontjes op, die aangeven of je de flood- of spotmodus activeert. Je kunt deze symbolen alleen niet in het donker zien. Verlichte schakelaars zouden in dit geval wel handig zijn. De bediening werkt zoals we van Fenix gewend zijn: aan- en uitschakelen door middel van een kleine seconde indrukken. Je kiest de gewenste lichtstand door kort te klikken wanneer de lamp ingeschakeld is. Daar hoef je niet lang voor te oefenen, het zit logisch in elkaar. 

De schakelaars werken onafhankelijk van elkaar, dat wil zeggen dat je de standen van flood en spot apart kunt gebruiken en combineren. In de floodmodus heb je vijf lichtsterktes, de spot heeft er vier. Een echt lage, en dus energiezuinige, stand ontbreekt op de LR40R wat de lamp minder geschikt maakt voor binnenshuis. Maar daar is hij ook niet voor ontworpen. Toch hoop ik dat Fenix ooit met een soort moonlight-stand komt. 

Wanneer je de linker schakelaar ingedrukt houdt, wordt de stroboscoop geactiveerd - die is letterlijk oogverblindend. De volgende klik brengt je in de SOS-modus, vervolgens kom je weer terug in de normale lichtstand. Wanneer je de stroboscoop inschakelt wordt de spotmodus gedeactiveerd. Direct inschakelbare lichtstanden ontbreken op de LR40R, dus wil je naar de maximale output vanuit de lage stand zal je in totaal zeven keer moeten drukken. Dat moet sneller kunnen.

Wanneer je beide schakelaars tegelijk ingedrukt houdt, gaat de LR40R “op slot”. Zo voorkom je dat de lamp tijdens transport per ongeluk ingeschakeld wordt. Overigens kun je de lamp ook op lock-out zetten door de body iets los te draaien. De bediening van de LR40R werkt prettig en doeltreffend. Wat ik nog graag toegevoegd zou willen zien, is een lagere lichtstand en een zogenaamde “momentary” zodat de lamp brandt als je de knop ingedrukt houdt. Handig voor kortstondig bijlichten.

De knoppen hebben iconen: links is de floodmodus. Ook de powercheck is hier zichtbaar.

Vergelijk

Als vergelijkingsmateriaal noemde ik al eerder twee andere grote jongens uit de Fenix-familie: de RC40-2016 en de TK72R. Omdat ik deze drie ook gebruikt heb tijdens de “outdoor-sessies” laat ik door middel van foto’s zien wat de belangrijkste verschillen zijn.

Naast elkaar staand, valt het enorme verschil in lengte tussen de RC40-2016 en de twee anderen direct op.

De TK72R en de LR40R met rechts de RC40-2016 die bijna twee keer zo lang is
De RC40-2016, de LR40R en de TK72R

De driehoekige kop van de TK72R is veruit het kleinst, dat komt omdat deze lamp maar drie reflectors heeft. Wat verder opvalt is de afwijkende structuur van de minder diepe reflectors, de zogenaamde “orange-peel”. Dit verraadt ook dat de bundel van de TK72R minder zal reiken dan zijn grotere broers.

Verschillende lichtbronnen: zeven stuks XM-L2 U2 (RC40-2016), één XP-L HI V3 en achttien stuks XP-G3 S4 (LR40R) en 3 stuks XHP70 (TK72R)

Ook de achterkanten zijn uiteenlopend. De RC40-2016 heeft zijn usb-aansluitingen en de powercheck achterop. Bij de nieuwere lampen is dit verplaatst naar de zijkant. Wellicht een betere en veiliger oplossing in het geval dat de lamp uit je hand valt.

De usb-poorten en indicators zitten bij de RC40-2016 achterop, bij de LR40R en TK72R zien we deze terug onder de lampkop

Lichtbeeld en beamshots

Met zoveel optische verschillen is het zeer interessant om het lichtbeeld van de drie eerder getoonde lampen met elkaar te vergelijken. De LR40R heeft twee profielen in één lamp, wat hem zo aantrekkelijk maakt. De enkele XP-L HI V3 zorgt in combinatie met zijn redelijk diepe, gladde reflector voor de “throw” van de lamp. Een smalle bundel met een felle en geconcentreerde spotlicht. In de praktijk zorgt dit voor een bundel die ver reikt en omdat je jezelf niet in het licht zet kun je nog wat verder zien. 

De lichtkleur is koud-wit. Dit is de beste optie wanneer je een grote afstand wilt halen. De achttien XP-G3 S4-leds in de rand van de lampkop creëren bij elkaar een lichtbundel zoals ik nog niet eerder heb gezien. Wat een bak met licht! Het is eigenlijk één grote hotspot, wat resulteert in een enorme lichtbundel op een kortere afstand. De lichttint is duidelijk minder koud dan die van de XP-L HI V3 en komt op mij ook een stukje aangenamer over. Hieronder nu mijn “wallshots”: de LR40R schijnend op een witte wand, zodat je de lichtkleur en het lichtprofiel goed kunt zien.

Eerst de vier standen in de spotmodus. Zoals gezegd, een felle en duidelijk afgetekende hotspot die abrupt overgaat in het restlicht (de spill). Weinig licht dichtbij en veel bereik. In de floodmodus zien we een totaal ander beeld. Een enorme hotspot en een flinke corona en amper spill. Minder bereik maar een bak met licht op korte en middellange afstand.

Een vergelijk laat duidelijk de verschillen in lichtprofiel en tint zien. De RC40-2016 heeft de grootste hotspot en zal op grote afstand het meeste licht geven. De LR40R heeft een kleine maar felle spot in de grotere hotspot: veel licht op middellange afstand plus heel veel bereik aan de “punt” van de beam. Bij de TK72R zien we een meer egaal profiel zonder een felle spot: deze lamp geeft dus veel licht op kortere en middellange afstand maar legt het tegen de anderen af qua bereik.

Duidelijk verschil in lichtprofielen

Een foto van bovenaf laat nog goed de tint van de lampen zien. Duidelijk is hier dat de RC40-2016 de koudste tint heeft en de LR40R de warmste, dankzij de achttien XP-G3 S4 leds.

Vergelijk qua lichttint

We gaan naar buiten! Om de enorme lichtkracht te laten zien heb ik de LR40R getest op enkele riante locaties. De eerste locatie is een grasland met een bosgebied op zo’n 150 meter. We beginnen met de LR40R in de spotmodus. Wat opvalt is de smalle bundel waarmee je heel gericht kunt zoeken en objecten kunt laten oplichten.

In de floodmodus zien we veel meer lichtkracht. Ook zie je hier mooi de verschillen in lichtbeeld, vergelijk bijvoorbeeld de twee laagste lichtstanden van spot en flood eens met elkaar. Je ziet dat de LR40R in de spotmodus ook in de laagste stand de bomenrij haalt, bij de floodmodus gebeurt dat pas in de hogere lichtstanden.

Ook leuk is om eens te bekijken wat het verschil is tussen de maximum output in de spotmodus, de floodmodus en beide gekoppeld. Je ziet dat de spotmodus nog wel degelijk iets toevoegt aan de floodmodus, er komt als het ware een hotspot in de hotspot. Dit zorgt uiteraard voor veel meer bereik en kan bijvoorbeeld ook mooi ingezet worden bij een zoekactie vanaf een hoog punt. Dichtbij kun je alles verlichten terwijl je op afstand gericht kunt zoeken.

Spot, flood en gecombineerd op de hoogste lichtstanden

Nu de LR40R tegen de andere Fenix-kanonnen! Eerst de RC40R-2016 tegen de LR40R. 

We starten met de lampen op een statief gemonteerd en vervolgens nogmaals dezelfde vergelijkingen, maar nu met de lampen in de hand zodat je een beter idee krijgt van de verhoudingen. Het bereik en de breedte van de bundels wordt vanaf de zijkant nog wat beter zichtbaar.

Het bereik van de RC40-2016 ligt wat hoger dan de LR40R, dit komt vooral omdat bij de RC40-2016 zich meerdere leds concentreren in de hotspot. Of, anders gezegd: de RC40-2016 “gooit” 6000 lumens over de gehele afstand, terwijl de LR40R er op afstand maar 1000 heeft. De LR40R beschijnt daarentegen een veel groter oppervlak op korte en middellange afstand. Hier is goed zichtbaar dat de LR40R, ten opzichte van de RC40-2016, dubbel vermogen heeft.

De RC40-2016 tegen de
LR40R vanaf een statief
De RC40-2016 tegen de
LR40R vanuit de hand

De TK72R heeft een mooie egale en brede bundel maar legt het qua bereik duidelijk af tegen de LR40R. Dit komt zowel door de gebruikte XHP70-leds als door de centrale XP-L HI V3 led die de LR40R “extra” heeft.

De TK72R tegen de
LR40R vanaf een statief
De TK72R tegen de
LR40R vanuit de hand

Ik heb de LR40R op meerdere locaties uitgeprobeerd, hieronder zie je de resultaten bij een voetbalveld. Het verschil in output is hier erg duidelijk te zien. In de floodmodus zou je de sporters aardig kunnen bijlichten.

Geconcentreerde lichtbundel in spotmodus
Brede en heldere bundel in spot- en floodmodus

De volgende locatie en een glooiend gebied met een bos op de achtergrond. De camera staat nu wat verder bij mij vandaan wat de indrukwekkende prestaties van de LR40R beter onderstreept! Eerst weer de spotmodus. De boom die de lamp beschijnt staat op ongeveer 450 meter

Met de lamp in floodmodus zie je dat je een veel groter oppervlak beschijnt. Het meeste licht is op korte afstand, maar ook de bomen op zo’n 450 meter weg worden duidelijk verlicht.

In spotmodus kun je heel grote afstanden halen
In floodmodus heb je een verrassend bereik en heel veel licht beschikbaar

Als we nu ook de spotmodus aanzetten wordt de boomtop fel belicht en reikt de totale lichtstraal duidelijk verder.

De spotmodus zorgt duidelijk voor nog meer bereik

Conclusie

Ik ben onder de indruk geraakt van dit lichtkanon! Wat de bouw en afwerking betreft hoef ik niet veel uit te weiden: dit is gewoon weer dik in orde. De meerdere batterij-opties zijn ook een sterke punt. Je kunt zelfs met één enkele 18650 Li-Ion-accu de lamp draaiende houden! De bediening werkt naar behoren en logisch, al mis ik wel een directe turbo-stand en momentary-on. Ook een lagere lichtstand is wat mij betreft nog een verbeterpunt. De powerbank-optie is buitengewoon goed.

Vooral de floodmodus is indrukwekkend. Wat een licht komt er uit de LR40R! Wanneer het moet zet de lamp enorme oppervlakten in het licht en heeft ook nog eens een uitstekend bereik. De spotmodus komt in mijn optiek het best tot zijn recht wanneer je alleen deze modus gebruikt. Je kunt zo heel gericht zoeken zonder verblind te worden of anderen te verblinden. In combinatie met flood valt de spotmodus tussen al het lichtgeweld vaak een beetje in het niets. Je ziet dan toch goed dat er “maar” 1000 lumen uit de enkele XP-L HI V3 led komt. Wanneer je echt veel licht op grote afstand wilt hebben, is de TK75-2018 of de RC40-2016 wellicht een goede optie. Je moet het dan wel met minimaal de helft aan lumen doen. 

Ik hoop dat ik middels mijn verhaal een goed beeld van de krachtigste Fenix-lamp ooit geschetst heb. Eén ding staat vast: de LR40R is een weergaloze lamp!

Speciale dank aan Knivesandtools voor het beschikbaar stellen van de Fenix LR40R!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.