Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix LR zaklampenserie | Expert Review door Koen van der Jagt

Ben je op zoek naar een krachtige en robuuste zaklamp? Dan kun je haast niet om Fenix LR-serie heen! Dit kwartet superschijnwerpers heeft in ieder geval één ding gemeen: een maximale output van 10000 lumen of zelfs meer. Toch zijn ze allemaal verschillend wat de keuze wellicht niet gemakkelijk maakt. In dit verhaal krijg je een compacte beschrijving van ieder model ondersteund door vergelijkingsfoto’s van zowel de lampen zelf als het licht wat ze produceren. Kijk mee!

de LR-serie van Fenix levert ongekende prestaties
deze schijnwerpers produceren bij elkaar meer dan 50000 lumen!

De Fenix LR35R: de enige die in de (jas)zak past

De Fenix LR35R is verbluffend klein voor een zaklamp met zoveel lichtkracht! Ligt erg fijn in de hand dankzij de platte body en is al enige van deze serie weg te stoppen in de (jas)zak. De eenknopsbediening werkt eenvoudig en doeltreffend en de accu’s laad je direct in de lamp via de USB-C poort.

de LR35R past gemakkelijk in de hand

De LR40R: uniek dankzij het dubbele lichtprofiel

De Fenix LR40R is een compacte schijnwerper met als unieke feature dat je kunt kiezen tussen een smalle of een brede lichtbundel òf beiden tegelijk. Zo kun je kiezen uit een smalle bundel die ver reikt of een brede bundel die een breed oppervlak dichtbij belicht. De tweeknopsbediening werkt zoals je zou verwachten èn de LR40R heeft een superhandige powerbankfunctie!

de LR40R is duidelijk groter maar desondanks nog prima te hanteren

De LR50R: handzaam lichtkanon

De Fenix LR50R schijnwerper is ook prima te hanteren maar wel duidelijk zwaarder en groter dan de LR35R en de LR40R. De meegeleverde schouderband zorgt ervoor dat je hem probleemloos mee kunt nemen zonder dat het vermoeiend wordt. Lichtkracht en bereik zijn indrukwekkend en de lamp heeft een handige knop waarmee je altijd direct toegang hebt tot de turbo-stand. Geen powerbank op de LR50R, wel een ingebouwde sensor die de lamp dimt wanneer je te dicht op een voorwerp schijnt. Wel zo veilig!

de LR50R is wat dikker en zwaarder dan de LR40R maar net zo compact

De LR80R: de overtreffende trap

Deze “lichtknuppel” overtreft alle hiervoor genoemde lampen op alle fronten: Qua grootte, lichtkracht, bereik en uitrusting. De handle van de Fenix LR80R geeft het benodigde comfort tijdens transport en het schijnen. Heeft vier lage plus vier hoge lichtstanden en een sneltoets naar de hoogste lichtstand. Powerbank en nabijheidssensor zijn standaard op dit zoeklicht dat qua bereik en output met kop en schouders boven de rest van de Fenix-familie uitsteekt.

de LR80R is veel groter dan de rest maar de handle zorgt voor prima draagcomfort
de serie naast elkaar; zo kun je goed het verschil in lengte en omvang vergelijken
de indrukwekkende lampkoppen; let ook op de sensors in de LR80R en de LR50R

In de praktijk; de beamshots!

Het mooiste en vaak meest verrassende onderdeel is voor mij het testen van de lichtkracht in de praktijk. Dan kun je pas echt zien wat een lamp presteert en waar de verschillen liggen. Ik neem jullie mee naar een licht glooiend hooiland wat tegen een bos aanligt.

Het eerste vergelijk is met de camera vrij kort op de lamp. Op deze manier is de opbouw van de lichtprofielen goed zichtbaar. We zien bij de LR35R een wijde maar toch verreikende bundel; de LR40R heeft een combinatie van erg smal en heel breed en de LR50R en de LR80R hebben beide een brede bundel die grote afstanden haalt.

de LR35R heeft een wijde en egale lichtbundel met een verrassend bereik
de centrale LED van de LR40R heeft “maar” 1000 lumen maar haalt een grote afstand
de LR40R nogmaals: gecombineerd met de 18 overige LED’s heb je èn bereik èn overzicht!
de LR50R heeft een indrukwekkend bereik op de grotere afstanden
de LR80R heeft zelfs op grote afstand alles in het licht

Nogmaals de lampen met de camera wat meer achter de lamp. Op deze manier zie je nog wat beter welke lamp het breedst of het verst schijnt.

LR35R: meer dan genoeg licht op vrijwel het gehele gebied tot aan de bomenrij
LR40R: nog meer licht op korte afstand en een aparte “spot” zichtbaar op de bomenrij
de LR40R nogmaals: gecombineerd met de 18 overige LED’s heb je èn bereik èn overzicht!
De Fenix LR35R in de turbostand

Om nogmaals een beeld te geven van waar deze lichtkanonnen toe in staat zijn laat ik nog een vergelijk zien met de camera iets verder weg en de lampen in de hand. Ook hier is weer mooi te zien dat de LR35R en de LR40R het grootste oppervlak op kortere afstand verlichten en dat de LR50R het duidelijk winnen wanneer het om bereik gaat. Ter indicatie: de boomtoppen waar ik op richt staan op ruim 300 meter.

LR35R: geen enorm bereik maar egaal licht op vrijwel het gehele vlak
de centrale “spot” LED van de LR40R heeft duidelijk meerwaarde voor het bereik
wat een power! De LR80R verlicht een nòg groter stuk bos!
LR35R: geen enorm bereik maar egaal licht op vrijwel het gehele vlak
de centrale “spot” LED van de LR40R heeft duidelijk meerwaarde voor het bereik
de LR50R geeft zowel dichtbij als veraf veel licht
de LR80R overtreft alles qua output en bereik!

Conclusie:

Iedere lamp heeft zijn specifieke kwaliteiten. De LR35R is wat mij betreft een absoluut lichtwonder omdat er zoveel licht uitkomt terwijl hij gewoon in de binnenzak past. Een mooie en egale bundel die ook nog een heel behoorlijk bereik heeft. Met de LR40R heb je twee totaal verschillende lichtprofielen die je apart of gecombineerd kunt gebruiken. Keuze uit een echte “lichtwal” dichtbij of een hele smalle bundel voor veraf. De LR50R heeft een krachtige, brede plus een verreikende bundel. Dit soort lampen maken indruk en doen mij denken aan de eerste keer dat ik de TK75 in handen had. De LR80R is een klasse apart en veruit de meest krachtige Fenix-lamp die ik ooit geprobeerd heb. Wàt een output en wàt een bereik! Maar je kunt er niet onopvallend mee over straat..

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.