Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix T6 | Expert Review door Koen van der Jagt

Ik weet nog hoe ik als ventje onder de indruk was toen ik een pen met ingebouwde verlichting tegenkwam. Dit was magisch, schrijven in het donker; dat wilde ik hebben! Mijn eerste lichtpen heb ik helaas niet meer maar gelukkig is het idee nog springlevend en in een hedendaags jasje gegoten. Ik stel jullie de Fenix T6 voor en vertel in woord en beeld wat ik ervan vind!

Inhoud

méér dan een pen met verlichting: de tactische T6 van Fenix!

Eerste indrukken

De T6 zit strak verpakt in een blister dus ben ik de uitdaging aangegaan om de verpakking zo min mogelijk te beschadigen. Het is me redelijk gelukt. Je krijgt een laadkabel, gebruiksaanwijzing en reserve o-ringen meegeleverd en dat is ok, maar wat ik mis is een reserve-inktpatroon.

blisterverpakking: strak, maar niet ideaal om te openen

Dat de T6 penlamp met ingebouwde verlichting plus accu wat forser is dan bijvoorbeeld een klassieke Parker is niet direct een verrassing. Ook het gebruikte materiaal draagt hieraan mee. Ik vind het ontwerp een geslaagde mix van tactische elementen en elegantie. De T6 is er in twee kleuren: zwart en staalblauw met zwart, ik vind de laatste de meest chique versie.

de T6 vergeleken met een alom bekende Parker

De spits toelopende punt verraadt een van doelen van de T6: als verdedigingswapen. De speciale structuur achter de punt zorgt voor goede grip omdat het schrijfgedeelte van de pen via een draaimechanisme werkt. Het middelste, zwarte gedeelte heeft een fijne textuur wat wegglijden voorkomt. In het achterste compartiment zit het meest ingebouwd: de led (type is mij onduidelijk), een kleine schakelaar, draagclip en glasbreker op de achterzijde. Bij mijn exemplaar zit de clip niet strak tegen de body, ik heb hem liever wat strakker zodat de lamp aan je kleding op uitrusting nog beter op zijn plek blijft.

de T6 volledig uit elkaar: let op de kleine vulling en de USB-C laadpoort

Ik kreeg een soort "trowback" naar mijn goede oude schooltijd toen ik de T6 volledig uit elkaar probeerde te halen. De lamp bestaat in totaal uit vijf delen, veer en vulling meegerekend. De vulling is een heel stuk kleiner dan die van een Parker en zal dus ook eerder aan vervanging toe zijn. Ook zie je direct waar je de lamp op moet laden: de laadpoort zit op een handige plek en wordt zo goed beschermd tegen water en stof.

de lichtbron met daaromheen een indicator voor de accustatus
close-up van de glasbreker en de clip
waterdicht volgens de IP66-rating

De T6 heeft geen zwakke plekken wat bouwkwaliteit en afwerking betreft. Met de veer en de vulling moet je wat voorzichtiger omgaan maar ik verwacht niet dat gebruikers de lamp dagelijks uit elkaar zullen halen.

Wanneer en hoe

De T6 kan bijna altijd mee! Dankzij de slanke behuizing en de clip past deze penlamp makkelijk in de broekzak of zelfs het jasje van je kostuum. Aan je uitrusting kan natuurlijk ook: handhavers kunnen het lampje aan hun kleding vastmaken zodat je beide handen vrij hebt wanneer je door de gangen van een donker complex loopt. Je kunt zelfs het lampje aan de uitrusting houden terwijl je het schrijfgedeelte los gebruikt! Ook buitenshuis kun je goed gebruikmaken van de T6, al is wel zo dat het bereik zich beperkt tot zo’n 10 meter maximaal. De punt, glasbreker (waardevol in noodsituaties) en schrijfmogelijkheid maken de Fenix T6 een ideaal accessoire voor iedere dag.

aan je uitrusting zodat je de beide handen vrij hebt

Bediening en comfort

Dat zowel het formaat als het gewicht hoger is dan een standaard pen is geen verrassing. Je merkt ook dat het achterste gedeelte wat zwaarder is omdat de accu en het lampje daar ingebouwd zijn. Ondanks dit houdt de T6 prettig vast en merk je vaak amper dat hij onderdeel van je uitrusting is.

ligt prima in de hand dankzij de wisselende vormen en structuren

In tegenstelling tot de meeste pennen heeft de T6 geen clicky achterop. Door het voorste gedeelte een halve slag te draaien (terwijl je de achterkant vasthoudt) kun je de punt van het inktpatroon tevoorschijn halen. Even wennen, maar het werkt goed en de punt schiet niet onverwachts terug. De T6 schrijft uitstekend en dat ook op minder vlakke ondergronden zoals (ruw) hout. Tijdens de testperiode viel het mij op dat ik veel gebruik gemaakt heb van T6 om bijvoorbeeld wat routepunten op je hand te schrijven tijdens een wandel- of fietstocht. Bij langere teksten merk je wel dat de T6 wat zwaarder en groter is dan een standaard pen. Het is natuurlijk heel tof dat je kunt bijlichten tijdens het schrijven door de achterkant los te schroeven en als losse lamp te gebruiken!

schrijft uitstekend, ook op ruwer materiaal en je kunt nog bijlichten ook!

Zoals eerder aangegeven zit de laadpoort in het staartstuk van de T6. Dankzij deze vondst is de penlamp waterdicht volgens de IP66-rating. Het laden wijst zichzelf en is zo gepiept. De lamp laat zich bedienen via een kleine button die je met blote handen wel redelijk goed kunt vinden maar met handschoenen wordt het lastiger. De bediening is heel eenvoudig en vraagt geen gewenning. Inschakelen door middel lang indrukken en lichtstanden kiezen door daarna kort te drukken. Eenvoudiger kan het eigenlijk niet. De T6 begint altijd op de laagste lichtstand en heeft in totaal drie sterktes. Met een dubbelklik kun je de lamp vergrendelen en ontgrendelen, dit kan niet mechanisch en dat is eigenlijk wel logisch omdat het lampgedeelte zelfstandig kan opereren nadat het losgedraaid is. De accustatus kan gecheckt worden in standby-modus, zolang de T6 niet vergrendeld is. Eenmaal kort klikken en je weet hoeveel power je nog over hebt.

De Fenix draagt en schrijft prettig en het lampje laat zich eenvoudig bedienen. De T6 scoort uitstekend op deze punten.

Dit vind ik goed

De T6 schrijft buitengewoon fijn, start altijd op in moonlight-stand en is zeer eenvoudig te bedienen. De lichtopbrengst is verrassend goed.

Dit kan beter

De bedieningsknop is erg klein. Het liefst zou ik de schakelaar op de achterkant hebben, maar daar zit de glasbreker al. Een wat meer gangbare navulling vind ik ook een verbeterpunt.

Waar voor je geld?

De T6 is een van de goedkoopste Fenix-producten op dit moment. Weliswaar duurder dan een Parker-pen of een mini lamp, maar je krijgt nu wel een 2-in-1 inclusief laadkabel en reserve o-ringen. Hoewel ik graag nog een extra vulling erbij had gezien in het pakket vind ik de T6 zeker niet overpriced.

Mijn rapport

Een uniek product van Fenix, iets vergelijkbaars heeft de fabrikant nog niet eerder uitgebracht. De T6 is in een aantrekkelijk jasje gegoten, schrijft prima en geeft ook nog eens heel behoorlijk licht. De interface is heel eenvoudig en de penlamp past vrijwel altijd in of aan je uitrusting. Omdat op de achterkant een glasbreker zit werkt de pen iets anders dan gewend maar dat went snel. De schakelaar vind ik erg klein maar ik moet zeggen dat hij ondanks dat toch goed te lokaliseren is. Ik heb me in de testperiode (gelukkig) niet hoeven verdedigen of een ruit moeten inslaan maar de T6 heeft me in heel veel situaties voorzien van licht en de mogelijkheid iets op te schrijven. Dat maakt deze penlamp een waardevolle toevoeging aan je uitrusting!

Beamshots

De T6 heeft een vrij brede lichtbundel zonder duidelijke spot in een koud witte kleur. Praktisch in de meeste situaties in en om het huis waar je de penlamp het meest zult gebruiken. De lage stand is goed geschikt voor oriëntatie en tijdens het schrijven in het donker. De beamshots van de T6 heb ik in en rondom huis gemaakt. Hieronder zie je een bekende situatie in menig huis: een donker trapgat.

Nogmaals een donkere trap, nu in de tuin. Je ziet hier goed dat de laagste stand eigenlijk niet bruikbaar is terwijl de hogere standen juist heel goed tot zijn recht komen.

Nog een foto met de T6 aan mijn uitrusting in een klein bos. Je ziet dat het licht (op de hoogste stand) bruikbaar is tot zo’n 10 meter.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.