Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix TK22 TAC | Expert Review door Politieagent Roy

Voor mijn werk als hondengeleider bij de politie werk ik veel in het donker. Het is daarbij van groot belang dat ik genoeg licht heb om veilig te werken en tevens een zaklamp heb waarop je kunt vertrouwen onder verzwaarde omstandigheden.

Van 2 zaklampen naar 1 alleskunner!

Voor mijn werk heb ik, afhankelijk van de situatie, soms een brede lichtbundel nodig (om bijvoorbeeld een pand of bosperceel in het licht te zetten) maar soms heb ik juist een gebundelde, felle lichtbundel nodig (om bijvoorbeeld verdachten of een specifiek deel van een voertuig in het licht te zetten). Voor deze verschillende situaties had ik voorheen dan ook 2 zaklampen; een Olight Seeker 2 Pro voor het grove werk en een Olight m2r Warrior pro voor het tactische werk. Opzich een prima opstelling maar wel 2 zaklampen met verschillende bedieningen die beiden opgeladen moeten worden.

Toen kwam Fenix met zijn TK22 TAC. Deze lamp zou op papier wel eens de vervanger kunnen worden van mijn beide lampen. Dat klonk te goed om waar te zijn… Toch bleek dit precies te zijn wat deze Fenix mij bracht! Spoiler-alert: politie/defensie/beveiliging; ik heb onze ideale lamp gevonden!

Tactische lamp zoals geen ander

In mijn beleving is een goede tactische lamp te bedienen in stresssituaties waarbij de fijne motoriek vaak niet meer werkt. Deze Fenix T22 TAC vervuld deze behoefte met zijn tailswitch. Deze tailswitch is groot genoeg van formaat zodat je onder stressvolle omstandigheden makkelijk met grove motoriek de lamp kunt bedienen. Dit is dan ook gelijk een groot verschil met mijn voorgaande lampen waarbij ik op gevoel een klein knopje moest zien te vinden. Op dit moment ben ik volledig vertrouwd en ingetraind met de bediening van de lamp op zowel de schietbaan, als in proceduretraining waardoor ik niet meer hoef na te denken over de bediening van de lamp. Door het mechanische ontwerp van de tailswitch voel je ook daadwerkelijk wat je aan het doen bent. Ook de knop geeft een goed feedback zodat je goede controle hebt over wat je doet.

Perfecte lichtbalans

Zoals ik eerder al zei; niet elke situatie vraagt om dezelfde verlichting. Deze Fenix heeft daar echter de perfecte balans in gevonden. In het verleden heb ik dergelijke pogingen van ander merken gezien maar dat bleek in de praktijk niet werkbaar. Deze Fenix geeft in het midden van de lichtbundel een duidelijke gebundelde lichtstraal die erg ver rijkt terwijl daaromheen een bredere, verstrooide lichtbundel zichtbaar is. Hierdoor kun je zowel een persoon vol in het licht zetten terwijl je de omgeving nog in de gaten kunt houden. Het probleem bij een brede lichtbundel is vaak dat je collega’s of omstanders snel verblind worden als ze naast te staan. De lichtbundel van de Fenix doet dat echter niet waardoor je collega’s naast je niet gehinderd worden.

Krachtpatser

In deze tijd waarin het wel een soort lumen-wedstrijd tussen fabrikanten lijkt te worden, beseffen ze bij Fenix dat er een groot verschil is tussen veel lumen en bruikbaar licht. Deze lamp heeft een maximale output van 2800 lumen. Dit is erg lekker als je een keer ver weg wil schijnen maar in het tactisch werken is zoveel licht erg hinderlijk. De getrapte dimstanden van deze Fenix zijn dan ook erg goed gekozen waardoor je de lichtsterkte snel en effectief kunt afstemmen op de situatie waar je in zit. De meer gedimde standen van deze lamp zijn perfect om een gebouw of woning in te stappen daarbij bruikbaar licht te hebben. De meest gedimde stand van de lamp is overigens perfect om iets te lezen zonder een mega spotlight aan te zetten.

Kwaliteit waar je op durft te vertrouwen

In andere reviews las ik wel eens dat mensen het vervelend vonden dat de accu van de Fenix alleen op te laden is door hem uit de lamp te halen ipv een poort in de lamp. Ik kijk hier toch anders tegenaan. Wanneer je daadwerkelijk werkt met een zaklamp is er een grote kans dat er water, zand en vuiligheid in aanraking komen met je zaklamp. Het is dan fijn om te weten dat er geen enkele ingang op de lamp zit die toegang verschaft tot het binnenwerk. Dit geeft mij het gevoel dat ik ten alle tijden kan vertrouwen op de prestaties van mijn zaklamp die voor mij soms van levensbelang is.

De Fenix is verder erg solide gebouwd, zoals je van Fenix gewend bent.

Opbergen versus inzetbaarheid

Het meegeleverde tasje is prima wanneer je deze lamp niet onder stressvolle omstandigheden nodig hebt maar schoot voor mij toch wat te kort in het werk. Na wat onderzoek kwam ik uit op de ESP LHU-14-43 tactisch zaklampholster. Dit was de aanvulling waardoor werken met de Fenix geweldig werd.

Dit holster biedt makkelijke toegang tot je zaklamp maar borgt deze tegelijkertijd in het holster wanneer je hem niet nodig hebt zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je je lamp ergens verliest (dat is mij in het verleden vaker gebeurd). Door middel van een fysieke hendel kun je de zaklamp in het holster borgen en ontgrendelen. Ook dit is weer erg prettig in situaties waarin je grove motoriek het overneemt.

Conclusie

In de jaren bij de politie heb ik veel zaklampen gehad waarbij het telkens net niet perfect was. Deze Fenix brengt daar eindelijk verandering in. Een zeer hoogwaardige lamp die je in elke situatie onder elke omstandigheid kunt gebruiken. Mocht je op zoek zijn naar een echte tactische lamp die je niet in de steek laat; look no further!

Roy

Als hondengeleider binnen de Nederlandse Politie ben ik vooral betrokken bij risicovolle aanhoudingen en interventies. Hierbij moeten ik en mijn collega’s vaak gebruik maken van materialen waar wij op kunnen vertrouwen. Dit maakt dat wij ook erg kritisch zijn als het gaat over middelen die cruciaal zijn in ons werk zoals bijvoorbeeld een zaklamp. Door de jaren heen heb ik als geweldsspecialist veel ervaring met verschillende middelen vanuit de praktijk en kan ik een goed beeld geven van wat je kunt verwachten van een product.